Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 21:12 - Съдът е запорирал сметките на ВМЗ - Сопот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1913 Коментари: 2 Гласове:
4



Разплащателните сметки на военния комплекс "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) са били запорирани с решение на съда преди два месеца по искане на доставчик на горива и на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Това съобщи за "Дневник" новоназначеният изпълнителен директор на компанията Иван Стоенчев. От юли месец работниците от предприятието не са получавали заплати, показват данни на синдикатите. По думите на Стоенчев засега има напредък и единият запор, наложен по искане на петролната компания, е вдигнат. В момента продължават преговорите с военния резерв. През 1999 г. предприятието е изпълнявало поръчки с материали на резерва, които не са платени досега. През последните два месеца комплексът е изпълнявал само малки поръчки, като в момента предприятието участва в търгове, които се надява да спечели.

"ВМЗ е в тежко финансово състояние и трябва да се ускори процедурата по приватизацията му", заяви пред икономическата комисия в парламента в края на миналата седмица изпълнителният директор на Агенцията за приватизация (АП) Тодор Николов. Военният комплекс е в разрешителния списък за приватизация, в който попадат дружества, които се раздържавяват по одобрена от Народното събрание стратегия. От АП са разработили още през април план за продажба на дружеството, който е внесен в Министерството на икономиката за съгласуване. Досега проектът не е обсъждан на заседание на кабинета. В момента новото ръководство на дружеството събира информация за действителното финансово състояние на компанията, на базата на което ще бъде изработен оздравителен план за нея.

Иван Стоенчев е изпълнителен директор на компанията от 26 август. Преди това осем месеца, предприятието е управлявано от Христо Иванов, който смени на поста в началото на годината Иван Иванов. В интервю за в. "Труд" Христо Иванов твърди, че е уволнен от новия икономически министър без никакво обяснение за това. По негови данни около 80% от продукцията на комплекса е отивала за Грузия през 2008 г., съобщи още Христо Иванов. По негови данни през миналата година предприятието е приключило със загуба от 18 млн. лв. Проблем в компанията е било, че продажбите са осъществявани само чрез местни контрагенти и самостоятелно ВМЗ не е излизало на пазара. В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която се очаква да приключи до 29 септември, каза Иванов. От държавната инспекция потвърдиха информацията.

"Най-големият проблем на ВМЗ в момента е, че няма поръчки и не знаем откъде ще дойдат парите за заплати", съобщиха от синдикатите. В предприятието работят около 3700 души, които не са получавали заплатите си за юли и авансите си за август, казаха от синдикалната организация в завода КНСБ. Според новия оздравителен план на предприятието се очаква да има съкращения в администрацията. Освен нов изпълнителен директор управителният борд на дружеството е съкратен от пет на трима души. В него ще влязат Христо Ивановски, Евгения Михайлова и Иван Стоенчев. От КНСБ са се договорили с новото ръководството около 15-16 септември да бъдат платени част от авансите на работниците, а до края на месеца и заплатите им. Засега служителите на компанията не са се възползвали от неплатения си отпуск, а изразходват платения.

Рокади
Новият изпълнителен директор на компанията Иван Стоенчев е заемал същия пост от 2000 до 2006 г. След това компанията е оглавена от Иван Иванов, чийто заместник стана Стоенчев. Преди това Иванов е бил генерален директор и на "Арсенал" - Казанлък. В края на 2008 г. Иван Иванов подаде оставка и на поста беше назначен Христо Иванов, който също е бил негов заместник. По времето на управлението на Христо Иванов Стоенчев е бил отстранен от компанията. На 26 август е уволнен Христо Иванов и е назначен отново Иван Стоенчев.



Гласувай:
4



1. анонимен - рокади
26.10.2009 17:51
какво иска стоенчев?
цитирай
2. анонимен - iskame si parite
31.10.2009 16:06
kakvo iska stoen4ev-ne znam, no nie si iskame parite,koito ni se polagat do tyk.o6te ne sme vzeli zaplati za avgyst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001150
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031