Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 19:30 - Брюксел умува дали да ни даде 300 милиона компенсации за „Козлодуй”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската комисия е склонна да отпусне допълнителни компенсации за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" в размер на 300 милиона евро, съобщи в Брюксел министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Не ясно обаче от къде точно ще дойдат тези пари, допълни той. Според него единствената възможност е Европейският фонд за възстановяване на икономиката.

"Това, за което има общо разбиране е, че трябва да продължи финансирането на Международен фонд "Козлодуй" с тези 300 млн. евро, за които става дума" каза Трайков.

“Въпросът е, че не за първи път се появява проблемът, че между 2005 и началото на 2009 г. не е правено нищо. И когато, в крайна сметка, предишното правителство решава да се задейства, се оказва, че заради финансовата криза нещата са доста трудни. В момента се търси бюджетно решение от къде ще дойдат парите", допълни той

В предприсъединителния договор на България бяха предвидени 550 млн. евро компенсации за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2009 г.

Страната ни многократно е заявявала, че обезщетенията трябва да се увеличат, защото след затварянето на двата стари реактора ВВЕР-440 икономиката ни загубила милиарди евро, а Балканите изпитвали енергиен недостиг.

Въпросът бе повдигнат пред еврокомисаря по енергетика Андрис Пиебалгс през 2007 г., но официалното искане в тази посока бе отправено от бившия премиер Сергей Станишев през март т.г. по време на посещение в Брюксел. Тогава председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че подкрепя молбата за допълнителни компенсации в размер на 300-400 млн. евро, но в последствие от ЕК уточниха, че решението трябва да дойде от всички страни-членки и да получи одобрението на Европейския парламент.

Министър Трайков отхвърли в Брюксел обвиненията в конфликт на интереси, които вчера президентът Георги Първанов отправи към него във връзка с размразяването на проекта "Горна Арда".

"Изключително некоректно изказване. Всъщност не се посочва защо има конфликт на интереси. Трябва да е публика на много ниско ниво, за да се хване на това изказване, защото, първо, ако сравняваме стойностите на проектите, трябва да сравним 500 млн. евро за "Горна Арда" с 10 млрд. евро за АЕЦ "Белене". Второ, в случая с "Горна Арда" става дума за общата сума на проекта, за която държавата не се е ангажирала до този момент с участие. Т.е. акционерното участие между акционерите тепърва ще се уточни" каза Трайков.

Колегата му регионалният министър Росен Плевнелиев е оптимист, че България ще получи година или две отсрочка, за да реализира проекти по програма ИСПА, които сега изостават критично. Това заяви самият Плевнелиев в Брюксел.

Удължаването на срока на програма ИСПА е обсъждано с комисаря по регионалната политика Павел Самецки.

Смисълът на тези срещи е много важен с това да има много ясна комуникация и прозрачност в отношенията ни с Брюксел. Да разберат в Европейската комисия нашите идеи, какво е направено, накъде отиваме. Това да е преведено на техния език, за да сме прозрачни и предсказуеми, каза още Плевнелиев.

Направихме много голяма стъпка напред в това отношение. Защото най-важното не е в парите, в програмите, а самите ние, българите, да разберем, че страната ни е една от 27-те в

Европейския съюз, че имаме право да сме третирани като останалите. Нашето послание днес бе, че разчитаме на подкрепа от Европейската комисия, добави той.

Според него има много голяма подкрепа за това, което се върши в момента в страната ни. В Брюксел са напълно наясно за извършеното досега. Голяма е тук надеждата, голямо е усещането, че България върви към промяна, изтъкна той.

Плевнелиев каза, че в ЕК имало "притеснение" да не би в България "да се извършва революция в системата", по-точно по отношение на кадрите и структурите в администрацията, които са работили и работят по европейски теми. Ако има промени, важно е те да са балансирани и да бъдат извършвани по начин, който гарантира стабилност, е изтъкнато на срещата с комисар Павел Самецки.

Успяхме категорично да докажем, че сме правителство, което ще добави стойност към това, което е създадено, и бяхме разбрани по правилен начин, отбеляза по този въпрос министър Росен Плевнелиев.

По-рано през деня говорителят на ЕК Марк Грей приветства твърдото намерение на новот правителство за справяне с корупцията и преодоляване на слабостите в управлението на еврофондовете. “Сега очакваме да се действа делово и по същество. Вярвам, че това е и сред целите на срещата на премиера с председателя на Европейската комисия“, допълни той.

По думите му правителството много бързо и навреме е разбрало какво трябва да прави, то знае какво се очаква от него “не смятам, че е нужен меден месец, преди сериозно да се заловим за работа“.



Тагове:   брюксел,   АЕЦ Козлодуй,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024863
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930