Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 19:24 - Още рокади в ДАНС, уволниха шефа на ВКР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1996 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството освободи от длъжност зам.-председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Николай Николов, съобщи в сряда правителствената информационна служба. Николов оглавяваше военното контраразузнаване (ВКР) и зае зам.-председателския пост в ДАНС от създаването на агенцията и вливането в нея на ВКР. Според съобщението той е освободен по негова молба.

Николов оглави служба "Сигурност – военна полиция и ВКР" към министъра на отбраната през юли 2007 г. на мястото на напусналия ген.-майор Орлин Иванов. Николов бе заместник на Иванов и заедно с титулярния пост получи и званието бригаден генерал.

По неофициална информация в медиите Орлин Иванов напуснал поста, защото били спирани разработки на службата му. Той запази мълчание по този въпрос и когато се върна в Министерството на отбраната като началник на кабинета на министър Николай Цонев.

Информация за дейността на военното контраразузнаване под ръководството на Николай Николов така и не стигна до обществеността. Не е ясно дали службата е засякла поне един от сигналите за нередности и злоупотреби в МО, за които говорят премиерът Бойко Борисов и новият военен министър Николай Младенов.

Николов обаче бе считан за приближен до експредседателя на ДАНС Петко Сертов.

След напускането на Николов ДАНС остава само с един зам.-председател - Николай Методиев, който е единствен от ръководството на спецслужбата от времето на Сертов.

След идването на правителството на Борисов ДАНС бе разтърсена от оставки и спекулации за тежки вътрешни раздори.

От ДАНС си тръгнаха по "собствено желание" ръководителите на дирекция "Терор" Николай Златков и на дирекция "Миграция" Христо Христов към Главна дирекция "Контраразузнаване", както и ръководителят на секретния Отдел за специални акции Велин Хаджолов. Отиде си и ръководителят на контраразузнаването Рашко Зайков.

Освободен бе съветническият екип на Петко Сертов, в който централно място заемаше Алексей Петров. Петров, както и други напуснали висши агенти, си организираха срещи с лидера на РЗС Яне Янев, смятан за тяхна политическа креатура, обяснявайки колко успешно работела ДАНС при Сертов и колко зле са нещата сега.

Смяната на Сертов бе едно от първите и същевременно очаквани стъпки на новото правителство. Неофициалните обяснения са лошият имидж на агенцията, скандалите около нея и загубено доверие от страна на западните партньори.

Начело на ДАНС Борисов назначи Цветлин Йовчев, който оглавяваше контраразузнаването до есента на миналата година, когато напусна агенцията заедно с отстранения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Тогава на мястото на Драшков бе назначен Николай Методиев.

Според публикации в медиите разработката "Лиана" за "черните каси" на ДПС е "отлежала" известно време в касата на Методиев и оттогава събира прах.



Тагове:   уволнение,   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997871
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031