Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 17:26 - Кризата уби тежката ни индустрия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
0



За броени дни развитието на рудодобива, металургията, машиностроенето и дървопреработването се влоши в края на септември 2008 г. "Кризата се прояви неочаквано, буквално за две седмици", коментира тогава председателят на управителния съвет на Българската камара на металургичната индустрия (БАМИ) Антон Петров. Като първи сигнал за настъпващата криза мениджърите отчитат лекия спад на цените на световните стокови борси през юли 2008 г., каза Лъчезар Цоцорков, председател на управителния съвет на Българската минно-геоложка камара. По думите му септември обаче е бил категоричен знак, че идва не само период на спад, но и на много по-сериозни проблеми за глобалната икономика. По-късно цените на цветните метали - мед, цинк и олово, паднаха почти два пъти. "Един от най-сериозните проблеми за нас е блокираното кредитиране, което лишава бизнеса от оборотни средства", каза председателят на браншовата камара по дървообработване Калин Симеонов. От дървопреработвателната и мебелната промишленост прогнозират, че кризата в България тепърва ще се задълбочи. За година браншът е загубил около 50% от продажбите си.

Средният годишен спад в тежката индустрия е 40 на сто в сравнение с предходния период, показват резултатите по сектори. Като най-тежка може да бъде определена ситуацията при производството на базови метали за корабостроенето, рудодобива и дървообработването, където спадът на продажбите надвишава 50%. "Цените при строителните и неметалните минерални продукти са в пряка зависимост от общата индустриална и строителна активност, която рязко се влоши", описва настъпилата криза Цоцорков. Докато в началото на годината един от "пощадените" отрасли в минния сектор беше въгледобивът, в края и при него се усети криза и спад от 30%. Причина за това е, че твърдото гориво е една от основните суровини за производство на електроенергия, чието потребление спадна заради намалялото търсене на индустриалните потребители.

Първата стъпка, която предприятията направиха, за да отговорят на кризата, е да намалят разходите си. Най-често съкращавани бяха парите, предназначени за персонал и за реклама. Само в минния бранш през първите шест месеца, работа загубиха около 1200 човека. Временно решение беше открито в предоставената възможност компаниите да задържат работници на половин работен ден и да получат съответната субсидия за това от държавата.

"Кризата има и своята положителна страна - тя ще даде възможност на мениджърите да научават ценни уроци за оценка на риска и в добри дни и адекватна превенция", каза Цоцорков. През годината беше спрян един рудник - "Рудметал", а три мини за въглища временно спряха работа. Под знака на планови ремонти мина и част от годината за циментовите заводи на "Холсим", "Титан Златна Панега" и "Девня цимент". Без работа през периода останаха и заводите за минерални торове - "Агрополихим" и "Неохим".


Тагове:   криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032863
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930