Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 09:59 - Интервю с Яне Янев: Станишев се провали като политик. БСП ще се разцепи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1008 Коментари: 2 Гласове:
2



Разработката “Галерия” е създадена, за да могат едни агенти от ДАНС да следят други, твърди лидерът на партията "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. В интервю за вестник "ШОУ" той разкрива, че премиерът му е обещал Драшков и кръгът му да не се връщат в ДАНС. В същото време с хакерски есемес се опитали да развалят отношенията му с Бойко.

image
  Яне Янев е роден е на 22 април 1971 г. в гр. Сандански, завършва специалностите полевъдство, икономика и мениджмънт. Владее френски, английски, хърватски.
Влиза в 40-то Народно събрание с коалиция “Обединени демократични сили". Четири години по-късно – в навечерието на 38-я си рожден ден, вече е лидер на партията “Ред, законност и справедливост”.
Дълго време преди изборите се задържа трети по рейтинг политик в държавата след президента и след Бойко Борисов, тогава кмет на София.
В 41-то Народно събрание РЗС влезе самостоятелно и има 10-членна парламентарна група.
Яне Янев е председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и член на Комисия за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност".
Ерген.
Единствено пред читателите на “ШОУ” скандалният политик се съгласи да повдигне завесата пред най-горещите тайни от българския политически и обществен живот.


- Бихте ли ни разкрили някои от най-горещите сигнали за корупция, които са постъпили във вашата комисия?

- Само през август, уж летен месец, в комисията са постъпили 70 сигнала и в. “ШОУ” е първата медия, която разбира за тях!
Ще посоча само два и то такива, в които няма класифицирана информация, защото има и още по-страшни!
Имаме сигнал за огромна корупция в системата на митниците! В него се сочат данни за незаконосъобразна дейност на бившия вече зам.-директор на агенция “Митници” Христо Арабажиев, на Димитър Кинчев, началник на Инспекторат РМД – Русе, Соколов – началник на РМД - Русе за обмитяване на микс от захар и екстракт от чай. Твърди се, че този микс е със състав 0,2% чай и 99,8% захар. Митните сборове за камион със стока “микс” са 5 000 лв., а за камион със захар – 320 000 лв. Значи

те са печелили 315 000 лв. на камион!

Количеството е 80 вагона, а 40 вагона са равняват на 160 камиона седмично. Съдействал е митнически инспектор Николай Минчев. От това по-конкретно? Сигналът е от 14 август 2009 г. – съвсем пресен!
Друг сигнал – за корупционни действия на служителя на Агенция “Митници” Катя Александрова, началник-отдел “Митническо разузнаване и разследване” в Митница – София. Тя е въвела т. нар. “месечен абонамент за спокойствие” за определени фирми вносителки. В сигнала се сочат факти и данни за наличие на конфликт на интереси. Преписките, по които са съставени актове и наказателни постановления, са представяни в съда от страна на митницата от въпросната Катя Александрова, а като адвокат на обжалвалите нарушители се е явявала нейната дъщеря адв. Вяра Ашева. По този начин делата се губели от митницата и печелели от нарушителите. Авторите на сигнала твърдят, че Александрова е недосегаема поради многобройните връзки и възможности за влияние на съпруга й Александър Александров, бивш шеф на Национална следствена служба...

- А вашият офис тук, на “Раковски”, на пъпа на София, кой го плаща, господин Янев?

- Наемът го плаща човекът, който беше водач на ямболската листа на РЗС, строителен предприемач - Никола Николов се казва. Виждате какво е оборудването, виждате какъв е топлуксозният кабинет на Яне Янев! Нищо общо с това, което се говори...
РЗС е единствената парламентарна партия, която в София не ползва и един квадратен метър общинска или държавна собственост! А всички като са отворили едни усти и са зейнали срещу нас да вият като линейки! Защо го правят?!

- А вие как се чувствате в личен план?

- Страшно мъчно и тежко ми е след смъртта на баща ми, няма да мога да го преживея много, много дълги години. Животът е много жесток! Човек оценява по различен начин всичко, когато претърпи такава тежка загуба... Баща ми ми беше истински приятел и стожер на нашето семейство. Сега често ходя при майка ми и дядо ми... Баща му на моя баща, чието име нося, е на 86 години и го изживява също изключително тежко. Страшно е да надживееш детето си!

- Горещата новина от миналата седмица беше вашата среща с агентите, напуснали ДАНС - шефът на Дирекция “Контраразузнаване” Рашко Заяков и ръководителят на Отдела за специални акции Велин Хаджолов. Какво ви казаха?

- Не съм правил срещи по кафенета, а съм ги приел в моя служебен кабинет. Това, което разбрах, е, че са професионалисти, вършили са си добре работата... Нещата са много дълбоки и много сложни! Затова аз, като член на Комисията за контрол на ДАНС, ще предложа всички агенти, които са освободени от създаването на агенцията досега, да бъдат извикани в комисията и да кажат какви са истинските причини за тяхното напускане.
Да кажат - как се е работило, имало ли е изтичане на класифицирана информация, имало ли е лобиране, имало ли е политическо въздействие да се спрат определени разработки...

- Смятате ли, че разработката “Галерия” скоро ще бъде разсекретена?

- Аз лично се съмнявам, че “Галерия” ще бъде разсекретена! Ще бъдат разсекретени само отделни части от нея, удобни за правене на едностранчиви изводи. Ако се разсекрети “Галерия”, трябва да бъде разсекретена цялата, иначе няма смисъл. Скептик съм обаче, че може да бъде разсекретена цялата! Защото може да се окаже, че “Галерия” е образувана, за да може определени ключови фактори в ДАНС да следят други агенти как провеждат определени мероприятия.

- “Галерия” е създадена, за да могат агенти от ДАНС да следят други агенти от ДАНС? Правилно ли ви разбирам?

- Точно така. Може да се окаже, че целта на част от разработката е именно такава. Едните са следели другите, без да имат това право!

- Тези, които са следели, трябва да са били по-високопоставени в йерархията от другите?

- Не, не е задължително. Ако излезе разработката, ще стане ясно. Ще се окаже, че

тази разработка е по-скоро “кинжалска” операция вътре в системата на ДАНС!

- А какво стана с “Лиана”?

- Ще ви кажа - след “Лиана” има още една разработка, следваща, нека да я наречем условно “Лиана 2”, която е свързана с тежки корупционни практики, с източване на средства, която засяга най-висшите кръгове от тройната коалиция. Тя е по-сериозна от “Лиана”! С по-конкретни факти и обстоятелства, касаещи обвързване на висши политици и чиновници с източване на пари, отклоняване на средства, незаконосъобразни обществени поръчки! Нещата са много сериозни!

- Как ще коментирате кадровите промени в ДАНС?

- Казал съм лично на премиера и той ми обеща, че Драшков и кръгът му няма да се върнат в ДАНС...

- И подкрепяте новия шеф Цветлин Йовчев?

-
РЗС не подкрепя Цветлин Йовчев. Ние подкрепяме “ГЕРБ” и Бойко Борисов. След като Бойко Борисов като министър -председател, който по закон има право да назначава председателя на ДАНС, е решил така, значи той поема и пасивите и активите от това назначение.

- Нямате ли все пак някакъв коментар? Ще кажете ли нещо повече?

- Коментар мога да имам часове наред, но аз съм човек, който е лоялен и изключително прецизно спазва законодателството...

- А за Ваньо Танов, новият шеф на митниците, какво мислите?

- Ваньо Танов е лъв, който може истински да скочи срещу мафията! Той има очи на рентген по отношение на корупционните практики и знае как да ги пресече. Неговото назначаване е добро управленско решение на премиера Борисов!

- Вярно ли е, че са ви напуснали генералите от МОСАД, които ви консултираха по време на предизборната кампания, господин Янев? Според слуховете те били разбрали, че истинският ви консултант всъщност бил скандалният митничар Румен Божилов – Цайса?

- Това е пълна глупост и една опашата лъжа! Не чета жълти вестници, но ми казаха...
Не познавам Цайса, никога не съм имал каквито и да било взаимотношения с такъв тип хора. С подобни клюки някой иска да създаде внушения, за да кажат хората: “Виждате ли, и Янев познава такива типове!”
Това се прави, понеже усещат, че сега една от първите теми на Комисията “Антимафия” ще бъде корупцията в митниците и се стремят да ме дискредитират. Такива опити са правени повече от 10 години и аз не се страхувам, а си търся правата по съдебен път. Вие знаете, че осъдих председателя на Комисията за вътрешен ред и сигурност в предишното Народно събрание Минчо Спасов за всички тия измишльотини, че съм бил свързан с ДАНС, с ДС...

- Къде са все пак генералите от МОСАД? Не са ви напуснали?

- Пристигат на 15 септември - бившият шеф на МОСАД Дани Ятом и един американски генерал, заповядайте да ги видите и да констатирате в какви отношения сме.

- Кой е американецът?

- Засега ще запазя в тайна името му.

- Доволен ли сте от сътрудничеството си с тях по време на предизборната кампания?

- Ген. Ятом с екип от трима души беше наш консултант през цялото време. Корупцията е страшно явление и световен проблем. Без експерти нищо не може да се направи. Човек като ген. Дани Ятом, който е управлявал МОСАД толкова години при толкова сложни обстоятелства, ни даде много консултации и ще продължи да го прави – за организираната престъпност, за паневропейските митнически измами, за прането на мръсни пари... Човек от неговия екип е треньор по бойни изкуства, който се занимава с охрана на много високо ниво. Той може да синхронизира екипи за противодействие при нападение на личност, на автомобил, на сграда...

- Този екип се занимава с вашата охрана?

- По време на кампанията имаше изключително много заплахи срещу мен и моя екип и ние се съветвахме с тях. Те

провериха дали срещу нашите водачи на листи има външно проследяване

и различни други неща, което беше много важно за спокойствието на нашите хора...
Ние винаги ще се консултираме с такива хора и те остават наши приятели завинаги! Те си имат друго занимание и идват само тогава, когато се наложи. А и сега системите за охрана са много на високо ниво, коренно различни от допотопните методи, които са се използвали преди години. Всички помним мутрите как се движеха с едни охрани, с по 5-6 бронирани коли – това всичко е отживелица! Сега става по по-различен начин. Има електронни системи, хай технологиите са на много по-високо ниво...

- Румен Овчаров твърди, че БСП е създала РЗС?

- Още на следващия ден накарах в парламента Румен Овчаров да потвърди или отрече това. Той избяга от журналистите! И до ден днешен не е казал една дума повече. Много ги е яд комунистите от БСП - 20 години почти всички партии те са ги “правили” с предварителни сценарии, със съответните постановчици и са им дърпали юздите! И понеже сега изпуснаха РЗС и не могат да ни се намесят по никакъв повод, затова се опитват да създадат интриги. И да направят внушение, че и при нас имат пръст! Аз смятам, че идва краят на тази партия!

БСП ще се разцепи до 2 години.

От нея ще се пръкнат 2 или 3 партии.
Фракцията на Първанов има шанс, ако той след президентските избори реши да прави някаква социалдемократическа формация.

- А съдбата на Станишев, каква ще бъде?

- Станишев като политик се провали. По-добре да се занимава с други дейности, които може би повече владее! Няма шанс, дори да се задържи на следващия конгрес. Сергей Станишев като политически лидер беше създаден от Първанов и той няма как да не го “изяде”. Така се случва в тази партия.

- Доста наблюдатели твърдят, че може да възникнат конфликти между вас и Бойко Борисов, ако той не иска да се пипат имотите на царя?


- За нас имотите на царя са ключов проблем. Аз благодаря на новото ръководство на Агенцията по горите, което покани моят заместник Атанас Железчев в петък на среща, за да може той да ги консултира как да се пристъпи към връщане във владение на държавата на над 6 000 дка незаконно заграбени гори от Сакскобургготски. Това е новина и го оценяваме като първи положителен знак! Но ние по никакъв начин няма да отстъпим от нашата теза, че т. нар. царски имоти са държавна собственост. Те са собственост на Интендантството на цивилната листа, а това е държавна институция с бюджет, който се гласува от Народното събрание и парите му идват от държавната хазна. Именно с тези пари са купувани имотите! Затова ще настояваме Народното събрание да приеме закон за статута на т. нар. царски имоти.
Това, което се случи, е много хубав знак! Тези наблюдатели, за които говорите, май много искат ние с Бойко да имаме влошени отношения, но...

- Наистина , какво може да ви влоши отношенията?

- С Бойко Борисов, откакто се познаваме, от години вече, винаги сме били в коректни, солидни, мъжки отношения. Ако се е случвало да имаме недоразумения, те са заради неправилна комуникация, заради информация, препредавана от други хора между нас. Когато сме комуникирали директно – винаги нещата са били чисти и ясни!

- А изясни ли се този есемес, за който го обвинихте, че предлага министерско кресло на ваш човек зад гърба ви?

- Изясни се. Оказа се, че комуникационните системи в България позволявали всякакви експерименти.
От вашия телефон, да речем, се оказва, че друга дама може да изпрати есемес на вашия мъж – с любовно послание!

- Нима? И така се е случило и при вас с Борисов?

- Дали точно от номера на премиера или от номера на охраната му е изпратен – това не е важно... Но факт е, че станахме жертва на такъв хакерски есемес! Ние обаче с премиера Борисов се уточнихме и се разбрахме!

- Още не бяхте станали шеф на комисията “Антимафия”, и се захванахте с олигарсите. Те ли са най-страшните?

- Ние от “Ред, законност и справедливост” не сме спирали да критикуваме олигарсите, защото считаме, че те са по-голяма заплаха за икономическата и националната сигурност на България, отколкото терористите от “Ал Кайда” за Щатите.

Считаме, че, докато България живее в олигархичен посткомунистически режим, няма да може да стане пълноценна европейска държава. Олигарсите превърнаха България в икономическа пирамида. По-голямата част от тези олигарси са посредствени, примитивни, арогантни, агресивни, безскрупулни и готови да стигнат до физическа разправа с всеки, който им наруши комфорта.
http://www.blitz.bg/news/article/59411


Тагове:   интервю,   Станишев,


Гласувай:
2



1. tota - Боже, боже ...
11.09.2009 21:02
все чакат някой да дойде...вместо да се вземат в ръце и да възстановят държавата ни!!!
цитирай
2. zaw12929 - вИЕ СТЕ ОТ НАЙ АКТИВНИ, АККТУАЛНИ И ...
11.09.2009 22:53
вИЕ СТЕ ОТ НАЙ АКТИВНИ, АККТУАЛНИ И ПОСТОЯННО РАБОТЛИВИ БЛОГЪРИ. пОЗДРАВИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030870
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930