Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 09:16 - Натиснали ДАНС да трае за гафа на "Терем"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
0



Военното контразузнаване (ВКР) е било притиснато да покрие гафа на холдинг "Терем", заради който бе арестуван неговият шеф Жечко Петров, научи "24 часа".

ВКР е част от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

В началото на годината 2 военноремонтни завода - "Цар Самуил" - Костенец, и "Ивайло" - Велико Търново, спечелиха търгове за утилизация на ненужни на армията боеприпаси.

Вместо да свършат работата, за която са създадени, те преотстъпват поръчките на частна строителна фирма.

Още от януари служители на ВКР, което е в състава на ДАНС, засекли нарушението и започнали да го разплитат.

Проверяван бил дори шефът на надзора на холдинга ген. Орлин Иванов - началник на кабинета на военния министър Николай Цонев. До 2007 г. Орлин Иванов командваше Военното контраразузнаване, но внезапно подаде оставка.

Не може шефът на борда на директорите на "Терем" да не знае какви договори сключват подопечните му дружества, смятали ченгетата.

В края на пролетта обаче докладите им почнали да залежават. Постепенно на хората, занимаващи се с "Терем", били възложени други задачи.

Някой покрил далаверата в холдинга. Според осведомени това е една от главните причини онзи ден шефът на ВКР ген. Николай Николов, зам.-председател на ДАНС, да подаде оставка.

Ген. Николов бе потърсен за коментар, но телефонът му бе изключен.

Не вдигаше личния си джиесем и ген. Орлин Иванов. В държавния холдинг "Терем" тенденцията била с държавни средства да решават свои проблеми.

Това заяви пък зам.-градският прокурор на София Роман Василев пред bTV. В сряда изпълнителният директор на военноремонтните заводи Жечко Петров бе арестуван и обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според обвинението "Терем" е възложил унищожаването на боеприпаси на частната фирма "Евроремонт строй България" ЕООД, която обаче нямала лиценз за това. Според системата ДАКСИ предметът на дейност на фирмата е строителство и ремонти. Тя е известна с това, че е ремонтирала прочутия пловдивски Четвъртък пазар.

Поръчката така и не е изпълнена, но парите – 5,2 млн. лв., са усвоени от холдинга, твърди Роман Василев.

Каква е схемата на усвояването?

Два завода на холдинга "Терем" получили от МО поръчка за унищожаването на боеприпаси.

Те обаче изведнъж решили, че нямат нужния капацитет, и пренасочили средствата по поръчката към частна фирма.

"Освен че се превеждат парите, така се дава възможност утилизираните боеприпаси да станат собственост на фирмата, поясни прокурорът.

Според експерти по закон "Терем" няма право да преотстъпва поръчки на подизпълнители, освен ако не ги обяви още на търга. Другото изискване е подизпълнителите да отговарят на всички условия, валидни за фирмата победител.

Прокурор Роман Василев добави, че нормалната практика в случая би била именно "Терем" да изпълни поръчката, а не да прехвърля средства в друга фирма.

Утилизацията на боеприпасите бе възложена със специална обществена поръчка през декември 2008 г. В конкурса участваха 17 компании, пет от които чужди. Те обаче отпаднаха, защото предложиха унищожаването да се извършва на работни площадки извън страната, а военното министерство е приело, че това противоречи на нормативни актове. Междувременно стана ясно, че Жечко Петров ще бъде разследван и за още една процедура - по продажбата на завод “Цар Самуил” в Костенец.

Според магистрати през юли предприятието е продадено на русенския завод "Дунарит" на цена, която обаче е била актуална за миналата година. Тогава "Дунарит" подава оферта за купуване на завода в Костенец за 2,7 млн. лв., но процедурата за купуване на 74% от акциите на дружеството се проваля.

Днес обаче сделката е неизгодна, защото от тогава досега "Цар Самуил" спечели поръчка на армията за около 5 млн. лв. и предстои да участва в друг търг за още 40 млн. лв., твърдят експерти.

Това означава, че цената й автоматически се повишава.

Предприятието в Костенец се специализира в унищожаването на стари боеприпаси и е едно от малкото в бранша, които имат гарантирани поръчки от войската. Неотдавна "Цар Самуил" сключи договор и за унищожаване на мини с изтекъл срок на годност на гръцката армия.

Втората процедура за продажба на "Цар Самуил" е протекла при пълна секретност и е финализирана в последните дни на мандата на правителството на Сергей Станишев. Магистратите я разкриват случайно, когато дружеството подава молба до Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на продажбата.

Сливнишката фирма "Алма-Д" бе избрана за победител в конкурса през юли миналата година. Тя обаче бе декласирана, защото не успя да получи необходимите сертификати за сигурност.

Изборът се проточи и заради жалбата на "Металхим холдинг" срещу придвижването на русенци на по-предна позиция в класирането, въпреки че били предложили по-ниска цена. През март т.г. обаче искът на сопотчани бе оттеглен и в края на май русенската фирма бе избрана за купувач.

Според оръжейници печалбата в бранша е двойна. Веднъж за унищожаването на боеприпасите и втори път - от продажбата на металите от гилзите за скрап.

Преди 2 седмици Министерството на финансите обвини "Терем" и за това, че бившият военен министър Николай Цонев в качеството си на принципал и Съветът на директорите на "Терем" ЕАД са ощетили бюджета с 19 млн. лв. от невнесен дивидент на държавата за 2008 г. Според съобщението нарушението било засечено при анализ на финансовото ведомство за приходите от дивидент от едноличните търговски дружества с държавно участие. Загубата била констатирана и от проверка на Националната агенция за приходите. Няма нищо нередно, коментира по този повод Цонев. Според него 19-те милиона не били изчезнали. Те били внесени в капитала на дружеството, за да се запазят работни места.

По мнението на финансисти обаче законът е нарушен, задържането на 19-те милиона е нередно и виновните трябва да си понесат наказанията.

По неофициални данни магистратите не разследват съмнения за изчезналите 19 млн. лв. Този случай още се проверява и няма доказателства за престъпление, казаха следователи.

Кой е Горан Циганина?

Няколко пъти в разследването служители на ВКР се натъкнали на фигурата на посредник, когото всички наричали Горан Циганина. Никой обаче не знаел истинското му име или просто не желаел да го споделя.

Горан Циганина обикалял фирми с мераци в утилизацията и им предлагал гарантирано печелене на търговете за унищожаване на муниции.

Обикновено схемата му включвала поделяне на сумата - 50% за изпълнителите и 50% за човека, осигурил първото място в конкурса - тоест за него.

Фирмите с изрядни документи не се хващали на въдицата. Лапвали уловката компании, които никога не биха могли да спечелят един честен конкурс.

Според запознати голяма част от парите всъщност отивали в партийна каса.

Предстояли избори и за печелене на гласове била необходима мощна финансова подкрепа.

 

Младенов: Махаме Жечко Петров от военния холдинг

Освобождаваме Жечко Петров от длъжността изпълнителен директор на холдинга "Терем", обяви министърът на отбраната Николай Младенов вчера.

По думите му състоянието на холдинга "не е цветущо" и има доста проблеми, които трябва да бъдат решени.

Той добави, че е била забавена частично приватизацията на някои звена в "Терем", а в други тя не е започнала.

От думите на Младенов се разбра, че той смята да си изработи ясно и категорично отношение към цялата оръжейна индустрия.

Според него тя трябва да бъде подкрепена по максимално позитивен и прозрачен начин, за да може да се развие индустриалният капацитет на България.

Над десет свидетели са разпитани по делото срещу шефа на "Терем" Жечко Петров, сред тях има негови колеги - шефове на фирми в холдинга, стана ясно вчера.

Разпитите ще продължат и другата седмица.

Днес обвиненият в длъжностно присвояване Петров ще бъде отведен в съда по искане на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Вероятно ще бъде поискано и отстраняване от длъжност. Засега експертизи по делото, което се отнася само за един договор за унищожаване на боеприпаси от декември м.г., не се налагат. Вероятно те ще бъдат назначени до края на месеца.(24часа)

 

18 фирми с интерес към утилизацията

18 фирми са подали до този момент документи за получаване на право да унищожават излишните боеприпаси в армейското въоръжение. 30% от тях са от чужбина, съобщи в началото на август 2008 г. тогавашният министър на отбраната Николай Цонев.

Той участва в Международна конференция на тема "Утилизация и сигурност при трансформация на въоръжените сили", която се проведе в Поморие. Организатори на събитието бяха Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в Република България и Информационният център на НАТО. Цонев уточни, че става въпрос за 46 хиляди тона гранати, мини, патрони, снаряди и барут, като до края на годината трябва да бъдат унищожени 50-60% от тях. За целта са отпуснати 30 милиона лева.

Инцидентът в Челопечене постави въпроса за утилизацията на преден план, заяви тогава председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси. Проблемът бил поставен за разрешаване още по времето на председателството на страната ни на ОССЕ.

Паси не разполагал с информация в България да има търговско дружество, готово да утилизира боеприпаси без опасност за замърсяване на околната среда и в съответствие с директивите и практиката на ЕС. (24часа)

 

Натиснали завод “Ивайло” уж да играе в сделката

Великотърновският завод "Ивайло" не може да унищожава бомби, патрони и гранати, защото няма лиценз за това, научи "24 часа".

Военноремонтният завод е специализиран в утилизацията и ремонта не на боеприпаси, а на въоръжение. Въпреки това изпълнителният директор Иван Славчев е бил принуден от шефовете си в София да сключи договора за унищожение на боеприпаси, съобщиха осведомени.

Според хора от предприятието обаче нито един патрон или граната не е идвал във Великотърновското предприятие.

За награда пък на 29 декември миналата година заводът получил контракт за ремонт на три ракетни системи за 6 млн. лева, който в момента изпълнява. Великотърновският военен завод е единственият у нас, който разполага с необходимото стендово и производствено оборудване за възложените ремонти на ракетни системи.

В най-добрите си години заводът годишно е ремонтирал по две системи. За последно това е правено през 2000 г.

Изпълнителният директор на "Терем Ивайло" вчера не отговаряше на мобилния си телефон.

Миналата година военният завод получи от МО договори за около 360 000 лева. "Терем Ивайло" изпълнява контракт с "Кинтекс" за ремонт на оптически прибори. Подписан е и документ за около 1 млн. лева с външен контрагент за ремонт на БТР и БРДМ заедно със завода в Провадия.

Отделно от военното производство по одобрения бизнес план на дружеството тази година е заложено производство на гражданска продукция за 2,5 млн. лева.
/24 часа



Тагове:   МО,   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034197
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930