Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 16:12 - Кръстовден на Кръстова гора
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3232 Коментари: 3 Гласове:
5



На 14 септември православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Въздвижение на св. Кръст Господен, или Кръстовден. В местността Кръстова гора се събират хиляди миряни за нощна литургия под открито небе и нощно бдение. Тази нощ литургията ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай точно в полунощ.


Местността Кръстова гора дарява тялото със здраве и душата с покой

Преди 15 години Кръстова гора не се е радвала на голяма посещаемост. Днес вече стотици българи тръгват всеки петък към родопския връх, за да присъстват на полунощна литургия под открито небе.

Пътят дотам
Кръстова гора се намира в сърцето на Родопа планина, на 6 километра от с. Борово. Самото село е на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив и се издига на 1050 метра надморска височина. Върхът, където е разположен манастирският комплекс „Кръстова гора - Св. Троица", е на 1545 м надморска височина. От с. Борово има два варианта за придвижване до манастирския комплекс - с автобус от селото или пеша до върха. Освен това има и екскурзии до самия връх за петъчната молитва.

Кръстовден - големият празник
Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно - в нощта на 13 срещу 14 септември (Кръстовден). Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст. Православният поклоннически комплекс днес има две църкви и 15 параклиса, които са разположени от двете страни на пътеката към кръста.

Свидетелства
Вярващите идват с надежда за пречистване или изцеление, много са свидетелствата за оздравели, след като им е била поставена диагноза за тежка болест. Други изпитват нужда да излеят мъката си на това място и просто да поплачат, трети осъзнават каква е целта им в живота.

Яна Минкова от София разказва: „Не съм религиозна и отидох на Кръстова гора по-скоро от любопитство. Не очаквах да намеря изцеление за болката си. Но щом изкачих стръмната пътека към кръста, усетих как цялата мъка в сърцето ми напира навън. Сякаш с всяка сълза ми ставаше по-леко и по-светло. Отидох си от това свято място силна и с желание да се боря."

Назад във времето

Преданието гласи, че през 1933 г. в село Борово пристигнал Йордан Стойчев Дрянков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. Хората казват, че още от детинство той бил изключително религиозен. Съвсем млад се отказал от светските изгоди и посветил живота си на вярата в Бог. Бил беден, извънредно скромен и честен човек. Неговите съселяни го наричали Йорданчо. Говори се, че той често получавал видения. Веднъж Йордан Стойчев се качил на връх Кръстов и прекарал нощта на открито в бдение и молитви. Тогава друго силно видение му разкрило историята на свещения хълм, където стоял...

Легендата се преплита с историята
На ТОЗИ връх преди време се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази реликва, която била прикрепена към кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Руският цар (не се сочи името му) научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: „Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, му кажете, че вашият цар не иска нищо друго освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви."

Пратениците изпълнили поръката на царя и султанът им дал искания кръст. Когато майката на султана научила за това, му казала: „Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти?"

В манастира на връх Кръстов русите предали на монасите кръста и заминали за Русия, като мислели може би по-късно да дойдат и да го вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен, а монасите избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище.

След случилото се в Борово Йордан Стойчев разказал за видението си на цар Борис III и съобщил, че му било казано да направи и постави висок метален кръст в знак на това, че там има частица от Кръста Господен. По това време при царя се намирал запасният подполковник Величков, който заявил, че на него Бог му открил как трябва да изглежда металният кръст и къде да бъде направен. Така било решено да се отлее 33-килограмов кръст (колкото са годините на Исус Христос), като разходите по изработването му били поделени между цар Борис III и подполковник Величков.


 

На 1 май 1936 г. металният кръст е донесен от Йорданчо и подполковник Величков на връх Кръстов, където в присъствието на цялото село Борово е бетонирай на източното възвишение на върха и осветен от свещеник Петър Василев Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се е намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода. Днес там е построена чешма и ежедневно стотици хора отиват да измият очите, лицето и ръцете си и да отпият глътка от лековитата вода за здраве.

След поставянето на кръста Йордан Стойчев е бил изпратен като затворник в Ловешкия лагер, където около 1960 г. е зверски убит - заровен до шията в земята, той е оставен да умре от глад и жажда.

Кражбата
С това обаче историята на свещения връх не свършва. Преди няколко години ново събитие разтърсва всички християни. Оригиналният кръст бил откраднат. След няколко месеца на негово място бил поставен нов, копие на предишния. Търсенето на откраднатия кръст и на човека, извършил богохулното престъпление, продължило близо две години. От тях обаче нямало и следа. Така било до 2002 г., когато извършителят лично отишъл и върнал кръста, предавайки се на властите. При разпита той обяснил, че месец след като извършил кражбата, върху него и семейството му се стоварили куп неволи. В началото той не знаел причината, но след това повярвал в божията сила и разбрал сериозността на престъпното си деяние. И тогава решил да спре, ако вече не било късно, сполетяващите го нещастия, като върне кръста на мястото, откъдето по-рано го бил откраднал.

След този случай мерките за сигурност там са изключително засилени. Днес и двата кръста са достъпни за вярващите.



Тагове:   кръстова гора,


Гласувай:
5



1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
13.09.2009 23:38
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/07/26/rodopska-idiliia.369629
И да бъде предложен за участие в списанието
http://comfy.blog.bg/drugi/2009/09/01/za-spisanieto-prodyljavame.389651

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. mamas - Интересен разказ
14.09.2009 00:26
Веднъж съм ходила на това свято място, заслужава си.
Поздрави, успешна седмица!
цитирай
3. nadezda - ходих там преди няколко години, ...
16.09.2009 08:51
ходих там преди няколко години,атмосферата е неповторима!Явно Бог е искал от мен дар ,защото едната обица подарена ми от кръстницата ,когато се кръстих падна там ,така и не разбрах кога и къде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031