Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 21:55 - Борисов атакува Закона за амнистията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Бойко Борисов съобщи в сряда, че правителството ще оспори пред Конституционния съд приетия от тройната коалиция Закон за амнистията, заради който никой министър от предишното управление не може да бъде осъден за непредпазлива безстопанственост.

Според главния прокурор Борис Велчев обаче жалбата пред КС няма да промени нищо. От друга страна, според него, въпреки амнистията съществуват възможности за съдебно преследване на висши представители на властта.

Независимо от възмущението си от закона, и правосъдният министър Маргарита Попова, и магистрати са коментирали, че не може нищо да се направи и законът ще бъде прилаган. Те се позовават на принцип в наказателното право, че когато са налице два различни закона, се прилага по-благоприятният.

Приетият през март Закон за амнистията бе критикуван и от Европейската комисия, тъй като някои от текстовете му поставят под съмнение декларираната от София политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Това се отнася до текстовете за неумишлената безстопанственост от страна на властите. В тази графа попадат задълженията на администрацията да упражнява контрол върху разходването на средства от бюджета и да одобрява проекти за усвояване на европейски средства, които отговарят на правилата. Законът се отнася до деяния, извършени до 1 юли 2008 година.

Ако чиновникът не упражни контрол и се изхарчат средства по компрометиран начин, то той подлежи на автоматична амнистия, освен ако прокуратурата не докаже, че умишлено не е изпълнил задълженията си.

В интервю за бТВ в сряда Борисов каза, че "българският народ не е осъзнал какво са направили предишните управляващи". "Искам симпатизантите на тези партии, особено на БСП, да разберат, че техните лидери са приели закон, с който никога в България не може да бъде осъден кмет, министър или какъвто и да е до 2008 година. И цинизмът е, че вече моите министри можем да ги осъдим от 2009 година, а техните не можем", обясни премиерът.

При това, по думите му "тези синковци" са си приели автоматична амнистия, "ясно давайки си сметка, че крадат и ще бъдат осъдени".

За да стане съвсем ясно, Борисов даде пример на водещия: "Все едно сега с теб да сме алкохолици и да приемаме закон, че за алкохолиците-политици и водещи това не важи".

Той съобщи, че кабинетът вече е подготвил и следващата сряда ще внесе искане КС да обяви текстове от закона за противоконституционни.

Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) заяви, че мотивите на евентулната жалба пред КС не са готови.

От коментарите на главния прокурор Борис Велчев стана ясно, че по принцип тази жалба, дори и да бъде уважена, би била безсмислена. По думите му длъжностните лица вече са амнистирани и нито КС, нито Народното събрание могат да променят този факт.

"Всеки закон за амнистията поражда такъв ефект, в този конкретен случай по отношение престъпления за безстопанственост до датата на влизане на закона в сила ще бъдат амнистирани", обясни Велчев в сряда.

Той обаче отхвърли твърдението, че законът създава невъзможност на прокуратурата да съди лица от високите етажи на администрацията. Според него няма пречка да се използват текстове от Наказателния кодекс, които не засягат безстопанствеността.

"Ако делата съдържат доказателства само за безстопанственост, без други престъпления, ще бъдат обхванати от закона за амнистията и наказателно преследване няма да се проведе. Но в Наказателния кодекс има повече от една възможност, свързана с подобен тип дела", посочи главният прокурор.

Резервните варианти са подвеждане под отговорност за длъжностно присвояване, престъпление по служба или умишлена безстопанственост.

Велчев заяви, че Законът за амнистията не е постигнал дори официално оповестената си цел – да разтовари прокуратурата от по-леките дела, за да се съсредоточат усилията върху тежките обществено значими престъпленията. Той призна, че нормативният акт поражда "съмнения" по отношение на своята добронамереност.

Няма основание да се обяви за противоконституционен текстът, с който се амнистират престъпленията за безстопанственост по непредпазливост, смята депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов. Може тази разпоредба да е нецелесъобразна, но не и противоконституционна, това е въпрос на наказателното право, а не на конституцията, каза той.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033591
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930