Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 21:52 - ДАНС остава агенция за контраразузнаване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството на Бойко Борисов оряза драстично функциите и правомощията на ДАНС, като най-съществените от тях се върнаха към МВР. С одобрените в сряда законови промени кабинетът демонтира "гордостта" на тройната коалиция и в частност на Сергей Станишев, който създаде агенцията, за да измъкне част от властовия ресурс, с който разполагаше първият му вътрешен министър Румен Петков.

В същото време се възстановява Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР, която трябва да си върне силата и статута от времето, в което настоящият премиер Бойко Борисов бе просто главен секретар на МВР.

С официалната формулировка "отстраняване на недостатъците в нормативната уредба", кабинетът ликвидира функциите на мощната мегаагенция до контраразузнавателна, информационно-аналитична и прогностична дейност.

Първоначално поставената цел бе да се премахне дублирането на функции между МВР и ДАНС и да се изясни профилът на агенцията, тъй като и експерти, и представители на бившата опозиция изтъкваха това като проблем за нейната работа.

"С изчистването на профила на ДАНС се избягва несподелянето на значима оперативна информация между двете институции. С изчистването на дублиращите функции се търси ефективността, защото, трябва да ви кажа, че по стечение на обстоятелствата не се е получило някъде нещо подобно като "Белите брези", мотивира разформироването на ДАНС вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов.

Той обаче отбеляза, че за разлика от преди, значимата оперативна информация вече се споделя между ръководствата на ДАНС и МВР, които в момента провеждат съвместни операции.

Дейностите на ДАНС по тежката престъпност, злоупотребите с еврофондовете и корупция по върховете на властта минават към МВР.

Заличава се правото на агенцията да използва служители под прикритие, включително в други служби за сигурност или в служби за обществен ред. Тази странност за едно контраразузнаване, Цветанов обясни с отпадналата необходимост. Той уточни, че досега тази възможност не е била използвана.

Служителите в ДАНС няма да имат право да извършват арести, освен при нарушаване на пропускателния режим на територията на агенцията. Тогава обаче задържаните нарушители ще бъдат предавани на полицията.

Няма да могат да използват и помощни средства като химически вещества, служебни кучета и т.н., което произтича от изземването на правоохранителните им функции.

Номинално се предвижда финансовото разузнаване, за което финансовият министър Симеон Дянков наскоро каза, че не върши никаква работа, да остане в структурата на ДАНС. Същинската дейност по борба с финансовите злоупотреби обаче се връща в Министерството на финансите (МФ), където ще се създаде едноименна агенция, на базата на бившата Агенция за финансово разузнаване, която преди по-малко от две години мина към ДАНС.

Досега ДАНС не могла да противодейства ефикасно на финансовите измами, защото не е имала достъп до банкова информация, какъвто има МФ. Тази информация и занапред остава в МФ. То ще я подава на контраразузнавачите в ДАНС, които и занапред ще продължат да си разузнават.

От думите на Цветанов стана ясно, че в ДАНС ще има съкращения, но заплатите няма да се намаляват, както и че възнагражденията на полицаите няма да се увеличават.

Разликата в заплащането между служителите в МВР и тези в ДАНС и МО досега бе една от големите "болки" на работещите в системата на вътрешното министерство.

Цветанов обаче повтори казаното по-рано от премиера, че когато МВР си свършат работата, като спрат контрабандата и измамите с еврофондове и така увеличат приходите в бюджета, ще си заработят и по-високите заплати.

Той добави, че спрямо служителите на ДАНС ще се приложи механизма за индексиране на заплатите на база инфлационния "елемент".

Цветанов каза, че на този етап в МВР няма да се връщат служители, напуснали системата. Това на практика означава, че отишлите от МВР хора на работа в ДАНС няма да могат да се върнат.



Тагове:   Агенция,   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030014
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930