Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 21:54 - Занапред Парламентът ще контролира НСО и НРС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



Дейността на Национална служба за охрана (НСО), Националната разузнавателна служба (НРС), които са на подчинени на президента, и служба "Военна информация" към МО ще бъде контролирана от постоянна подкомисия към парламентарната комисия по външна политика и отбрана.

Подкомисията ще бъде председателствана от депутата Владимир Тошев (ГЕРБ), членове ще бъдат Ангел Найденов от Коалиция за България, Димитър Чукарски от РЗС, Димо Гяуров от Синята коалиция, Волен Сидеров от "Атака” и Неджми Али – ДПС.

Статутът на НРС и НСО е разписан едва в няколко текста в Закона за отбраната и от началото на прехода е актуален въпросът за изготвянето на отделни закони за двете служби.

Депутати от новата подкомисия обаче казаха, че от тях не бива да се очаква законодателна инициатива, а по-скоро контрол на бюджетите на службите. Нямало да се стигне и до ровене по разработките на службите.

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев все пак посочи, че подкомисията можела да предприеме законодателна инициатива. Бившият шеф на НРС Димо Гяуров отбеляза обаче, че се очаква "твърде много, при положение, че толкова години никой не е дръзнал да направи подобна стъпка".

Архаичното законодателство, по което действат двете служби, прави труден контролът им, а и досега липсваше и политическа воля за това. В края на мандата на тройната коалиция БСП се опитаха да осигурят парламентарен контрол на двете служби, но въпросът стигна в задънена улица.

Депутати все пак са се включвали в проверки на различни случаи, като самоубийството на шефа на архива на НРС Божидар Дойчев и с уволнения служител на НСО Николай Марков, който изнесе информация, че службата е събирала нерегламентирано данни за политици и дипломати.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов опроверга информацията от неговата парламентарна група, че се подготвят законопроекти за НСО и НРС и посочи, че "няма такава тема".

Премиерът съобщи обаче, че НСО е със "занулиран бюджет" и шефът на службата ген. Димитър Димитров е отишъл при него и му е казал, че "няколко пъти е бил лъган“ от бившия финансов министър Пламен Орешарски, че ще бъдат дадени пари за службата.

Служба "Военна полиция" е на подчинение към министъра на отбраната, но от ГЕРБ обявиха, че ще върнат военното разузнаване и полиция в Щаба на отбраната. Така де факто двете служби отново се връщат в орбитата на влияние на президента Георги Първанов, който успя да наложи за шеф на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов, въпреки несъгласието на миналия военен министър Николай Цонев.



Тагове:   контрол,   НРС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930