Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 23:01 - Енергийният министър даден на антикорупционната комисия заради конфликт на интереси за "Горна Арда"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
0



Депутати от "Коалиция за България" внесоха в петък сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Според червените народни представители Трайков е в конфликт на интереси по отношение на взетото от правителството по негово предложение решение да определи за инвеститор в проекта за строеж на хидрокаскадата “Горна Арда“ дружество, в което участва австрийската компания ЕВН, за чието българско дружество работеше Трайков преди назначаването му на министерския пост.

Още миналата седмица въпросът бе повдигнат от депутата Корнелия Нинова, която е и говорител на БСП, която поиска от Трайков да отговори от трибуната на парламента дали е в ситуация на конфликт на интереси в случая с “Горна Арда“.

Според левицата, три дни преди да стане министър Трайков е напуснал поста прокурорист на “ЕВН България“, т.е. реално е управлявал компанията. Съгласно закона за конфликт на интереси лице, заемащо публична държавна длъжност, няма право да да се разпорежда с държавно или с общинско имущество, да изразходва бюджетни или извънбюджетни средства, да издава удостоверения, разрешения и лицензии, или да осъществява контрол по тези дейности в интерес на фирма, в която 12 месеца преди назначаването си или избирането си на поста е бил член на орган на управление, посочват в сигнала си до антикорупционната комисия червените депутати.

Преди седмица Трайков заяви, че не е в конфликт на интереси, тъй като като прокурист на “ЕВН България“ не е бил член на ръководството на компанията и не е участвал във вземане на управленски решения.

“ЕВН България“ е дружество, което снабдява с електроенергия Югоизточна България и в което австрийската ЕВН държи 67 на сто, а останалите са на българската държава. Още в края на 2008 г. компанията майка заяви интереса си към “Горна Арда“, а през май 2009 г. тя и "Алпине" сключиха споразумение с НЕК, която държи 70 на сто в хидропроекта“, и с наследника на турския “Джейлан холдинг“ за придобиване на миноритарния дял. На базата на това споразумение и след решението на правителството за определяне на дружеството ХЕК “Горна Арда“ за инвеститор в каскадата, “Джейлан“ трябва да оттегли иска си срещу НЕК за 70 млн. евро за пропуснати ползи от нереализирането на проекта.



Тагове:   Арда,   министър,   конфликт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031047
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930