Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 21:45 - Мюсюлманска партия ще се бори за правата на всички българи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2009 10:39


Мюсюлманска партия - “Мюсюлман демократичен съюз”, беше създадена вчера в поповското село Славяново. Партията беше учредена със 680 писмени заявления за членство и има необходимия кворум.

image

Учредителното събрание на новосформираната партия се проведе на открито, на площада на селото. Единодушно за председател беше избран Али Юзеиров. Той заедно с брат си Юзеир са създатели на скандалната организация Български червен полумесец. След края на протоколната част прозвуча химнът на новата партия, който се оказа, че е османски военен марш.

На последвалата пресконференция на ръководството на “Мюсюлман демократичния съюз” стана ясно, че новата партия е създадена да се бори за правата на всички български граждани. Организаторите заявиха, че в новата партия може да членува всеки, който е приел етичните норми на мюсюлманството, но отричат това да бъде партия на етническа основа, като поясниха, че в България има осем християнски партии.

Не е задължително в нея да членуват мюсюлмани. Това ще е партия, отворена към всички без разделение, твърди Юзеир Юзеиров. “Паметникът в селото е за всички, които дадоха живота си за тези земи, не само за незнайния турски войн”, заяви Юзеиров. “Роми, турци и помаци с най-близките до нас хора, които подкрепят партията, след това ще дойдат и българите”, каза той.

Братята Юзеирови обявиха, че ще участват на предстоящите местни и на президентските избори. Той обясни, че нямат намерение да управляват, но искат техни представители да са в управлението. “Не се стремим към управление, а искаме да бъдем представени. Ние се стремим да бъдем идентично показани”, заяви Али Юзеиров, цитиран от БНР.

Мюсюлманският демократичен съюз иска правоверни да заемат генералски и прокурорски постове. 
"Заимствали сме нашия устав от много християндемократически съюзи. В България има християндемократическа коалиция, защо да няма мюсюлмандемократическа? Нали сме демократично общество? Искаме свободно да изразяваме идентичността си. Колко генерали или прокурори са мюсюлмани? Нямаме представители в тези структури, защото не сме имали възможност да подготвим такива. Сега си имаме подготвени момчета, които учат в чужбина. Искаме тези наши кадри да получат реализация", каза Юзеиров, давайки да се разбере, че наличието на министри с мюсюлманско вероизповедание в предишното правителство не задоволява амбициите му.

Той обясни, че Мюсюлманският демократичен съюз е създаден, защото сред хората с мюсюлманско вероизповедание витае страх. Помолен да уточни за какъв страх става дума, Юзеиров каза, че от два дни никой не влиза в клуба на организацията им. "Много младежи от помашкия етнос са студенти в София. Дошли са със собствените си имена. След една година са се преименували. Най-вероятно причина за това е отношението към тях", допълни Юзеиров.

Братята отказаха да коментират дали сформираната от тях партия е алтернатива на ДПС, но според Юзеир Юзеиров с лидера на движението Ахмед Доган са близки приятели. В клуба, където се проведе пресконференцията, на видно място беше поставена поздравителна картичка от Доган по повод Рамазан байрама.

Досега са събрани 2800 подписа от нужните 5000 за регистриране на партия. Учредителите й се заканват, ако не ги регистрират в България, да си търсят правата в Европа. Партията се финансира изцяло от ръководството й. Членовете му имат бизнес извън страната.

“Ще сезираме веднага ДАНС, защо това е погазване на основни конституционни права и заплаха за националната сигурност”, заяви лидерът на РЗС и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси Яне Янев по повод сформирането на “Мюсюлман демократичния съюз”. Според него създаването на партия на верска основа е грубо нарушаване на Конституцията. “Тези хора са минали всякакви граници”, заяви Янев. “Да тръгнеш да образуваш партия в нарушаване на Конституцията чл. 11 на верска или етническа основа е недопустимо”, посочи той, като подчерта, че подобни действия нарушават националната сигурност.

“Тези хора са финансирани от вън и трябва да се види от къде. Не само братя Юзеирови дават пари. Ние сигнализирахме преди изборите, че има клетки на ислямски фундаментализъм”, напомни лидерът на РЗС.



Тагове:   етнос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043864
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930