Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 17:08 - Прокуратурата започна серия проверки в Славяново
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1087 Коментари: 1 Гласове:
2



Пет дни след създаването на партията "Мюсюлмандемократичен съюз" в поповското село Славяново от братята Али и Юзеир Юзеирови медийните и политическите коментари не стихват. Прокуратурата и полицията започнаха серия проверки по различни сигнали.
След като във вторник по сигнал на ДАНС окръжната прокуратура в Търговище започна проверка дали създаването на партията "Мюсюлмандемократичен съюз" се основава на етнически или верски различия, вчера прокуратурата се е самосезирала и по сигналите, че в клуба за приятелство в селото, основан от братя Юзеирови, се разпространява незаконна ислямистка литература, предаде БНТ. От сутринта клубът бил обграден от полиция, а по обед започна и обиск. Според хора, които са го посещавали, цитирани от телевизията, вътре има книги на арабски език, на които няма печат от Главното мюфтийство.
Районният прокурор на Попово Стефан Христов разпореди да бъде проверено има ли и незаконен софтуер в сгради, собственост на братята Али и Юзеир Юзеирови. Досъдебното производство е образувано тази сутрин след сигнал на служители на икономическия отдел на РПУ в Попово за наличие на компютърни конфигурации с нелицензиран софтуер, съобщи БНР.
Прокуратурата в Попово вече проверява митинг-събранието на открито, което е било прекратено със заповед на кмета на община Попово.
Политиците не спряха коментарите по случващото се, наречено от лидера на ДСБ и председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов "кьорфишек". Едни продължиха да твърдят, че от ситуацията има полза ДПС, което иска да покаже, че ако не е във властта, етническото напрежение ще ескалира. Депутати на Доган пък заявиха, че въпросът е следствие от насажданата от националистическите формации конфронтация.
ДПС излезе и с декларация от парламентарната трибуна. Причините за появата на "Мюсюлмандемократичен съюз" трябва да се търсят в езика на омразата, заяви зам.-председателят на движението Лютви Местан. Той нарече учредяването му обратната страна на национализма, "на езика на омразата, който до 2001 г. бе прикрит и латентен, но днес е повече от явен и заявява претенция да съучаства при управлението на европейска България". В изявлението Местан отхвърли обвинението на лидера на ДСБ Иван Костов, който вчера заподозря, че основаването на "Мюсюлмадемократичен съюз" всъщност цели да покаже "колко е полезно ДПС".
Лидерът на РЗС Яне Янев пък изпрати писмо до Костов, в което предложи в комисията за контрол на ДАНС да бъде изслушан председателят на агенцията или упълномощен от него заместник заради случващото се в Славяново. Преди дни Костов каза, че не смята изслушването за необходимо.
Според медийни информации ескалира и напрежението в Рибново, където преди парламентарните избори започнаха проверки за насаждане на радикален ислям по подадени от Яне Янев сигнали. Компетентните органи излязоха със заключения, че няма подобни данни. В последните дни обаче отношенията се изострили, стигнало се до сблъсъци между живеещи в Рибново хора, като се наложи и засилено полицейско присъствие.


Тагове:   радикален ислям,


Гласувай:
2



1. анонимен - Както винаги, в България
30.09.2009 18:53
първо се вдига шум, после се правят проверки. Въпросът къде дремаха "органите" ОТ МЕСЕЦИ, та се наложи барикадирът Бареков да ги "вдига", за да си свършат работата е МНОГОЗНАЧИТЕЛЕН .
Друг е въпросът дали орган, който сам не може да се вдигне и да изпълни законовите си задължения не се води от нечии други " закони" ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035614
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930