Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2009 20:18 - Италианци инвестират 110 млн. евро в руслови централи по Марица
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2009 20:18


Италианската компания "Петролвилла" ще вложи около 110 млн. евро в пет руслови централи, които ще бъдат построени по долното течение на Марица след Пловдив до границата с Турция. Това съобщи в петък Пламен Дилков, прокурист на "Петролвилла България", която вече има изградени две такива микроцентрали по Искър, част от каскадата "Среден Искър". Тя ще включва общо девет съоръжения с обща мощност от 25 МВ.

Второто инвестиционно намерение на "Петролвилла" е за пет електроцентрали по Марица, ползващи естественото течение на реката за производство на ток. Те ще се изградят на каскаден принцип с обща мощност 23.545 МВ. Компанията вече е получила разрешителни за водоползване от басейновата дирекция в Пловдив и в момента се изчаква промяната на предназначението на някои от терените, на които ще се изградят съоръженията.

Компанията вече е във фазата на осигуряване на финансирането на проекта чрез кредити или привличане на други инвеститори. Имаме конкретни оферти от италиански компании да се присъединят към бъдещата каскада, каза Дилков. По думите му до края на 2010 г. може да са готови техническите документи на проекта и да започне строителство.

След вече построените на Искър микроцентрали "Лъкатник" и "Свражен", до средата на 2010 г. ще бъдат изградени още три от каскадата при Оплетня, Левище и Габровица.

"Среден Искър", която е първият хидропроект в България на принципа на публично-частното партньорство - с община Своге, участваща с апорт в 10 на сто от дружество - ще бъде завършена в края на 2014 г. с останалите четири микро-ВЕЦ. Това са Бов – Юг и Север, Церово и Прокопаник.

"Петролвилла" има и по-широки инвестиционни намерения в България, които излизат извън хидроенергетиката, заяви Дилков. Компанията смята да инвестира и в други проекти, използващи възобновяема енергия, но все още се правят предварителни оценки.

Прокуристът коментира, че огромно облекчение за инвеститорите в хидропроекти ще бъде, ако с издаването на разрешителното за водоползване, държавата се ангажира и със съдействие в по-нататъшния процес по промяната на собствеността на земите, където трябва да се изграждат централите. В момента те са основно публична или частна държавна или общинска собственост и компаниите сами трябва да изминат целия етап от придобиване на терените, привеждането им според изискванията и на закона за устройството на териториите.

Юристи, присъстващи на Първия енергиен форум, провеждащ се край Варна, предложиха с издаването на разрешително за водоползване да се дава и направо разрешително за строеж на хидросъоръженията.

Земите по речните корита са основно държавна и общинска публична или частна собственост и са с особен режим на ползване, посочи юристът Адриана Начева.

Според българското законодателство е задължително да се придобие собственост, което става след провеждането на търг или конкурс. Така може да се стигне до ситуация, в която инвеститорът с разрешителни за водоползване да не може да спечели конкурс и това не изключва създаването на корупционни практики, коментира тя.

Трябва да се намерят законодателни решения за по-лесната реализация на инвеститорските намерения за зелени проекти с оглед изискванията на ЕС за екоенергия, естествено с внимателен подбор за мястото, където те ще се реализират, посочи юристът. По думите й е добре да се приеме някаква преференция, позволяваща с разрешителните за водоползване да закупува на държавна и общинска земя без конкурс и търг.

Сред възможните варианти е с разрешителните за водоползване да се дава и право за строеж, както и да се регламентира публично-частното партньорство или концесия.

Други участници във форума акцентираха върху проблема с невъзможността да се оцени доколко реални са инвеститорските намерения за изграждане на мощности, ползващи възобновяема енергия. В момента много компании са получили разрешителни за водоползване с цел построяване на малки водни централи, но фактически те се опитват да продадат разрешителните си на други инвеститори.
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13201430
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930