Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2009 20:23 - Зелена енергия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
1Преди десетилетиие на възобновяемата енергия се гледаше като на нежелан потомък на изкопаемите горива, но неотдавнашното създаване на Международната агенция за възобновяема енергия - International Renewable Energy Agency (IRENA), показва, че правителствата в целия свят възприемат възобновяемата енергия сериозно. При нарастващата загриженост заради климатичната промяна и нестабилността на цените на петрола и другите изкопаеми горива, възобновяемата енергия най-сетне става жизнеспособна възможност.
 
Главната квартира на IRENA ще бъде в Масдар сити, Обединените арабски емирства. Това ще е първият град в света, който няма да емитира въглеродни емисии и ще бъде построен в пустинята през 2011 г. Агенцията ще поддържа две важни поделения в Европа – иновационен и технологичен център в Бон и представителство във Виена за стратегически съюз с други организации, особено ООН.
 
Близо 155 млрд. долара бяха инвестирани през 2008 г. в компании за възобновяема енергия и проекти в целия свят, без да се броят големите водноелектрически обекти , показва най-новият доклад на ООН за околната среда. В глобален обхват секторът на възобновяемите енергии създаде 2.3 млн. работни места през последните няколко години. Само в Германия растежът на сектора създаде 250 000 нови зелени работни места за по-малко от десет години.
 
Едрият бизнес харчи милиарди долари, за да проучи възможностите, които дават възобновяемите източници. Има сериозни планове топлината и слънцето на пустинята Сахара да бъдат превърнати в огромен източник на енергия, който да служи на половин милиард души. Според някои изчисления изпращането на енергията от Сахара в Европа след десетилетие ще струва до 60 млрд. долара. С публична подкрепа напредъкът може да е много по-добър. Цените са високи, но сегашната икономическа и финансова криза ни научи да не се страхуваме от десетцифрени числа.
 
Разходите за възобновяема енергия в крайна сметка ще намалеят успоредно с техническите нововъведения и масовото производство. Неотдавна Европейският парламент прие регулация в подкрепа на инвеститорите, които помагат да се достигне целта през 2020 г. 20% от електричеството да се произвежда от възобновяеми източници.
 
Като нова глобална платформа  за възобновяема енергия IRENA ще предлага политически консултации и ще подпомага изграждането на капацитет и трансфер на технологии. Това ще допринесе най-бедните страни да получат възможен за тях достъп до чиста енергия - ключова стъпка към измъкването на милиони хора от бедността. Скептиците могат да кажат: необходимо ли е да добавяме още съставки към супата на глобалната бюрокрация? Моят отговор е да. Тази нова агенция има вече огромен потенциал. 
 
Първо, IRENA ще води специална политика към развиващите се държави и ще разпространява технология отчасти защото страните, участвали в създаването й – Дания, Германия и Испания, имат безукорни постижения в зелената политика. Дания е пионер в продажбите електричество от вятърна енергия и произвежда половината от вятърните турбини в света. Скоро страната ще стане сцена на срещата на високо равнище за договаряне на ново споразумение, което ще замени Протокола от Киото.
 
Германия е водеща в сектора на чистите технологии като фокусът й е върху слънчевата енергия. През 2020 г. тя планира да произвежда 47% от електричеството си от възобновяеми източници. Испания е сред първите страни, които приемат национален енергиен план, насочен към производство на енергия от възобновяеми източници и намаляване на емисиите от парникови газове. Тук бих добавил също Австрия, доказан международен енергиен център и лидер в производството на енергия от възобновяеми източници и технологии за него.
 
Второ, новата агенция има много членове – 136 държави, които искат да се възползват от възможностите за растеж и работни места, създадени във връзка с възобновяемата енергия. Тези страни признават потенциала на възобновяемата енергия, особено на новите решения в селските райони.
 
Трето, IRENA ще бъде базирана в развиваща се страна, което е признание за качеството, институционалната експертиза и динамизма, съществуващи в развиващия се свят. Нещо повече, главната квартира в Абу Даби изпраща недвусмислено послание, че обръщането към възобновяемата енергия не е насочено срещу петрола. Изкопаемите горива ще бъдат с нас още известно време и ние трябва непрекъснато да търсим по-чисти технологии за използването им.
 
В същото време ние трябва да се изправим пред фактите – изкопаемите горива няма да са вечни и някои доставки скоро ще намалеят значително. Затова нека планираме неизбежното и да развиваме съответната политика, технологии и институционална инфраструктура колкото е възможно по-скоро.
 
IRENA може да не бъде компонент на системата на ООН, но трябва да се разглежда като част от семейството. Един урок, който научихме както от дебатите за климатичната промяна по пътя към срещата на високо равнище в Копенхаген през декември, така и от икономическата криза, е, че можем да постигнем истински пробив само ако работим заедно.
 
В известен смисъл отчасти този пробив е факт. IRENA е солидно доказателство, че нашият свят има желанието да се раздели с въглеродното си минало и да си осигури чисто бъдеще с просперитет както за развитите, така и за развиващите се страни.
 
*Генерален директор на Организацията на ООН за индустриално развитие
 
Copyright: Project Syndicate, 2009.
www.project-syndicate.orgГласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13276863
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031