Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 22:54 - Интервю на Бойко Борисов по Нова тв
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1433 Коментари: 1 Гласове:
2



Интервю на Цветанка Ризова с премиера Бойко Борисов в предаването "На четири очи" по Нова телевизия

Водещ:
Здравейте, в студиото вече е премиерът Бойко Борисов. Добре дошли, г-н Борисов. Сега ви моля да запазите съвсем малко спокойствие, за да включим Мира Иванова, която е на Конгреса на БСП, за да разберем последните новини от конгреса. Нали нямате нищо против?

Бойко Борисов:
Имам, ама...

Водещ: Добре, благодаря ви, че се съобразявате с нас.

Репортер:
В момента вече тече избора за нов председател на БСП. Претендентите са четирима – настоящият, бившият премиер Сергей Станишев, Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. Още в първите минути на конгреса председателят на БСП поиска избора на нов председател на БСП да бъде включен като точка в дневния ред, въпреки че нямаше такава точка, записана от националния съвет на пленума през юли. След известни дискусии в залата, процедурни спорове мнозинството подкрепи тази идея. С това Станишев се оказа в състезание с Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. Можем и да прогнозираме изхода от това гласуване с уговорката, че за абсолютно никаква категоричност не може да става дума. Може би трябва да кажем, че това гласуване „за” или „против” влизане на точката в дневния ред на конгреса до някаква степен е показателно и е тест за подкрепата, с която бившия премиер разполага в момента в залата. От малко над 800 делегати, 410 подкрепиха това предложение.
Факт е, че днес сякаш не станахме свидетели на някакви координирани действия от страна на вътрешната опозиция на Сергей Станишев в БСП. Какво каза бившият премиер в доклада си за тройната коалиция – удари в гръб, натиск, извиване на ръце от страна на НДСВ, обща координирана игра между НДСВ и ДПС срещу БСП. Въпреки всичко, каза той, това беше едно успешно правителство. Корупцията не е измислена тема, каза бившият премиер Станишев, въпреки че повечето от обвиненията срещу бившето управление, според него, са лъжливо скроени. Кажете ми пример за едно-единствено потвърдено и доказано обвинение срещу нас. Собствените си грешки в партията Станишев очерта така – закъснях с отстраняването на Румен Петков, предоверих се на някои от министрите, дадох много втори шансове, каза той. Създадох ДАНС без да си давам сметка за силата на съпротивата, включително от страна на МВР. Не послушах експертите за изборните закони. Експертите, които са настоявали пред него, че едно такова действие е прекалено рисково. Не успях да преодолея съмненията, че там зад затворените врати се водят други, неполитически разговори. Не успях да надприказвам Бойко Борисов, каза почти към финала бившият премиер. Той направи един изключително интересен и доста любопитен според словесен портрет на ГЕРБ и неговото управление. Аз ще го прочета дословно: „Дясна, авторитарна, непредсказуема партия, която дава желание, но не реални обещания и търси постоянно виновник те да не се случат. Управление чрез медийно присъствие и внушаване на неистини”. Така изглежда ГЕРБ през погледа на бившия премиер Станишев.

Бойко Борисов:
Аз предлагам от Конгреса на ВМРО да отидем да видим какво става, който ни е по-интересен на нас, защото тази шайка разбойници, да я слушаме какво говорят там... Мисля, че да нарекат авторитарна партия ГЕРБ, партията, която е правила атентати в църкви, няма такава партия в света, това е социалистическата партия или бившата комунистическа, която е избивала хора по лагерите. Я си представете сега ГЕРБ да направим концентрационни лагери или да ходим да взривяваме църкви, и да искаме да управляваме пак. Ето това Мира, с цялото си уважение към нея, в момента ни обяснява. Нека се засрамим, какво е това чудо. Онзи ден корветите, бил съм и аз едва ли не виновен, че с Царя ги поръчвали. Тези хора си загубиха всякакво чувство, дори не мога да им се смея вече. Толкова са нагли, че не ми се коментират. Развалихте ми настроението. Вместо ВМРО да гледаме...

Водещ:
Какво искате от ВМРО, Краси Каракачанов е преизбран, да му е честито.

Бойко Борисов:
От тези – Станишев, Дончева, Червеняков, Янаки Стоилов, каква изненада очаква държавата или хората? Кое не знаем, че са направили през тези 20 години и какво ново очакваме да ни се случи, за да ги коментираме пак. Но това си е ваше право. Дайте, ако искате да ги изкоментираме, за да ги забравим веднъж за винаги. Упреците им едно по едно да изкоментираме и да приключим с тази партия. Бях си казал, че днес искам да говорим какво ще правим и какво правим в момента, защото е много по-важно, но явно е, че тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата, докато я има. И е грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена и трябва да е ментор на обществото.

Водещ:
Значи е прав г-н Станишев като казва, че ГЕРБ се превръща в поредния разрушител на историята, разрушител на демокрацията...

Бойко Борисов:
Всички тези, които са избивали, включително и дядо ми, не трябва изобщо да ги има в политическия живот, нямат право. Как се чувства Станишев, ако отида да му убия дядото и след време да съм ненаказуем и да си правя конгреси и да си правя изказване. Тези хора нямат морал, нямат срам. Тези същите нещастници, които са там, са убили дядо ми. И сега те излизат и казват, че искаме прочит на историята. Ами, хайде върнете го от гроба, бе. Как не ги е срам. Просто 20 години за съжаление са загубени от тази държава и трябва всичко наново да се прави.

Водещ:
Казвате, че се учудвате, че не е забранена тази партия?

Бойко Борисов:
Да, разбира се. Кой конгрес е днес?

Водещ:
Не знам.

Бойко Борисов:
Тя приема и конгресите, когато са убивали хората, в нейната история е това. Нас ни наричат разрушители, които сме от три години. А тези, които са разрушили държавата, избили са хората, те я съграждали. Не, те я пренаписват само в тяхна полза.

Водещ:
Сега да не уплашвате хората, че ще им забраните партията?

Бойко Борисов:
Нека да стоят, за да ги гледат хората и да знаят защо ние трябва да управляваме дълго време, имам предвид дясноцентристките партии.

Водещ:
Добре, вас ви наричат дясна популистка партия, а не дясноцентристка?

Бойко Борисов:
Затова цяла Европа ни обича, уважава, приема, защото сме добра партия и обичаме хората. Ние обичаме хората и затова правим всичко в техен интерес. И точно те да кажат, които просто съсипаха всичко през тези години... И аз се извинявам между другото на вашите зрители за анонса, който сте пуснали, където го наричам момченце. Просто сте изрязали част от моето изказване.

Водещ:
Кратки трябва да са анонсите...

Бойко Борисов:
Аз се изказвам по въпрос, че Татяна Дончева е нарекла бившия премиер Станишев момченце. И аз затова казвам, вие сте взели само тази част – ама, това момченце е погубило милиарди.

Водещ:
Вие как го наричате?

Бойко Борисов:
Аз винаги съм го наричал г-н Станишев или бившият премиер.

Водещ:
Другите страни излизат от кризата, казва бившият премиер Станишев, у нас тя се задълбочава.

Бойко Борисов:
Кои страни излизат от кризата? Нали същият този г-н Станишев обясняваше с Петър Димитров, че в България няма да има криза. Нито една държава не е излязла от кризата. Има леки наченки, че в част от икономиката има съживяване. Единствено Азия – Китай, Индия, в момента са сравнително добре. Другите държави, като Германия, Франция, САЩ отиват на 8-9% дефицит на бюджета. В нас се задълбочава, защото в нас дойде сравнително късно. Защото той говори за инвестиции. Ами, над 75% от тези 24 млрд. евро инвестиции, които Станишев казва за последните четири години, са в София. Аз съм ги довел тези инвестиции. Но сега ги няма, защото е блокирано строителството. Не бих се изказал никога повече по Станишев и тези хора, толкова е ясно всичко - изгребли са бюджета, няма ги парите. Лъжата, за да знаят хората, е, че те, когато точно са знаели, че сме във финансова и икономическа криза, са смятали, че на 4.7% ще има ръст на брутния продукт. Когато държавата е летяла надолу, те са писали за светлото комунистическо бъдеще, че се качваме на 4.7%, а в същото време ние не само, че не сме били 4.7% ръст, а на минус 6.3%. Общо на 11% разлика те са смятали бюджетите и затова сега всеки министър се сърди, че му режем бюджетите. Те са знаели и са лъгали, госпожо. Знаели са и са лъгали.

Водещ:
Само, че в миналото предаване г-н Станишев беше готов да се обзаложи с мен, че от 27 страни България е в първата петица с най-добри бюджетни показатели. Само пред ден-два излезе доклад на Еврокомисията, който потвърди, че ние сме в първата петица.

Бойко Борисов:
Да, това е така. Но той излезе заради нас. Именно, заради добрата финансова политика, която водим. Заради това

Водещ:
Възможно ли е за два месеца и половина да излезем в първата петица.

Бойко Борисов:
Да, разбира се, защото хората отвън – МВФ, Световна банка и европейските институции, Европейската централна банка, наблюдават всички наши промени, които правим. Това, че запазих Иван Искров също има значение и затова дават такива оптимистични добри доклади. Затова и пускат фондовете, затова искат да ни помогнат за „Козлодуй” с 300 млн. евро. Идват, приемат ни. Европейското семейство иска да извади България от последното място в Европа.

Водещ:
Това е обективен доклад с цифри.

Бойко Борисов:
Само в София са 80% от инвестициите, затова дават тези оценки.

Водещ:
Как се чувствате, когато ходите в Европа, бяхте в Париж сега, срещахте се със Саркози, тук беше и Берлускони, как се чувствате като премиера на най-бедната страна в клуба на богатите?

Бойко Борисов:
Ако не са лъгали предишните... Ето, премиерно за въпросните корвети, те са ги лъгали, че ще ги платят, лъгали са руснаците, че ще правят атомна централа, ама не са направили нищо по въпроса. Те просто са си лъгали и сега като отида, хората казват – вие имате някакви ангажименти, ще ги изпълнявате ли, няма ли да ги изпълнявате? И искам за вашия колега – г-н Цветков, от сутрешния блок да му кажа, че ние не сме казали, че понеже няма да правим корвети, ще ремонтираме белгийските фрегати, защото те всъщност са били френски, станали са белгийски, ние сме ги купили трета ръка, а съм казал, че ние евентуално пари за ремонт ще заделим едва след 2011 година. А най-нормално е, ако една фрегата е френска, да я ремонтират французи. Ако дадат по-добри цени, може да я ремонтират и американци, англичани или немци. Би трябвало, когато корабостроителницата е тяхна, те да дадат и най-ниски цени. Това сме казали. Не че сме се пазарили – ето, ще ви дадем някакви пари и на вас. С такова разбиране се отнесе и президентът Саркози, и Берлускони, и всички останали към тези пачи яйца, на които са ни насадили и всички те ми казаха – браво, затова, че си поел сам отговорност да си изведеш държавата напред. И се връщам на това, което Станишев казал преди малко, че тройната коалиция му пречела. Г-н Станишев, като си толкова мъж, ербап, защо не си направи сам правителство?

Водещ:
Как да го направи?

Бойко Борисов:
Аз как направих малцинство?

Водещ:
Вие имате 116 депутати.

Бойко Борисов:
Същото е. Аз сега, ако искам да съм четири години гарантиран премиер, утре каня една от трите партии – РЗС, Синя коалиция и „Атака”, подписваме едно коалиционно споразумение и се гарантирам четири години премиер. Добър, лош, гарантирано ще бъда премиер. Всъщност целта на господин Станишев е била да изкара 4 години. Както Ники Младенов се пошегува, ако туриш комунист в пустинята, има дефицит на пясък след него.

Водещ:
Вие се съсредоточавате наистина върху г-н Станишев в случая, но аз съм длъжна да отбележа нещо. И корветите, и АЕЦ „Белене” са хрумка на г-н Сакскобургготски.

Бойко Борисов:
Защо направи Станишев коалиция тогава? Защо като направиха коалиция, не излезе и да каже - като е хрумка на Сакскобургготски, аз се отказвам от нея. Хрумка, хрумка, ама отиде при Саркози, викаха си Серго и Сарко и му каза, че ще купи, вместо четири, две корвети. Това хрумка ли е? Два млрд. лева хрумка ли е? И още 8 млрд. евро за „Белене”. Хубави ли са тези хрумки. Освен това, да сте чули Царя да се обади, да сте чули Доган да се обади. Само Станишев се обажда. Ние атакуваме, естествено, този, който се обади. Нека да се обадят и ония двамата, да видиш колко хубаво...

Водещ:
Говорили ли сте скоро със Симеон Сакскобургготски?

Бойко Борисов:
Нямам работа да си говоря с тях. Това, което на практика са оставили в държавата, тази тройна коалиция, просто е непростимо. Това, че Царя не е излязъл да каже това, което Николай Василев е казал в стенограмата, че в края на годината те са знаели, че България ще е на хляб и вода, както самият Станишев е казал днес на конгреса, че не е направил предсрочни избори, защото ГЕРБ ще ги спечели. Сиреч, те са ни тикали в този капан на хляб и вода, за да излязат хората и сега да кажат – ето, дойде Бойко, ама нито заплати се вдигат, нито яденето е повече, значи той е като другите. Не, господа, аз ще ги спра и съм ги спрял да крадат. До месец-месец и половина съм сигурен, че ще започнат да излизат първите производства от прокуратурата, защото съм гледал проверките и делата...

Водещ:
Мислите ли, че ще се случи това? Въпреки закона за амнистията, въпреки това, че кабинетът е колективен орган и никой не може да търси отговорност за колективни решения? Не са ли много факторите, които оневиняват управниците в България?

Бойко Борисов:
Аз мисля, че и министри ще бъдат обвинени от това, което съм проверил. Разбира се, има и такива тарикати, които са накарали подчинените им да подписват договори. Например в Министерство на транспорта – главният секретар...

Водещ:
Четох такова интервю и с г-н Гагаузов, който казва – аз не съм подписал, главният ми секретар...

Бойко Борисов:
Това са наглеците на БСП. И двамата наглеци на БСП. Това, че те са накарали хора да отидат утре в затвора, защото те не са желаели, знаели са какво правят. Искате да кажете, че транспортният министър не е знаел какви спални вагони купува. Те, първо, са пожароопасни, той ги купува след трагедията в Червен бряг. И то ще видите, че разликата е 10 пъти, само ми трябва експертизата да дойде от Германия, 10 пъти е разликата в цената. Не е знаел ли? Ама не е подписал. Права сте, но нека да изгорят тези хора, нека ги видя в затвора. Както се надявам и по ДАНС ще има хора в затвора.

Водещ:
Какво имате предвид?

Бойко Борисов:
Другото творение на Станишев. Ето, той и днес си го е разказал. Първо, за да съсипе МВР, битката им с Румен Петков – това, което всички сме го говорили, тогава те не го признаваха,. Създаде едно негово творение – ДАНС. Вследствие на това негово творение, тъй като завчера г-жа Зоя Димитрова ми изпрати доклад с придружително писмо...

Водещ:
Да не би онзи доклад?

Бойко Борисов:
Да.

Водещ:
Значи, има такъв доклад?

Бойко Борисов:
Оказва се, че има такъв доклад, само че не е ходил нито при мен, нито при президента, нито където и да било. Къде е ходил, не знам, но отишъл в редакцията на един вестник, който се нарича със същото име на разработката.

Водещ:
Добре, вестник „Галерия” е това. Нека да кажем...

Бойко Борисов:
И хората там работили в ДАНС, цялото ми уважение към тях, но...

Водещ:
Вие сигурен ли сте, че не е ходил при премиера, президента и при шефа на НС?

Бойко Борисов:
Аз знам и те си казаха, че не е ходил.

Водещ:
Ама за тях това е изгодно да го казват.

Бойко Борисов:
При мен не е идвал.

Водещ:
Като лидер на опозицията как да дойде при вас?

Бойко Борисов:
Не, след като съм станал премиер.

Водещ:
Но съществува и сега го видяхте?

Бойко Борисов:
Тя ми го изпрати жената в пълния обем. Прочетох го, докладът е автентичен, поне от това, което виждам. Това е една добре подготвена материя. Сега съм възложил три неща по него на Йовчев, разбира се, разговарял съм с главния прокурор. Първо, дали е автентичен докладът. Устно ми е докладвано, че е автентичен, затова си позволявам да го кажа. Второ, по кои от изброените в него материали има вече образувани прокурорски проверки...

Водещ:
Има ли?

Бойко Борисов:
Това вече е съдържание на доклада, който е класифицирана информация, ще го спестя. По пишещото вътре има ли образувани прокурорски проверки, по кои продължава работата, по кои са прекратени и защо, с какви мотиви. Когато получа сега до няколко дни този отговори – при главния прокурор и да видим, първо, ме интересува за неупражнен контрол шефът на агенция ДАНС и прякоотговарящия премиер Станишев...

Водещ:
Г-н Петко Сертов, когото вие изпратихте на дипломатическа работа?

Бойко Борисов:
Да, защото не съм предполагал, че те могат да вършат такива безобразия. Да ти изтече цялата класифицирана информация и да направят вестници, за да могат да ги публикуват и в същото време бившият премиер Станишев да казва, че била грешка. Вие сте съсипали НСС, съсипали сте финансовото разузнаване, съсипали сте военното разузнаване, вие сте го поставили да няма всъщност никаква информация.

Водещ:
Вие пък сега съсипахте ДАНС, превърнахте ДАНС в контраразузнаване...

Бойко Борисов:
Моля? А то какво беше, госпожо?

Водещ:
Там беше и финансовото разузнаване.

Бойко Борисов:
То и сега си е там.

Водещ:
То и имаше и други права – да арестуват.

Бойко Борисов:
Кое да арестуват?

Водещ:
Аз гледах как Иван Леков дансаджии го арестуваха.

Бойко Борисов:
Това ли е арестът на ДАНС, Иван Леков? И същият премиер Станишев го върна след два месеца на работа. Ние сме махнали от ДАНС само тези функции, които те реално не могат да осъществяват. А това са, първо, за да арестуваш, трябва да имаш арести, които да отговарят на изискванията на ЕС. Да ходиш с кучета, трябва да имаш кучкарник. ДАНС е събрана механично от три служби – НСС, която си беше в МВР, финансовото разузнаване, военното разузнаване. Нито едно от трите не е пипнато, те са си просто като три съставки. Кога НСС, една информационна и коя служба контраразузнавателна в света, има с цел, да сте чули ЦРУ да арестува?

Водещ:
Самият факт, че съществува този доклад, който вие потърсихте, означава, че те са вършили някаква работа и то не лоша, първо...

Бойко Борисов:
Много лоша работа.

Водещ:
Защо? Ако са открили корупцията, къде е било МВР?

Бойко Борисов:
Кое МВР.

Водещ:
Българското МВР.

Бойко Борисов:
Госпожо, нека минем на теми, които са ви ясни. ДАНС и МВР са две различни организации. МВР е подчинена на вътрешния министър, а вътрешният министър – на премиера. ДАНС пряко се е ръководила от премиера и когато е имала разработки, тя докладва на премиера, както аз пиша отгоре „Да се запознае”.

Водещ:
А МВР има ли подобни разработки искам да кажа?

Бойко Борисов:
Сигурно има.

Водещ:
Не съм чула, затова имах предвид.

Бойко Борисов:
За наша радост, ето човекът със спринцовките, който създаваше психоза в София, МВР го залови. За наша радост днес имаме не само разкрито поръчково убийство, задържани извършители. Има много положителни неща, които се случват в МВР.

Водещ:
Специално тази банда с телефонните измамници... С превръщането на ДАНС в една контраразузнавателна служба, вие не препречвате ли пътя да се работи по високите етажи на властта на две институции, защото ако вие разчитате г-н Цветанов... В Америка по няколко служби работят по едно и също...

Бойко Борисов:
И тук работят...

Водещ:
Кой?

Бойко Борисов:
Искате ли да слушате?

Водещ:
Искам, това ми беше въпроса.

Бойко Борисов:
Как създадоха ДАНС?

Водещ:
С решение на правителството.

Бойко Борисов:
Кой отиде в ДАНС?

Водещ:
Отидоха три български служби.

Бойко Борисов:
Отиде НСС. Какво значи НСС?

Водещ:
Национална служба за сигурност.

Бойко Борисов:
Това е контраразузнавателната служба на МВР и на България. Тя и сега е в ДАНС. Същата служба със същите хора. И тя винаги от нейното създаване досега има информационно-аналитична дейност. Тя никога не е се занимавала с арести, със задържане на лица, с организираната престъпност. Затова винаги по света има разузнавателна и контраразузнавателна служба. Едната се занимава навън от територията на страната, другата – вътре. Ние в момента имаме ДАНС, която да се занимава, именно тази НСС, военно разузнаване и финансово разузнаване, да се занимават с корупция, с пролиферация, с тероризъм, с всичките ангажименти по тях.

Водещ:
Ако някой каже, че премиерът Борисов извършва корупционна сделка, кой ще ви разследва вас при реформата, която г-н Цветанов...

Бойко Борисов:
И ДАНС може.

Водещ:
ДАНС може ли?

Бойко Борисов:
Разбира се, че може.

Водещ:
Ама не може да ви подслушва.

Бойко Борисов:
Как да не може?

Водещ:
Така пише по закона, че трябва някакви разрешения...

Бойко Борисов:
Те и досега не са можели.

Водещ:
И в Синята коалиция има възражения, има Яне Янев.

Бойко Борисов:
Коя Синя коалиция и кой Яне Янев. Те откъде разбират, нали тези машини аз съм ги купувал навремето. Машините, където отива сигнала на едно и също място. Как да ви го кажа? То е в сградата на МВР, над моя етаж, където бях. Нека се изказват в сферите, където са компетентни. Ще ги слушам и ще ги съобразя с тях.

Водещ:
За полицейски неща трябва и ние, гражданите, да говорим. Не може всички да сме били полицаи...

Бойко Борисов:
Затова ние искаме да направим да има две служби, които да могат да разследват паралелно. В същото време координиращият и господарят на досъдебното производство е прокурорът и оттам нататък се действа. Къде е разликата? Че няма да пият кафе хората в ДАНС, кафеджийство го забраняваме...

Водещ:
Аз все си мисля, че това е тема с продължение. Този доклад, който казвате, че е автентичен, се сетих на една реплика, на няколко на г-н Станишев, че ГЕРБ иска да унищожи БСП като казва, че само нейните министри са лоши и корумпирани, а вие не говорите срещу ДПС?

Бойко Борисов:
Отново лъжа на Станишев. Първият министър с повдигнато обвинение е от ДПС – Цветанов. Защо лъже Станишев? Неговите сега ще ги обвинят. Първият вече обвинен е от ДПС.

Водещ:
Нали знаете за подозренията на обществото, че има някаква договорка между вас и ДПС?

Бойко Борисов:
На такава измишльотина не мога и дори да се замисля.

Водещ:
Популярна е...

Бойко Борисов:
Популярна е, защото самият Станишев си я пуска. Кой министър, от коя партия е първият с повдигнато обвинение и ще бъде осъден?

Водещ:
Г-н Цветанов.

Бойко Борисов:
От коя партия е?

Водещ:
Беше представител на ДПС.

Бойко Борисов:
Не представител, от коя партия е?

Водещ:
ДПС.

Бойко Борисов:
Значи, Станишев лъже, дайте нататък.

Водещ:
Чували ли сте се с г-н Доган?

Бойко Борисов:
Не, никога не съм се чувал, от 7-8 години поне. Чакам решението на съда да му бутна дувара и бърбекюто.

Водещ:
Това с дувара и барбекюто е добре, малко ми прилича на това с надвзетите земи на Сакскобургготски. Мисля, че всички се съсредоточихме върху тези 4000 и нещо надвзети гори, а трайният въпрос е по принцип тази реституция доколко е законна и доколко отговаря на правилата? Имате ли сантимент към г-н Сакскобургготски?

Бойко Борисов:
Никакви. От начина, по който е оставена държавата, никакви. Ако той е бил това, за което аз съм се кълнял в него, още преди две години, когато е видял как се движат нещата в държавата, е трябвало да напусне коалицията. Тогава щеше да остане в историята. Може би най-значимото нещо щеше да е било това.

Водещ:
Може би залогът не е изобщо държавата.

Бойко Борисов:
Като не им е залогът само държавата, за мен залогът е само държавата. Това единствено и само.

Водещ:
Пази ли още жандармерия Ахмед Доган и сараите му?

Бойко Борисов:
НСО се занимава с него.

Водещ:
А ще има ли Закон за НСО, защото какво значи премиерът да казва – НСО се занимава с депутат. Това са национални ресурси.

Бойко Борисов:
НСО е пряко подчинена към президента.

Водещ:
А жандармерия, понеже жандармерията пазеше сараите доскоро, тя е подчинена на вас?

Бойко Борисов:
Ако има сигнал и НСО е поискала охрана и счита, че е застрашен, ние сме длъжни...

Водещ:
Жандармерията откликва?

Бойко Борисов:
Естествено.

Водещ:
Ако срещу мен има сигнал, жандармерията ще откликне ли?

Бойко Борисов:
Естествено.

Водещ:
Гледах един репортаж по националната телевизия, знаех, че е дошъл, но не знаех, че 17 дни в България е стоял един гении за мен, голям любител съм му, Едуард Олби. Той постави една пиеса в Народния театър. И в този репортаж научих, че с него никой не се е занимавал, той се е разхождал сам из София с една карта и е стоял по кафета, улици и е наблюдавал хората. Никога не ме е интересувало какво си мислят чужденците за нас, защото аз знам какви сме, но Едуард Олби е друга величина. И се сетих – вие знаете ли каква държава управлявате, на какви хора. Как изглеждаме, ако ни наблюдават – дали сме примирени, дали сме разгневени, дали имаме някакви амбиции, дали сме тъжни, дали сме весели, как си ни представяте нас, хората в държавата, на която вие сте премиер?

Бойко Борисов:
Хората в държавата все повече разбират колко е трудно да се излезе от тези 45 години, след това още 20 години и всъщност сега реално се прави реформа.

Водещ:
Повече тъжни или повече весели?

Бойко Борисов:
Самата дума „криза” не може да направи хората по-весели. Какво значи световна криза? Това значи безработица, тъжни хора, липса на пари. Криза не е празненство. За съжаление на мен ми се падна точно в окото на кризата да влезна. В най-тежкото време, затова мисля, че ще бъде и най-успешно.

Водещ:
Ще ви бъде ли по-добре, ако се усмихнем, да речем, в края на вашия мандат?

Бойко Борисов:
Аз съм убеден, защото това, което пак миналия път във вашето предаване казаха, че в София...

Водещ:
Аз съм си го извадила, защото е директно към вас. Похарчени, казва г-н Станишев, 34% от капиталовите разходи, кабинетът говоря, които са залегнали в бюджета на държавата за първите шест месеца, за същия този период Столична община е похарчила 65% от капиталовите разходи.

Бойко Борисов:
Първо разликата каква е? Той е излъгал и това го обяснихме на вашите зрители, че 4.7% е растеж, а той е падеж и неговите 35% всъщност са изяли 90% от капиталовите разходи още в началото. Второ, София, ами София се подготви за кризата. Ние си заделихме в буферните зони 150 млн., затова аз следващата седмица имам две детски градини да откривам в София нови, затова във вторник ще подпиша за 45 млн. евро за естакадите в София. Затова преди няколко дни София подписа са 30 нови тролеи. Затова в София само преди 20 дни получихме най-големия, единствени, проект, финансиран от ЕС – 285 млн. евро за метрото от „Надежда” до „Черни връх”. Затова София в момента за 10 млн. прави Ларгото, старата римска търговска улица. Затова над 70 спортни площадки още ще си откривам до края на годината.

Водещ:
Вие много обичате София да я управлявате?

Бойко Борисов:
Да.

Водещ:
Затова ли избрахте г-жа Фандъкова за кандидат-кмет? Имате желание да продължавате да управлявате столицата?

Бойко Борисов:
Премиерът отговаря за София, аз да не съм Станишев, София все едно е гето.

Водещ:
Знаете как вървят вицовете – кой ще бъде новият кмет на София – Бойко Борисов?

Бойко Борисов:
Това е нормално. Аз съм я подготвил София и затова Станишев не е прав. Ние имаме 31 общински съветници. Със Синята коалиция сега като повдигаме заедно кандидат, това означава 50 общински съветници. Дори да спечели друг кмет, той какво ще прави, без общински...

Водещ:
Това не го мислете, ясно е кой ще спечели.

Бойко Борисов:
Отново е излъгал Станишев.

Водещ:
Имате ли някаква договорка със зам.-кметове от Синята коалиция?

Бойко Борисов:
Нямаме договорки. С мен договорки не се правят.

Водещ:
Очевидно е кой ще спечели изборите в София.

Бойко Борисов:
Не е очевидно, мисля, че г-жа Фандъкова има безспорно повече качества.

Водещ:
С цялото уважение към опонентите на г-жа Фандъкова...

Бойко Борисов:
Да, нейният мъж не продава евтин ток от Козлодуй, като Кадиевата съпруга, така че по-малко пари има г-жа Фанъдкова, но мисля, че ще успее.

Бойко Борисов:
Да, и има гарантирани и южната дъга разширението и северната тангента.

Водещ:
Вие постоянен човек ли сте, държите ли на мнението си?

Бойко Борисов:
Разбира се.

Водещ:
Защо останах с впечатление, че по няколко възлови неща си променихте мнението от опозиционните?

Бойко Борисов:
Кои?

Водещ:
АЕЦ „Белене”, Бургас-Александруполис, Пловдивският панаир.

Бойко Борисов:
По нито едно не сме променили. Пловдивският панаир се проверява. Г-н Трайков е пуснал проверка. АЕЦ „Белене” – 1 млрд. и 200 млн. са заровени там. Ако не намерим финансиране, няма как да я построим. Затова разговарях и с г-жа Меркел, и със Саркози, и с Берлускони. Ако можем, да направим европейски проект, защото и тук, както във всичките си неща, Станишев просто е обещал на руснаците, че ще прави АЕЦ, без да има гарантирано финансиране.

Водещ:
Г-н Борисов, Сакскобургготски прави конкурс, в който казва – ще строим централа с реактори ВВР. Единствените, които строят реактори ВВР това са руснаците. Така, че в случая на Станишев /.../ много добре да работи с руснаците, но виновният е друг.

Бойко Борисов:
Защо не излезе тогава, бе госпожо? Защо не излезе и да каже – аз не мога да управлявам, защото този ми е сложил това, този ми е направил онова, защо не излезе и не го каза?

Водещ:
На него може да му харесва да работи с руснаците, аз говоря в името на истината.

Бойко Борисов:
Нека си работи, но от мен зависи да накарам данъкоплатците да платят в близките години 8 млрд. евро поне. Втори път, което най ме плаши. Ние имаме прецедент. За два руски реактора, които са затворени преждевременно, въпреки че са 100% безопасни, само защото не са европейски. Това са трети и четвърти реактор на „Козлодуй”. И аз искам да си гарантирам в Европа, че следващият или по-следващият премиер на България няма да се изправи в положение и да трябва да му затварят реакторите, ако не е гарантирано и затова...

Водещ:
Ще приемете ли парите да са руски по строежа, ще вземете ли заем от руски банки?

Бойко Борисов:
Зависи каква лихва дават. Никой досега не се е обърнал...

Водещ:
Как да не се е обърнал? Те казва, че са ви предлагали?

Бойко Борисов:
Кой казва?

Водещ:
Кириенко има казва, че има политическо решение.

Бойко Борисов:
С мен не е разговаряно. С кой е разговаряно, да каже.

Водещ:
Въпросът е вас притеснява ли ви – руски реактори, руски строители, руски пари...

Бойко Борисов:
Да, притесняваме и затова искам санкция на Европа.

Водещ:
И какво ви казват?

Бойко Борисов:
Всички казват защо сте се захванали. Саркози ми каза – от първата копка до първия киловат произведен, аз ти го правя за седем години. Защо не се обърнахте към Франция? Това ми каза директно Саркози.

Водещ:
Вие имаше едни канадци, сега наскоро ми припомниха, които участваха и бяха...

Бойко Борисов:
ОК, това е сложна тема, така че виждате и не е лесно да се отсече и затова аз съм отговорен човек и търся по всяко едно нещо да намеря най-правилното сечение. Защото пък в същото време милиард и 200 млн. са заровени там.

Водещ:
Не знам.

Бойко Борисов:
Наши пари.

Водещ:
Добре, вие ще го решите, но аз си спомням как руския посланик в ЕС ни нарече „троянския кон” на Русия в България.

Бойко Борисов:
Към този момент към нашето правителство...

Водещ:
Такъв тип обекти от значение за националната сигурност ми се струва, че е добре да има коректив вътре, в този проект.

Бойко Борисов:
Към нашето правителство Европа, в лицето на господин Барозу, завчера разговарях с него, почти всеки ден говоря с някой от лидерите, имат много добро отношение към момента и аз се надявам,ч е с нашата политика ще го запазим.

Водещ:
Казахте, че ще балансирате накрая бюджета, но няма да има 13 заплата за хората от бюджетната сфера и 13 пенсия.

Бойко Борисов:
Аз се надявам, че всички разбират, че след като Станишев е изгребал заедно с тройната коалиция, нека всички да ги турим заедно, парите, няма откъде дойдат. Няма как да вземем заем от банка, за да дадем 13 заплата. Ние трябва да го балансираме, леко да излезем. И ето казвам, нашите пенсионери от догодина за 1 юли им вдигнах пенсиите на българските пенсионери тази година.

Водещ:
Те и БСП и тройната коалиция си го приписват.

Бойко Борисов:
Те го приписват, но аз го плащам. Аз мога да ви поръчам сега и мешана скара за вечеря, но вие трябва да си я платите. От 5 юли съм аз. 7 милиарда и 400 млн. лева за догодина съм заделил за българските пенсионери. Най-голямата група 2 200 000 ще бъдат осигурени. Това малко ли е? Сега вече търсим и за всички други съсловия...

Водещ:
Колко тежка ще ни бъде кризата, се чудя, защото вчера научих от лекарския събор, че цените на медицинските услуги ще се увеличават. И безработицата ще се увеличава. Как ще преминем през това, наистина ви мисля? Как ще я преминем...

Бойко Борисов:
Затова думата е криза. Тя не е тържество.

Водещ:
Плаши ли ви много този период?

Бойко Борисов:
Плаши ме, но или трябва да го разберем, или да върнете пак БСП и ДПС на власт, това означава буквално катастрофа за държавата.

Водещ:
Слушах ви на 15 септември...

Бойко Борисов:
Аз ще я поведа държавата напред. Просто както в София първите две години имахме проблеми и сега строителството не спира, въпреки кризата, навсякъде се работи. Няма едно спряно проектче на общината точно обратно, засилват се. След две години ви гарантирам, че ще тръгнем напред.

Водещ:
Слушах ви на 15 септември, разказвахте че винаги сте били пълен отличник и със златен медал сте завършили училище, нали правилно си спомням?

Бойко Борисов:
Това го знаят хората вече.

Водещ:
Така и аз го знам, научих го от репортажите на колегите ми. А имате ли някой път след края на мандата ви да не получите оценка шестица за работата си, а петица или четворка? Хрумвало ли ви, че може да не е шестица?

Бойко Борисов:
Петица ще е добре. В условията на криза и петица ще е добре. Но и с петица ще продължим напред. Не трябва да е като на Станишев двойка. И да ти се смеят в партията, и да искат да те гонят, и ти да не искаш да си ходиш.

Водещ:
А като ще балансирате бюджета, както казахте накрая, вие ли накрая ще решите на колко години да се пенсионираме?

Бойко Борисов:
Сметките. Аз вярвам на господин Дянков и вярвам, че ще намери пари и за МВР, и за болните, и за образованието и ще съумеем накрая да ги балансираме възможно най-добре. Имаме месец и нещо още да правим сметки.

Водещ:
Като споменахте господин Дянков и се сетих да ви помоля нещо, ако разрешите. Мисля че каузата си заслужава, не е лична, няма да отидат тези пари нито за наши бонуси, нито за маши заплати, бихте ли помогнали да освободим от ДДС смс-ите от благотворителния „Вип Брадър”, който тече миналия сезон по нашата телевизия, за да можем да купим медицинска апаратура. Ще ни помогнете ли затова?

Бойко Борисов:
Това не ви ли го обещаха Станишев и Орешарски в предизборната кампания?

Водещ:
Е, предизборна.

Бойко Борисов:
Не, нека си кажем за вашите зрители, защото сега се сещам какво ме питате.

Водещ:
Сетихте ли се?

Бойко Борисов:
Точно преди изборите вие, като Нова телевизия, осигурихте близо четири часа при Ники Кънчев на Станишев и Калфин да си правят...

Водещ:
Ама, и вие бяхте с Божидар Димитров, защо говорите така?

Бойко Борисов:
Аз бях два месеца преди това, хората още не знаеха за изборите, както и да е. И в това предаване Станишев и Орешарски обещаха, че ще ви освободят от ДДС смс-ите, нали така?

Водещ:
Е, да.

Бойко Борисов:
Освободиха ли?

Водещ:
Е, това беше преди изборите, не е имало време. Въпросът е вие ще го направите ли?

Бойко Борисов:
Чакайте как нямаше? Освободиха ли ги?

Водещ:
Е, щом ви моля затова сега, значи не са ги освободили.

Бойко Борисов:
Значи, както са ви излъгали вас, както вас са ви излъгали, така са излъгали в абсолютно всичко. Обещават, обещават, подписват уж, но в бюджета ги няма. Факт е, че не са ги дали, нали така? Е, както вие ме молите, така всяко министерство в момента ме моли. Транспортът вика – дай ни, пари, моля ти се, че БДЖ излязоха на улицата. Здравеопазването казва – моля ти се, психо-центровете ужасно е положението. Онкоболните нямат пари за /.../. Цветанов вика всеки ден разкриваме убийства, всеки ден ловим наркотици, не ми режи 300 млн. от бюджета.

Водещ:
Отказвате ли ни господин Борисов?

Бойко Борисов:
Не ви отказвам. Но искам да го знаете и да кажете, че Станишев и Орешарски са обещали и нищо не са направили. В чуждата пита са правили помен тези момчета.

Водещ:
А вие какво ще направите? Има мисля някакъв вариант.

Бойко Борисов:
Пратете ми официално писмо.

Водещ:
Това е най-малкото...

Бойко Борисов:
Не, не.

Водещ:
Парите са за медицинска апаратура. Вие си давате сметка, че те няма отидат в никого у нас.

Бойко Борисов:
Ще извикам министър Нанев, ще разговаря с вашия директор да обяснят какви кувиози или какво точно е, за кои болници да послужи, и ако е от полза на...

Водещ:
Това от наша страна, мисля че няма да е никакъв проблем...

Бойко Борисов:
Но нека да има едно изречение – както ни беше обещано, но не беше изпълнено, в писъмцето.

Водещ:
По-добре ли ще ви стане господин Борисов?

Бойко Борисов:
По-бързо ще свърша работата.

Водещ:
А, по-бързо ще свършите работата, това е...

Бойко Борисов:
С няколко часа по-бързо със сигурност.

Водещ:
Ще им кажа.

Бойко Борисов:
Просто да видите какви измамници са. Те са едни измамници. Просто...

Водещ:
Добре, ще им предам на колегите, те сигурно и слушат, които се занимават с това.

Бойко Борисов:
Да има това изречение – измамихте ме ви да ни пуснете четири часа в предизборната кампания без пари, обаче сега Борисов да плати сметката. Да го има така написано.

Водещ:
Сега, въпросът нали не смятате, че вие сте бил дискриминиран? Аз пък това се сещам.

Бойко Борисов:
Не съм.

Водещ:
Мисля, че вие сте от гостите, които всеки от нас с най-голямо удоволствие е канил, винаги по всяко време. Лидерите на всяка партия са били добре дошли в Нова телевизия и в „На четири очи”. Нали нямате усещането, че някой ви е дискриминирал?

Бойко Борисов:
Не, напротив. Но те говорят всеки път, ето и преди малко казахте – медийни или каквито там, или говорил повече. Не, аз съм работил повече от вас. Направил съм детски градини, училища, спортни площадки, метро, булеварди, градинки и продължавам да ги правя. Ти Станишев не си направил нищо. Кажи, какво направи? Купи ми самолети, по-точно сключи ми договор за правителствени самолети, които аз да плащам и да връщам. Направи ми първо копка на „Белене”, за да се чудя какво да правя сега. Можеше да оставиш първата копка, първо да се разберем как ще я строим и тогава ще направим първа копка. Направи ми магистрала „Люлин”, която ми допира пет километра в планината и да се чудим как да я използваме.

Водещ:
А вие колко магистрали ще направите? Помните ли колко обещахте да направите в предизборната кампания?

Бойко Борисов:
Значи, България има шест магистрали, които трябва да се атакуват, да се направят бързо.

Водещ:
Знаете ли сроковете?

Бойко Борисов:
Знам ги, до една.

Водещ:
Моля ви, кажете ги. Ние ще ги запишем.

Бойко Борисов:
До края на месеца...

Водещ:
Така.

Бойко Борисов:
Аз мисля, че ние в МС правихме с господин Плевнелиев заедно с еврокомисаря по транспорта представяне на всяка една магистрала по лотове, по дати, по цифри.

Водещ:
Така.

Бойко Борисов:
„Тракия” е приоритетната магистрала. До края на този месец трябва да минат конкурсите. Защото вашите зрители трябва да знаят, че въпреки приказките...

Водещ:
Това за „Тракия”...

Бойко Борисов:
Какво за „Тракия”? защо не е направена, ако е лесно?

Водещ:
Тя нарочно не беше направена.

Бойко Борисов:
Аз нарочно ще я направя.

Водещ:
Този геноцид, според мен, беше абсолютно нарочен.

Бойко Борисов:
„Марица”, сега работим да вържем.

Водещ:
Магистрала „Тракия” докога? Нека така да започнем.

Бойко Борисов:
Средата юни, юли, сега Плевнелиев каза - юни 2012 година.

Водещ:
2012 година магистрала „Тракия”, добре.

Бойко Борисов:
Да.

Водещ:
На море ще ходим вече към бургаския регион по...

Бойко Борисов:
2012 година ще ходите от „Надежда” през Централна гара до Черни връх с метро и до Бургас по магистралата.

Водещ:
Добре. „Люлин”? Нещо имам чувството, че има колебания за магистралата.

Бойко Борисов:
Има колебания по простата причина, че вчера...

Водещ:
Тя е много важна, тя не е по-малко важна от „Тракия”.

Бойко Борисов:
В петък ходих да я видя.

Водещ:
И?

Бойко Борисов:
Те са я заболи в планината. Там трябва да правят тунели. Сега са започнали да ги правят по /.../. Няма къде да изхвърлят земята. Забутали са я...

Водещ:
Чакайте. Това какво искате да кажете – конструктивен проблем, грешка на конструктора, лошо... Така ли е?

Бойко Борисов:
Всичко е лошо. Иначе тя да е станала.

Водещ:
Тоест лошо е конструирана централата?

Бойко Борисов:
Лош контрол. Не централата, а магистралата.

Водещ:
Да, да, извинявайте, грешка.

Бойко Борисов:
Така че... „Струма” два лота ще направим в рамките на този мандат.

Водещ:
Така.

Бойко Борисов:
За съжаление, няма да е Кресна-дефиле.

Водещ:
Най-гадният участък.

Бойко Борисов:
Най-гадният, но там под един милиард евро няма да излезе. Щото трябва да отиде с еколозите има проблеми. Затова ще търсим лотовете Сандански, Дупница-Благоевград да ги направим.

Водещ:
Това докога ще стане?

Бойко Борисов:
В рамките говорим на този мандат.

Водещ:
Всичко, което говорим е в рамките...

Бойко Борисов:
Вижте, не са направени отчуждителни процедури, най-много пари и време там минават, затова слагам тези 2-3 години. След това конкурсите, обжалването, старта на строителството, паралелно с това финансирането.

Водещ:
Не, искам да ви кажа, вие ако това го направите, ще сте много добре и ние ще сме много щастливи. Защото аз си мисля, че символа на българската невъзможност да се управлява е магистрала „Тракия”. За мен това е символът на всичко, което е най-лошо в българския политически живот.

Бойко Борисов:
Помните ли като станах кмет, всички говореха за безвъзвратно загубеното време, и че метрото няма да стане? Бяха се провалили японците с няколко години закъснение...

Водещ:
Помня.

Бойко Борисов:
Какви срокове наложихме, как на етапи бързо го пуснахме. Факт, нали?

Водещ:
Добре и магистралите ще ги пуснете.

Бойко Борисов:
Аз от утре ще направя промяна пак в НАП. Защото не съм доволен...

Водещ:
Проверявайте всеки ден. Наистина, моля ви, магистрала „Тракия” е изключително важно нещо. Това е тест за нормалността на едно управление.

Бойко Борисов:
И щом усетя, че просто губят ритъм... Защото вижте, хората като си кажат – четири години, има време. Аз съм им казал – всеки ден за нас е избор. На всички до мен, тези 20 години, имаха безкраен ресурс да си правят каквито си искат щуротии и никой не им търси сметка. На мен ми се търси всеки ден. Затова моите министри и шефове на агенции, трябва да знаят, че всеки ден са на избори. Всеки ден за нас е все едно последен.

Водещ:
Вие имате ли конкурент в политиката, господин Борисов?

Бойко Борисов:
Аз всички ги приемам за конкуренти.

Водещ:
Кой е най-големият ви конкурент в политиката, според вас?

Бойко Борисов:
Ахмед Доган.

Водещ:
Защо?

Бойко Борисов:
Защото той е най-коварният противник.

Водещ:
Очаквате ли нещо да се случи, за да говорите така?

Бойко Борисов:
Да. И мисля, че там с тези паметничета, където нека ги наречем, незаконни конструкции, които бяха направени беше един чекинг. Чакай да не говоря и аз като тези, опит да ме пробват.

Водещ:
И мислите, че зад това стои Ахмед Доган?

Бойко Борисов:
Сигурен съм. Другите са...

Водещ:
Това интуицията ли ви говори или говори, да кажем...

Бойко Борисов:
Моят анализ.

Водещ:
Вашият анализ, а факти?

Бойко Борисов:
Всички останали са слаби политици в сравнение с него. Аз просто истински съжалявам и Овчаров, и Станишев, които дават пример, че съм казал, че той е най-великия политик в България през последните 20 години. Без да... От запетайката нататък, за съжаление, деструктивен. Той най-умно води партията, от минимума прави максимум, всъщност другата печеливша партия беше неговата. Начинът, по който пуска слуховете, включително и през БСП, че едва ли не може да има някаква договорка с мен, за да разколебава. Всъщност те са си едно и също БСП и ДПС и царя вече стана ясно. Щото Станишев вика – трудно ми беше, но сме успешни. В кое сте успешни, не знам. Магистрали ли направихте, какво направихте, не знам. Излишъци има ли? Била добре държавата, ама в края на краищата всяко министерство е с по 200-300 милиона минус. Е, къде, ние не сме харчили нищо за два месеца. Е, къде отидоха парите, ако е така?

Водещ:
Първанов ваш конкурент ли е?

Бойко Борисов:
Президентът има още две години, няма право на трети мандат, така че аз не го приемам за конкурент в политиката. Може да ми е конкурент като институции, като човек, който искам да съм по-добър от него.

Водещ:
Стоплихте ли си отношенията с господин Първанов, след онзи негов анализ в сайта на президентството?

Бойко Борисов:
Мисля, че сега отношенията са нормални. Нито са топли, нито са студени. Нормални между две институции, работата върви. Съгласувателните процедури, когато има, минават лесно. И аз, мисля че с този тон...

Водещ:
Като изключим, че се появихте заедно на празника на София, не съм ви виждала оттогава. Да не би да не ви се е извинил? Нали вие казахте, че когато ви се извини, тогава ще...

Бойко Борисов:
Бяхме заедно и в НДК на форума за антикризисните мерки.

Водещ:
Значи ви се е извинил, така ли?

Бойко Борисов:
Не ми се е извинил, но не е било и нужно да ми се извинява.

Водещ:
Не, не, аз просто се сетих, че казахте, че трябва да ви се извини, за да се появите заедно.

Бойко Борисов:
Мисля, че в това примерно, както беше неприятно и се коментираше в цяла Европа конфликтът между премиерът и президентът в Румъния, и двамата осъзнахме, че нямаме полза, като държава имам предвид.

Водещ:
А, има сключено примирие?

Бойко Борисов:
Не е примирие, просто дисциплина и дипломатичност.

Водещ:
Докога мислите, че ще имате парламентарната подкрепа за 120 депутати, откъде ще ги намирате? Яне Янев възропта срещу повечето неща, които предлагате...

Бойко Борисов:
Да отиде от другата страна при БСП и ДПС като /.../.

Водещ:
И Синята коалиция има претенции, остава „Атака”.

Бойко Борисов:
Да отидат и те, ако не им харесваме, макар че...

Водещ:
„Атака” ли ще ви крепи мнозинството?

Бойко Борисов:
В момента те се държат най-добре.

Водещ:
И вие сте спокойни?

Бойко Борисов:
Абсолютно съм спокоен, по простата причина, че той в очите им ги каза на всички. Първо те забележки по Законът за МВР, реално нямат, и на ДАНС. Те просто искат да се направят на интересни.

Водещ:
Само да попитам за последно. Ще има ли закон за НСО и военното разузнаване? Защото ми се струва, че не е случайно това, че няма закони в България за тези две. Е, не е случайно, според мен това.

Бойко Борисов:
/.../ ако тръгнем в момента да правим закон за НСО, то трябва да дойде и за разузнавателна служба, и за военното разузнаване.

Водещ:
Добре, защо не направите?

Бойко Борисов:
Може би като изтече мандатът на сегашния президент, за да не се счита, че се прави нещо срещу него.

Водещ:
Страхувате се от Първанов да направите такъв закон?

Бойко Борисов:
Не, не се страхувам, просто ще се изтълкува, че вървим срещу него. А имаме в същото време...

Водещ:
Е, много неща ще се изтълкуват, че вървите. Защо се страхувате точно да не се изтълкува, че вървите срещу него? Като вървите срещу Станишев не се притеснявате, срещу Яне Янев...

Бойко Борисов:
Защото е деликатна област. Значи аз искам да кажа, че моето отношение и към Яне Янев...

Водещ:
Вие казвате, знаете ли какво казвате, че господин Първанов е пречка за едни закони да бъдат приети в държавата.

Бойко Борисов:
Не, не са... Точно там могат да изкарат тези две служби още две години, били са 20, могат да изкарат още две години. За следващите президентски избори ще предложим промени.

Водещ:
Съвсем на финала да ви попитам. Понеже казахте, че като сте видели празния стадион, някъде четох, на мач България-Грузия сте отишли с приятели да подкрепите момчетата?

Бойко Борисов:
Да, бяхме във „В” сектор.

Водещ:
Да, разбрах, че във „В” сектор.

Бойко Борисов:
Беше много весело, защото...

Водещ:
Много хора не са ви познали. Били сте с една чаша чай с приятели, така ли е?
Бойко Борисов: Напротив, всички ме познаха и дойдоха там при мен, особено с един от Перник как...

Водещ:
Добре. Ще се намесите ли във футбола?

Бойко Борисов:
Не. Ще се намеся само да им направя игрища и да могат да си усвоят парите, които имат за спортна база на /.../.

Водещ:
Един опасен противник – господин Доган не искате да го раздразните?

Бойко Борисов:
В смисъл?

Водещ:
Нали вие казвахте, че футболния съюз се управлява от ДПС?

Бойко Борисов:
Футболният съюз може да се управлява от ДПС, но това е работа на футболните хора. Както съдебната система, както медиите, както футбола, държавата няма работа да се меси в тях. Има и европейски директиви, ако ние се намесим, ще ни изключат веднага от европейските федерации. Това, мисля че е хубаво вашите зрители да го знаят.

Водещ:
Ето питам.

Бойко Борисов:
Така че напротив, считам че трябва да им сложи доверие. При ниското качество на вътрешното първенство няма как изведнъж да направим силен отбор. Затова аз направих в София 69, колко са, 70 спортни площадки с изкуствена трева. След няколко години ще имаме прекрасни деца.

Водещ:
Това е вашата помощ – логистична. Ще ги оставите да се справят сами. Добре.

Бойко Борисов:
Навремето ЦК се намеси, когато смени името на „Левски” и ЦСКА си спомняте и какво стана тогава? Нищо.

Водещ:
Добре. Съвсем последен въпрос, това е финалният въпрос. От какво най-много ви е страх в оставащата част от мандата ви, а това е три години и десет месеца, почти?

Бойко Борисов:
От какво ме е страх ли?

Водещ:
От какво ви е страх?

Бойко Борисов:
Страх ме е кризата да не продължи по-дълго отколкото...

Водещ:
Предвижда Симеон Дянков. Според, когото юни и юли завършва кризата, нали?

Бойко Борисов:
Симеон Дянков е човек, който ползва математиката и европейските и световни източници.

Водещ:
Именно. Но вие страх да не е повече от това, нали?

Бойко Борисов:
Да, разбира се, защото това са изчисления на базата на прогнозни резултати. Станишев в смятал на 4.7, а е отишъл на минус 6.3. Ако Дянков ги смята на минус 2.5, а отидем на минус 5,6 или 7, тогава вече ще имаме огромен проблем, огромен дефицит. Тогава трябва да се търсят други решения.

Водещ:
Добре. Благодаря ви много за този разговор.


Тагове:   интервю,   Нова тв,


Гласувай:
2



1. анонимен - Това е начинът
19.10.2009 14:54
Само този е начинът, через които можем да се преборим като българи за нашия просперитет. Тихата дипломация не ни спасява. Вярвам в усилията, преданноста и честноста на премиера Борисов. Това е толкова прозрачно в него, че би било добре да стане образц на подражание за цяло поколение държавници. Та нали именно това трябва да е достойнството на нашите водачи "Честно и ревностно за България"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033379
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930