2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
През второто тримесечие на 2009 г. производството на бели вина се свива с 31.1%, на червени трапезни вина с 40.5% и 2 пъти на пенливите вина в сравнение със същия период година по-рано, показва обзорът на компанията за борсови анализи СФБ "Капиталов пазар" АД за състоянието на хранително-вкусовата промишленост, публикуван във вторник.
Външната търговия с вина продължава да върви надолу. Спадът на вноса през второто тримесечие е с 26.4%, а износът се свива почти наполовина - с 45.2%. Целият стокообмен с вина отчита понижение с 36.1% през периода април-юни и с 34% през първата половина на годината спрямо същите периоди на 2008 г. Положителното салдо от тази традиционна за България търговия спада с 42.8% през второто тримесечие.
Реализираните продажби от наблюдаваните производители на вино намаляват и през второто тримесечие на 2009 г. Наблюдава се тенденция на повишени продажби на качествени вина от определени райони и понижение при трапезните.
Износът на месо нарасна 2 пъти
През второто тримесечие на 2009 г. оборотът на предприятията от месопреработвателната промишленост в България се увеличава с почти 10% спрямо същия период на предходната година, показва още анализът на СФБ "Капиталов пазар" АД.
Намалението на вноса продължи и през второто тримесечие на 2009 г. Спадът спрямо същия период на 2008 г. е с 2.3%. За полугодието понижението е с 2.7%. През изследвания период се наблюдава увеличение на износа на месо и месни продукти. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. той е близо 2 пъти по-голям. През първите шест месеца на годината изнесените количества са с 45.8% по-големи.
На вътрешния пазар производителите отчитат по-високи продажби на колбаси, месо от птици и от едър рогат добитък.
Вносът на консерви продължава да заменя българското производство
През второто тримесечие на 2009 г. оборотът от продажби на предприятията от консервната промишленост в България е по-малък с 25.2% в сравнение със съответния период на предходната година, се казва още в анализа. Наблюдаваните предприятия са продали на вътрешния пазар повече доматено пюре концентрат, конфитюри и желета, замразени и стерилизирани зеленчуци.
Тенденцията на увеличение на вноса продължи. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. ръстът е 7.3%, а през първото полугодие - 7.6%. Изнесените количества намаляват с 15.3% през второто тримесечие и с 12.6% през първите шест месеца на 2009 г.
Фантазното намиране на български корени ...
Покана за научни разработки за специален...