Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2009 19:12 - Какво се случи при визитата на Трайчо Трайков в Русия?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
2



България и Русия потвърдиха своите ангажименти по реализацията на енергийните проекти за изграждане на газопровода “Южен поток“, петролопровода “Бургас-Александруполис“ и на АЕЦ “Белене“. Това съобщи в четвъртък българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на първото си посещение в Москва.

Там той обсъжда технически въпроси за заседанието на българо-руската междуправителствена комисия на 10 и 11 декември в София.

След проведените разговори с вицепремиера Сергей Собянин и руския енергиен министър Сергей Шматко стана ясно, че няма сериозно придвижване по нито един от трите големи проекта, чието изпълнение новото българско правителство "замрази" след встъпването си в длъжност и все още не е намерило основание да ги отблокира.

В момента България актуализира енергийната си стратегия и в нея трябва да се посочи кои са приоритетните енергийни проекти за финансиране. Освен това Трайков заяви преди време, че още няма окончателно решение за проектите и “българските журналисти ще са първите, които ще разберат за нашите намерения“.

Визитата на Трайков бе "подгрята" от спекулации в руската преса, че България ще бъде изместена от Турция в двата петролопровода, след като в началото на седмицата Атина разреши геоложки проучвания за минаване на “Южен поток“ през нейни териториални води, а в замяна три руски компании влизат в петролопровода “Самсун-Джейхан“, с чиято реализация се счита, че ще отпадне необходимостта от “Бургас-Александруполис“.

"Южен поток" ще изпревари "Северен поток"

България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на "Южен поток", информира пресцентърът на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в съобщение за срещите на Трайчо Трайков в Москва.

България и Русия са изразили принципната си подкрепа за проекта и желание да се работи възможно най-бързо и най-конструктивно. На Трайков било обяснено, че руските планове част от тръбата да минава през турски води по никакъв начин не застрашават преминаването й през българска територия. Било е коментирано, че спекулациите са абсолютно несериозни, предаде БНР.

Междувременно руският премиер Владимир Путин заяви, че черноморският проект “Южен поток“ може да изпревари балтийския “Северен поток“, предаде РИА Новости. По време на телемост с италианския и турския му колеги Силвио Берлускони и Реджеп Тайип Ердоган била констатирана позитивна динамика в реализацията на “Южен поток“. Путин каза, че “проектът има всички шансове да бъде реализиран по-рано от аналогичния “Северен поток“.

София настоява да се ускорят преговорите за нов газов договор

Министър Трайков е настоял следващата седмица, когато в София ще се съберат работните групи по изготвяне на акционерно споразумение, устав на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване на "Южен поток", да започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с "Газпром", съобщиха от МИЕТ.

Българската страна отново е заявила позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта "Южен поток".

БНР съобщи, че руският министър Шматко заявил, че е дал указания на “Газпром“ да се ускори работата по тези преговори и че се очаква през декември да има по-подробна информация.

Конкуренция между "Бургас - Александруполис" и "Самсун - Джейхан"

Проектът “Бургас-Александруполис“ стои на дневен ред и се проучват технико-икономическите му параметри и оценка за въздействието на околната среда, каза още Трайков след срещата си с Шматко.

От българска страна било поискано отново да се разгледа и вариантът за изнасяне на съоръженията за разтоварване на танкерите за петролопровода на пристанището, а не да се ползват както се предвиждат буйове.

Само преди две седмици Трайков заяви пред български журналисти, че буйовата технология е за предпочитане, тъй като за терминал в пристанище Бургас се налага допълнително драгиране.

Сергей Шматко е заявил, че петролопроводите "Бургас - Александруполис" и "Самсун - Джейхан" са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета. България очаква гаранции за запълване капацитета на тръбите, се посочва в съобщение на МИЕТ.

По-важна е финансовата част на проекта "Белене"

Министър Трайков е заявил, че за България проектът АЕЦ "Белене" е не само политически, по-важна е финансовата част, се посочва в съобщението.

Наскоро вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пак повтори, че България няма нужда от "Белене".
 

Трайков и Шматко не са обсъждали възможността Русия да отпусне кредит за строежа на централата, каквото желание е заявяване неведнъж от Москва. Причината е, че руската страна обвързва заема с държавни гаранции, каквито София не е склонна да даде.

"След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков е подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите", според съобщението на МИЕТ.

България има намерение да се раздели с част от 51-процентния си дял в АЕЦ “Белене“, тъй като не може да осигури равно на участието си финансиране на проекта. Русия прояви интерес към придобиване на акции, а италианската “Енел“ бе сред кандидатите за 49 на сто от проекта, които обаче бяха спечелени от германската RWE.

Германската компания обаче все още има колебания за участието си и ако се откаже, на България може да й се наложи да търси инвеститор не за 20 или 30 на сто от дела си, а за 80 процента.

Търсим разширяване на бизнес - възможностите в Русия

Със Собянин е било обсъдено откриването до края на годината на митнически пункт за акцизни стоки в руския град Кавказ, за да се улеснят търговците, ползващи открития през тази година ферибот от Варна. Възможно е догодина български авиопревозвачи да се включат в чартъри за руските туристи, стана ясно след срещата.

Руският парламент ще ратифицира през ноември подписаната преди време пенсионна спогодба със София, което ще позволи признаването на трудовия стаж за българи и руснаци, работили съответно в другата страна.

За оръжейните лицензи се върви към компромисно решение за отказ на претенции и от двете страни.

За заседанието на смесената комисия през декември българската страна е поставила за разглеждане теми, свързани с възможността за участие на български фирми като изпълнители и подизпълнители на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г ; да се разреши на български превозвачи да извършват чартърни полети за туристи от Русия; за балнео- и санаториално лечение в България на инвалиди, ветерани и други социално слаби групи по линия руската здравно-осигурителна каса и др.


Нова газова криза е по-реален за България проблем от тръбопроводите

За България като по-реален проблем се очертава нова газова криза през зимата, заради руско-украинските отношения, отколкото медийни казуси със заобикалянето на страната ни от трасето на “Южен поток“ и замяната на “Бургас-Александруполис“ със “Самсун-Джейжан“ през турска територия. Това коментира в четвъртък пред БНР Илиян Василев, бивш посланик в Русия, сега директор на “Делойт България“.

По думите му заради набъбващите въпроси в руско-украинските отношения и предстоящите избори в Украйна, нова газова криза не е задължителен, но е напълно възможен сценарий.

Двете страни имат няколко много трудни за решаване въпроси, наследство на на структурни проблеми в газовите отношения, посочи Василев.

Първият е, че Украйна, както и всички други страни, рязко намали потреблението на природен газ, което я отведе до потенциални претенции от страна на "Газпром" по отношение на клаузата “take or pay“ (вземи или плащай). Освен това Украйна, съвсем в правото си, иска да увеличи транзита, тъй като тарифите са от съветски времена по странни формули, които нямат нищо общо със съвременните, не отразяват инвестиционни и реални разходи. Сега искат да увеличат транзитната такса с близо долар до 2.7 на хиляда кубически метра на сто километра.

Това, разбира се, руската страна не го приема, а Украйна, ако не увеличи транзитните такси, трудно може да финансира модернизацията на своята инфраструктура, какъвто ангажимент пък е поела към ЕС..

Напълно реална е нова газова криза, като проблемът за България е, че от началото на 2009 г., когато беше предишната газова криза, не направи за увеличаване на дебита на газохранилището в Чирен, за да се увеличат възможностите ни за реакция, посочи Василев.

България се научава как да реагира

По повод публикациите в руски медии, че Русия ще заобиколи България с газовите и нефтените си трасета, той коментира, че “българската страна започва като че ли да се научава на какво да реагира и на какво да не реагира, тъй като не може с медии да се прави политика“.

Василев посочи, че подписаният меморандум за разбирателство по включването на трите руски компании в “Самсун – Джейхан“ и пускането на "Южен поток" през турски териториални води на Черно море, за да се заобиколят украинските, няма нищо общо с интерпретациите, които бяха дадени.

Запознатите в детайли със “Самсун-Джейхан“ разбират, че Русия действително не разполага с количества нефт, които излизат в акваторията на Черно море, каза специалистът. Новите количества, които налагат резервни обходни маршрути, идват от Казахстан и те са притежание на американски, казахски компании и единствено “Роснефт“ от трите руски компании, включени в петролопровода, би трябвало да има нефт. “Роснефт“ обаче преди две години прие стратегия за концентрация на усилията й в нефтопреработка в самата Русия и ограничаване на износа, посочи Василев. Така че предметно, като се влезне в детайлите, се разбира, че това просто няма как да бъде проблем за България, както и да се интерпретира, допълни той.

Бившият ни посланик в Русия припомни “приблизително подобния казус за заобикаляне, в кавички, на България чрез "Син поток".

Не сме фактор в решенията на Русия

“И тогава, и сега има още хора, които не разбраха, че България не е основният фактор в решението на Русия дали да заобиколи България или не. Основният фактор и всички тези проекти, за които ние говорим, имат за цел Русия да заобиколи Украйна. И в този процес една или друга политика на България няма основна тежест“, заяви той.

“Има много такива опити за геополитически маневрирания – някои скрити, някои по-открити. България обаче е съвсем в правото си и е логично да следва логиката на своите вътрешни интереси“, заяви Василев.

По думите му българските интереси са по-скоро свързани с изграждането на междусистемните газови връзки с Търция и Румъния, с търсенето на нефт и газ в офшорната зона на Черно море, с развитието на нови газохранилища и капацитети. “Изобщо нашият дневен ред е много по-практичен, отколкото тази медийна голяма енергия, в известен смисъл и суета дали сме някъде или извън хипотезата на сключването на някакви проекти в бъдеще.ние много грешно интерпретираме случващото се понякога в двустранните отношения“, каза още Василев.

"Напълно заобиколими сме"

Според депутата от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров България е напълно заобиколима страна в проекта "Бургас-Александруполис". Той коментира, че за Русия проектът би излязъл по-евтин, ако тръбата не минава от тук, но руснаците не искат да са зависими само и изцяло от Турция в този проект, за да не се получи ситуация, сходна на тази с Украйна от миналата зима, каза още Димитров.

"В момента виждаме какво представлява руската дипломация и руската държава. В навечерието на посещението на нашия министър, омачкване на нашето обществено мнение, в общи линии със заплахи", коментира той руските медийни публикации, предшестващи визитата на настоящия енергиен министър Трайчо Трайков в Москва.

Петър Димитров посочи добронамереното отношение на Турция към Русия, която едва ли не казва на Русия: "Заповядай, направи си "Южен поток" през турски териториални води". Според него това добронамерено отношение е договорено срещу износа на нефт и включването на Русия в проекта "Самсун-Джейхан".

"От тази гледна точка аз се страхувам, че "Бургас-Александруполис" е под въпрос", заяви бившият енергиен министър.

Крайно време е да спрем да се правим на неинформирани и да кажем ще ги правим ли тези проекти или няма да ги правим, но българският интерес е такъв, ето това ние не можем да отстъпим, каза още Петър Димитров.
Медиапул



Тагове:   криза,   природен газ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930