Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 14:24 - Британският Сидеров разгневи Острова
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2383 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Участието на лидера на Британската национална партия (БНП) Ник Грифин в Question time (Време за въпроси) на Би Би Си предизвика гневни обществени протести и разгорещени коментари в медиите.

image

В публицистичното предаване крайнодесният политик намекна, че ислямът е несъвместим с фундаменталните ценности на британското общество, обиди хомосексуалистите и определи Би Би Си като ултралява телевизия.

Стотици протестиращи окупираха сградата на медията по време на разговора в опит да предотвратят заснемането му, като преодоляха охраната и блокираха околните улици.

Самата Би Би Си оправда поканата на националистическия лидер с журналистическия си дълг си към баланс и безпристрастност.

В студиото Ник Грифин обвини политическия елит в "налагането на мултикултурен експеримент на британския народ".

Според него ако легендарният британски премиер Уинстън Чърчил беше жив, никоя друга партия освен БНП (BNP.org.uk) не би го приютила.

Той припомни изказвания на Чърчил по повод масовата имиграция, мотивирана предимно от социалните помощи и придобивки на Острова, и предупрежденията за опасността от радикалния ислямизъм, които в момента биха били определени като "ислямофобски".

В студиото бяха цитирани и изказвания на самия Грифин, публикувани в YouTube.

Той например споделя с лидера на "Ку Клукс Клан" Дейвид Дюк, че БНП трябва да действа внимателно, защото британската общественост още не узряла за идеята за расова чистота. Вместо това трябвало да се говори за

съхраняване на британската идентичност, свобода и сигурност

Грифин отвърна, че е "демонизиран" и отричаше да е правил приписвани му твърдения, като например, че се съмнява в Холокоста, или че "Хитлер малко прекали", както е цитиран да казва от в. "Дейли мейл".

Десният лидер заяви категорично, че не е нацист и дори, че е най-мразеният човек от фашистите във Великобритания.

Той бе освиркван от самото начало на записа и обвиняван от зрители в публиката и членове на комисията, че "трови британската политика и умовете на обикновените британски граждани".

Някои поискаха от него да признае, че под формулировката му "местно население" се има предвид просто "белите хора" в страната.

БНП спечели две места в Европейския парламент на тазгодишните избори.

Изявата на Ник Грифин може да възроди популярността на крайната десница, но може и да се окаже моментът, в който неговата партия се показва в истинската си светлина и се проваля с гръм и трясък, коментира в. "Таймс".

Вестникът прави паралел между БНП, известна с острите си нападки към исляма, имигрантите и представителите на другите раси, и фашисткото движение на Осуалд Мозли във Великобритания.

То се радваше на широка популярност в средата на 30-те, но впоследствие се оказа на бунището на историята, припомня изданието. Самият Хитлер казваше за Мозли, че не може да прелъсти цялата нация, тъй като

фашизмът не е заложен в английския характер

Това не беше обикновеното "Време за въпроси", отсича в. "Индипендънт", според който "когато Би Би Си кани някого, чиито възгледи са толкова ненавистнически, е трудно да се водят дебати за сериозните проблеми на Великобритания".

"Основната тактика на Грифин беше очевидна. Той се преструваше на умерен, за да получи подкрепа от част от обществото, която не би му я дала, ако знаеше истинските му намерения", смята вестникът.

Според изданието под блясъка на прожекторите в студиото е прозирала старата расистка политика - набелязваме изкупителна жертва и й вменяваме вината за всичките си проблеми.

През 30-те Мозли и Британският фашистки съюз обвиняваха евреите, през 60-те и 70-те консерваторът Енох Пауъл обвиняваше чернокожите, а сега Грифин се опитва да разпали омраза и страх от мюсюлманската общност, резюмира "Индипендънт".

Човек може да научи всичко необходимо за Ник Грифин само от езика, който използва в неофициални изказвания, коментира вестникът в друга статия.

"От уебсайта на БНП той се обръща към своите "братя британски патриоти", определя участието си в предаването на Би Би Си като "крайъгълен камък в несломимия поход на БНП към спасяването на страната" и се заканва да "се справи с корумпираните, предателски свине, които унищожават нашата красива островна страна".

Това е звукът на тесногръдието, което се стреми към широката сцена, но Грифин предвидливо не използваше такъв език в ефир, отбелязва изданието. /Вести.бг



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998451
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031