Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2009 08:41 - Топ 10 на винените дестинации
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.10.2009 08:45


Виненият туризъм отдавна вече не е само ексцентрично преживяване. Той се развива бързо, благодарение на усилията на винарните, които предлагат все по-добри услуги и чревоугоднически храни, заедно с дегустирането на вино.

Списание "Форбс" (Forbes.com) подреди десетте най-добри дестинации за винен туризъм в света.

1. Кастело Банфи (CastelloBanfi.com), Тоскана, Италия
Винарната "Банфи" е открита от Джон Мариани, американски вносител на вино. Това е една от най-величествените винарни в Тоскана, която може да се похвали с красив замък, два великолепни ресторанта, стая за дегустиране и туристически тур из избата.

2. Монтес (MontesWines.com), долината Колчагуа, Чили
Монтес е сред най-известните производители на вино в Чили, но не губи ексцентричността си. Това вероятно е единствената винарна в света, където виното отлежава, докато му пеят грегориански песнопения.

3. Кен Форестър (KenForresterWines.com), Стеленбош, Южна Африка
Стеленбош е смятан за един от най-красивите винарски райони в света, с климат, подобен на средиземноморския, и пейзаж, напомнящ Напа в САЩ, но без тълпите. Производителят на вино Кен Форестър е почерпил опит и знания от долината на Лоара във Франция, преди да приложи в действие знанията си в Южна Африка.

4. Форниер (OFournier.com), Мендоса, Аржентина
Винарната е само на 10 км от Андите, затова на фона й се целогодишно се виждат заснежените върхове на планинската верига. Избата е с модерен дизайн, почти като космически кораб, приземил се насред пустинята.

5. Луин естейт (LeeuWinEstate.com.au), Маргарет ривър, Австралия
В Маргарет ривър се произвеждат невероятни вина. Районът е с красивият пейзаж със стари крепости и е толкова изолиран, че тълпите на практика няма, а винените туристи получават обслужване на изключително високо ниво.

6.Фелтън роуд (FeltonRoad.com), Централно Отаго, Нова Зеландия
Централно Отаго е сравнително ново във винарския бизнес. Това е най-южният винарски район на земята. Той е най-известен с изключителното си пино ноар.

7. Изби Исиос (BodegasYsios.com), Риоха, Испания
Районът се прочу през последните няколко години заради архитектурата си. Дизайнът на винарната е на Сантиаго Калатрава (
Calatrava.com) и наподобява планините, сред които е разположена. Що се отнася до виното - то също е фантастично.

8. Куинта ду Портал (QuintaDoPortal.com), долината на Доуро, Португалия
За да стигне до тази винарна, туристът трябва да кара по продължение на тесен, криволичещ път. Затова дегустацията на повече от една чаша вино без нощувка не е добра идея. Винарната разполага с хотел за гости с невероятни гледки.

9. Шато Линк-Баж (LynchBages.com), Бордо, Франция
Бордо е известно като производител на едни от най-добрите вина в света. Доскоро обаче районът нямаше добра репутация, що се отнася до пейзаж или приятни туристически изживявания. Избата обаче вече предлага хотел, ресторанти и шопинг.

10. Петер Якоб Куун Йострих (WeingutPJKuehn.de), Рaйн/Мозел, Германия
Това е едно от най-романтичните места на света - със замъци, кацнали по планинските върхове и дружелюбни винарни. Ценителите се стряскат от капачките на винт, но всъщност вината са по-качествени и по консистентни от когато и да било.


Защо червеното вино не върви с риба
Японските специалисти за пръв път намериха научно обяснение на едно от най-широко известните правила на гастрономите: червеното вино трябва да се пие с месо, а бялото - с риба.

Според експертите на японския производител на вино Mercian Corporation заради съдържанието на желязо в червеното вино, съчетаването му с риба оставя неприятен рибен привкус.

Освен това един от авторите на изследването - професор Такаюки Тамура отбелязва, че познавачите на виното са създали това правило заради несъответствието на аромата на червеното вино и рибата.

Съществуват обаче и изключения от това правило, тъй като някои червени вина наистина се съчетават добре с морските продукти.

При експеримента дегустаторите са изпробвали 38 вида червено вино и 26 вида бяло по време на обяд, включващ блюда с морски миди.

Някои от вината са съдържали незначително количество желязо и неговото ниво е варирало в зависимост от страната производител и годината на производство.

Оказало се, че вината с висока концентрация на желязо са оставяли по-наситен рибен привкус след обяда.

Този привкус е изчезвал, след като изследователите са добавяли вещество, неутрализиращо желязото в напитката.
Вести.бг




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045904
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930