Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 21:12 - Митницата на летището окупирана от роднини на служители в МВР и ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
0



Роднини, близки и съпруги на следователи и служители в МВР и ДАНС са напълнили митницата на столичното летище, обяви в четвъртък директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов, който бе изслушан в комисията за борба с корупцията в парламента за състоянието в неговото ведомство.

Танов отказа да съобщи колко са работещите митничари на летището с роднински връзки в следствието и силовите структури, като обясни, че ако каже, част от тях по изпитана практика веднага ще излязат в "болнични или по майчинство".

Директорът на ведомството посочи факта за роднинството в контекста на изключително тежкото, по думите му, положение на тази митническа дирекция.

"Няма никакви гаранции как се събират приходите от каргопревозите. Често складовете на спедиторите са без митнически контрол, а корупцията е изключително висока", обясни Танов.

Председателят на комисията Яне Янев допълни, че съпругите на 10 души от службите работят в системата на митниците, а роднините наброяват близо 60-70, според сигналите, които са постъпили в неговата комисия.

Ако към тази цифра се прибавят и роднините, които са свързани с работещи в митниците и в други държавни ведомства, сигурно цифрата ще бъде потресаваща, коментира още Яне Янев. Той добави, че е постъпил сигнал за корупционна схема, в която била замесена съпругата на бившия шеф на националното следствие Ангел Александров – Катя. Сигналът се проверявал от прокуратурата.

Янев обяви още, до момента от описаните в предоставената в миналия парламент справка 27 митничари с прякори, замесени в схеми за контрабанда, 70% са още на работа.

Ваньо Танов допълни, че са засечени служители в митниците с купени дипломи за висше образование, а Янев обясни, че фалшивите дипломи са предимно от Югозападния университет и от висшето училище в Свищов.

"За две години тези хора са взели висше образование с отличен успех и са работили в митницата, а дипломите им от средното образование показват, че са имали среден успех. Това са 70 човека на различни постове" обясни Яне Янев.

Още следващата седмица, заради раздутия щат, Танов ще предложи 200 човека от митниците, които не са на тежки постове, да бъдат съкратени.

Познатите проблеми – "врътки" с горивата и неплащане на акциз върху алкохола

Пред антикорупционната комисия Ваньо Танов обяви, че с една четвърт е спаднал вносът на суров петрол заради икономическата криза. Възможностите за увеличение на приходите са почти никакви, защото има намаление от 40-50 процента на вноса, каза още Танов.

Той повтори изнесените от него в публичното пространство факти, че само през митниците на Кулата и в Русе се внасят такива количества базови масла, които могат да задоволят целия ЕС. На практика тези масла се ползват за направата на нискоакцизни горива от високоакцизни.

"Проверявахме данъчни складове и установихме, че почти нито един от тях не отговаря на изискванията. След смесването на горивата с тези масла се получава така нареченото тежко гориво, което по закон трябва да се използва само за отопление, но то отива в бензиностанции и съответно се продава", каза още Танов. По думите му, фиктивната продажба ставала чрез фирма, регистрирана на младеж от ромски произход. Така само в Русе не са събрани около 200 милиона лева от акциз.

Той повтори, че ще се направят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които ще затворят всички вратички за тези измами.

40-процента спад на акциза е регистрирала пловдивска фирма, която се занимава с производство на алкохол, посочи Танов, като отказа да назове името й. Така до август са внесени 70-80 милиона лева по-малко от предишен период. Алкохолът обаче бил произведен в същото количество, но се реализирал на пазара с подставени лица, които голямата фирма производител сочела като "конкуренти", които спъвали пазара й.

Предполага се, че контрабандата от целия внос-износ е около 30-40 процента, коментира още Ваньо Танов и допълни, че не може да се направи цялостно изчисление на всички граници, тъй като пунктовете на българо-гръцката и българо-румънската граница на практика са вътрешни с Европейския съюз.

Друга проверка в митниците показала, че нито един от трите най-големи производители на алкохол не ползват уреди за измерване на спирта и останалата суровина в продукцията или, ако имат такива, "нещо не им е наред".



Тагове:   летище,   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038732
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930