Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 21:20 - Станишев вади Овчаров и Петков от ръководството на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1347 Коментари: 1 Гласове:
3



Лидерът на БСП Сергей Станишев, който беше преизбран на конгреса на социалистите на 18 октомври, въпреки опитите на противниците си Румен Петков и Румен Овчаров да го отстранят няма да предложи двамата да влязат в новото тясно ръководство на партията. Това пише "Дневник", позовавайки се на източници на "Позитано" 20. В събота пленумът трябва да избере новия състав на Изпълнителното бюро на БСП, предложен от председателя.

След като на конгреса отчете като грешка, че не е отстранил от ръководството Петков и Овчаров, когато ги е сменил в изпълнителната власт, Станишев даде заявка, че няма да ги включи в новото бюро.

Румен Петков, който след изборния разгром на БСП заяви, че не желае да бъде в следващото ръководство, обвини в четвъртък Станишев, че води партията методично към разпад. "Лидерът се е вгледал в себе си и доубива БСП, заяви Петков в интервю за в. "24 часа". "Да бяхме избрали Муйо Пилата, щяхме да вдигнем 5% рейтинг заради интереса към Муйо", казва още Петков, известен и с крилата си фраза "Куйович, Муйович, Уйович...".
"Защо не предложи преди конгреса Муйо Пилата, да го изберем, а говори сега", гневеше се депутат от групата на БСП, докато в стаята им най-обсъжданата тема беше кой е Муйо Пилата.

Според близки до Станишев социалисти, обвиненията на Петков са "последни издихания" и опит за бламиране на лидера при избора на новото ръководство в събота. Те обаче не очакват бившия вътрешен министър да напусне БСП, за да прави свой ляв проект, а по-скоро да "работи отвътре" за смяната на Станишев.

Прогнозите им са, че Овчаров, до когото са близки около една трета от членовете на Националния съвет, и Петков, който може да намери подкрепа от бивши областни управители и неуспели кандидат-депутати, ще се опитат да бламират избора на новото ръководство. Нямали шанс да успеят, смятат от обкръжението на Станишев. Все още не било известно ще остане ли в ръководството дългогодишният организационен секретар на БСП Димитър Дъбов. Той подкрепи лидера, но обяви намерение са се оттегли, а и даде да се разбере, че няма да подкрепи какъв да е състав само в името на подмладяването на партията. Според източници на "Позитано" 20 притеснението на Дъбов е да не бъде изместен като организационен секретар на БСП от Кирил Добрев, който отдавна работи с младежките структури и успя да ги "обедини в отбора на Станишев".

Очаква се съставът на 22-членното ръководство да бъде свит. Социалисти прогнозират мястото си да запазят сочените за близки до Станишев - Антон Кутев, Михаил Миков, Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Кирил Добрев. Сред новите попълнения се очаква да са лидерът в оставка на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, който беше един от конкурентите на Станишев за лидерския пост, председателят на младежкото обединение Явор Гечев, бившият зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев и председателят на общинския съвет във Варна и лидер на местната структура на БСП Борислав Гуцанов.
Очаква се в събота пленумът да обсъди и скандала около ДАНС, в който премиерът Бойко Борисов обвини Станишев, че е изнесъл справка на спецагенцията с класифицирана информация. Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев каза вчера, че ще поиска такава точка в дневния ред.



Гласувай:
3



1. анонимен - Явно
30.10.2009 11:58
българските екскомунисти отново ще се разцепват на "тясни социалисти" - около Станишев и "широки социалисти" от нов тип - около враговете с партиен билет / които обаче ще останат да " разяждат" БСП от вътре / Овчаров, Петков, Дончева и С-ие.
Интересно след " презареждането " , как ще именоват този процес на предстоящия пленум.
Когато партия закърмена с " революционни традиции " остане без пари и власт, се превръща в стадо без храна. Неминуемо започва самоизяждане и замирисва на кръв и мърша.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996249
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031