Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 10:47 - Днес е празникът на древните келти Хелоуин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.10.2009 12:30


Във властта на призраци, вещици и вампири ще се окаже тази вечер цяла Великобритания, съобщи ИТАР-ТАСС. Повечето от жителите на страната празнуват Хелоуин. С настъпването на вечерта улиците се изпълват с маскирани деца, които чукат от врата на врата, за да получат лакомства, както повелява традицията.

Американците и канадците също отбелязват днес Хелоуин - празника на "нечистата сила", навечерието на деня на Вси светии, когато католическата църква почита починалите светци и мъченици, съобщи сайтът Холидейс нет. Смята се, че в Америка Хелоуин е бил въведен от имигрантите от Ирландия, където древните келти празнували на 31 октомври края на старата година и свързвали това със смъртта.

image

В основата на Хелоуин лежи празник на келтите - тяхната Нова година - Samhain (Самхейн). Келтите вярвали, че именно в последната нощ на октомври се открива тунел във  времето, който свързва живи и мъртви. Сенките на починалите през изминалата  година навестявали земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с   него палел огнището си.

През 853 г. папа Бонифаций IV утвърдил 1 ноември като ден на  Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и  мъченици.

Хелоуин има своята богиня Ейсерия, чието лице хората не бива да виждат. Затова то е скрито под маска. Тази роля сега се  изпълнява от тиква, на която са изрязани очи, уста и нос. В нея се  слага запалена свещ. 

Тиквеният фенер, без който е немислимо празнуването на Хелоуин, се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.

Напоследък Хелоуин се празнува във все повече страни по света. В  навечерието на празника се купуват чудати костюми, маски, приготвят се големи количества сладкиши, които да се раздават на децата, обикалящи къщите. Тази година най-голямо е търсенето на костюми на  вампири.



Ватикана vs Хелоуин

Светият престол предупреди родителите да не позволяват в събота децата им да се костюмират като призраци, вампири и зомби за Халоуийн, защото това е езически празник в чест на "ужаса, страха и смъртта".

Предупреждението е отправено от страниците на официоза "Осерваторе Романо" в статия под заглавие "Опасните послания на Хелоуийн".

Вестникът цитира богослова Хуан МарияКаналс, според когото "В Хелоуийн има прикрит окултизъм той е абсолютно антихристиянски".

Родителите трябва "да са наясно с това и да се опитват да насочат осмислянето на празника към пълнотата и красотата, а не към ужаса, страха и смъртта", казва отец Каналс, член на испанската комисия за църковните обреди.

Католическата църква е притеснена от разпространяването на празнуването на келтския празник Хелоуийн от САЩ по целия свят. Във Великобритания и Италия едва през последните години децата започнаха да се костюмират, да обикалят кварталите с фенери от тикви, да плашат минувачите и да се забавляват като правят номера.

Миналата година вестник "Авенире", контролиран от италианските епископи, призова към бойкот на Хелоуийн, отбелязван в нощта на 31 октомври. Празникът бе наречен "опасна възхвала на ужаса и мъртвешкото", което щяло да окуражи "безскрупулни сатанински секти".

Тази седмица испанската католическа църква също осъди растящата популярност на Хелоуийн, като предупреди, че има опасност той да засенчи християнския празник Вси светии.



Тагове:   Ватикана,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030453
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930