Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 17:37 - Пленумът на БСП бламира ръководството на Станишев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2009 09:30


Националният съвет на БСП бламира предложеният от лидера Станишев състав на ново изпълнитеклно бюро.

При тайното поименно гласуване, петима не успяха да получат необходимата подкрепа от 50процента плюс един глас от присъстващите – предложеният за говорител на партията Димчо Михалевски, издателят на вестник Дума Николай Малинов, бившият председател на 40-тото Народно събрание Георги Пирински, бившият зам.-министър на екологията Атанас Костадинов и председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. Регистрираният кворум е бил 136 членове на Националния съвет.
 
По предложение на Станишев пленумът реши съставът на ръководството да остане 17-членен, в това число и председателят. В новото ръководство влизат четирима секретари - Деница Златева (по младежката политика), Корнелия Нинова (по публичните политики), Евгений Узунов (по организационната дейност), Катя Николова (по изборната дейност). Местата си като членове запазиха бившият бившият вътрешен министър Михаил Миков, кметът на Смолян и шеф на сдружението на общините Дора Янкова, депутатите Ангел Найденов, Кирил Добрев и Бойко Великов, евродепутатът Кристиан Вигенин, зам. просветен министър Ваня Добрева, председателят на движението на ветераните социалисти Владимир Топенчаров.

Най-харесваният в Националния съвет се оказа Янаки Стоилов, който е избран за член на ръководството с най-много гласове - 93. Сред новите попълнения в Изпълнителното бюро са новоизбраният председател на БСП-Пловдив Илия Баташки, който елегантно е бил помолен да си оттегли кандидатурата, лидерът на БСП-Ловеч Димитър Горов, председателят на младежкото обединение Явор Гечев.

Най-притеснен за избирането си изглеждаше досегашният секретар по младежката политика Кирил Добрев, който не е одобряван нито от сочените за двете най-силни фигури в БСП - Румен Овчаров и Румен Петков, нито от редови социалисти. За него са гласували малко над минимума от 69 гласа. Социалисти от БСП-София, оглавявана от Румен Овчаров, към когото гравитират около една трета от членовете на Националния съвет, обмислят да сезират контролната комисия на БСП за манипулиране на избора, научи "Дневник". Те са установили, че в някои от изборните бюра са отнемани гласове за Георги Пирински, например, и са записвани в полза на Кирил Добрев. Изчисленията им показват, че става въпрос за 10 гласа, които поставят под въпрос избора на Добрев.

Румен Петков, който очаквано не попадна в новото ръководство, изрази съжаление, че "много силни фигури като Георги Пирински" не са в състава на Изпълнителното бюро и това не говорело добре за партията. На въпрос кое лоби спечели днес, Петков отговори: "Аз се надявам да не е загубила БСП и ими желая успех". Още миналата седмица Петков предрече, че новото ръководство го очакват тежки задачи, като частичните местни избори, и ако до 3 месеца партията не се отлепи от мястото си, се открива поле за нова лява партия. Социалисти, близки до Станишев прогнозират, че Петков няма да напусне БСП, а ще продължи с атаките отвътре срещу Станишев.

В същото време Станишев обясни на пресконференция, че при избора си за членове на ръководството е търсил баланс между приемственост и промяна, съчетание на опитни политици, с авторитет в партията и извън нея с нови лица. Попитан дали при тази ситуация Петков и Овчаров ще помагат или пречат на БСП, Станишев каза, че винаги е търсил консолидация в партията. Никога не съм нападал публично някой от БСП, ако съм го правил, е било на партийни форуми или очи в очи, добави той. Посочи, че БСП трудно може да бъде силна опозиция, ако е раздирана от вътрешнопартийни противоречия.

Станишев избегна коментар по въпроса, че за първи път председателят е бламиран по предлагания от него състав на ръководство. В същото време социалисти коментираха, че за първи път цялото Изпълнително бюро е избрано с толкова ниска подкрепа - никой няма над 100 гласа при 181-членен състав на Националния съвет. Възмутиха се, че не им е предложен главен секретар на партията, както предвижда уставът. Слухове на "Позитано" 20 отреждат този пост за Кирил Добрев, който да наследи работата с организациите от Димитър Дъбов (досегашен организационен секретар на БСП, а впоследствие и главен секретар).

Дъбов, който напусна ръководството по свое желание, определи новия състав като "ръководство на статуквото". Според него е било редно да бъдат избрани повече нови хора, които да се пробват в политиката докато БСП е в опозиция, за да се утвърдят, "повече нови лица, сред които да се потърсят нови лидери".


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998464
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031