Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 10:52 - Референдум в Швейцария за забрана на минарета*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 860 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 22.11.2009 10:52


  В Швейцария в ход са разгорещени дебати. Темата е предстоящият в края на месеца референдум, на който гражданите трябва да решат дали да бъде наложена конституционна забрана върху издигането на минарета в страната. Искането за забрана се подкрепя от консервативни християнски групи и от най-голямата партия в швейцарския парламент, дясната Швейцарска народна партия. Техният аргумент гласи: изграждането на още повече минарета ще доведе до ислямизирането на Швейцария. Въпреки че малцина поставят под въпрос утвърдената в страната пряка демокрация, много граждани са обезпокоени от тона на сегашната кампания.

Минаретата като "ракети"

Тази седмица в много швейцарски градове се появиха плакати с призив за забрана на минаретата. На тях е изобразена застрашителна женска фигура с бурка пред швейцарския флаг на фона на минарета, заострени като ракети. Посланието е ясно: ислямът е нещо опасно, а минарето е най-видимият символ на тази заплаха.

Танер Хатипоглу, който е председател на мюсюлманската асоциация в Цюрих, е смаян не от идея за референдума, а от тона на кампанията. "Референдумът се използва като платформа за нападки срещу исляма и за маргинализирането на мюсюлманската общност. Това е една опасна насока", заявява Хатипоглу.

В Швейцария живеят 400 000 мюсюлмани, предимно от Балканите и Турция. Много са малко обаче джамиите, които имат минаре - едва четири в цялата страна. През последните години всички молби за изграждането на минарета биваха систематично отхвърляни.

Улрих Шулер от Народната партия е основна фигура в кампанията за забрана на минаретата. По време на своите публични изяви той най-несмущавано свързва минаретата с убиване с камъни, рязане на ръце, насилствени бракове и шериата. Той уверява своята аудитория, че всичко това ще дойде и в Швейцария, ако избирателите не гласуват против минарето. Шулер твърди, че противниците на забраната искали да забранят споменатите плакати, а по този начин да пресекат и свободната дискусия в страната.

Свобода на словото или расистка проява?

Истината е, че тези плакати породиха оживена дискусия в цяла Швейцария. Федералната служба против расизма ги заклейми, те бяха забранени в някои градове, а кметът на швейцарската столица Берн препоръчва те да не се използват. Само че с наближаването на референдума, плакатите се появяват на все повече места и мнозина се питат докъде може да стигне свободата на словото и на откритите дебати.
---------------------------
*Заглавието е променено

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4912562,00.html?maca=bul-TB_waz_bul-2896-xml-mrss




Гласувай:
3



1. emil60 - Интересно! Как ли ще се развиват събитията!
22.11.2009 11:20
Прави ми впечатление, че мюсюлманите напористо искат да строят джамии по всички държави в света, а в Турция например, предполагам и в много други ислямски държави, не разрешават строителство на храмове от други вероизповедания... Все пак в Швейцария се правят референдуми за много проблеми - и на национална и на кантонална основа... Ако у нас имаше референдум за новините - сега щяхме да имаме и новини на румънски, гръцки, сръбски, македонски, арменски и т.н., а не само на турски... Нека ни дадат шанс! Ще видят те, швейцарците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030408
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930