Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2009 20:58 - Христина Христова оглави НДСВ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Христина Христова е новият лидер на НДСВ. На Петия извънреден конгрес на партията в събота тя получи 404 гласа от 717 гласували делегати. На второ място остана министърът на държавната администрация в предишното правителство Николай Василев, подкрепен от 231 делегати. Трети бе Илия Лингорски с 40 гласа и последна - бившият евродепутат от НДСВ Биляна Раева с подкрепата на 33 делегати.

Новият партиен водач се обяви за приемственост, алтернатива на сегашното управление и активна подготовка за успешно участие на редовните местни избори.

"Още от понеделник трябва да започнем подготовката за местните избори, вместо правителство и депутати в сянка (каквато бе идеята на другия кандидат за лидерския пост Николай Василев), трябва да спечелим колкото се може повече кметове и общински съветници на слънце", заяви пред делегатите Христина Христова.

Извънредният конгрес бе насрочен, след като основателят на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски подаде оставка от лидерския пост след катастрофалната загуба на партията на парламентарните избори през лятото. НДСВ не вкара нито един депутат в 41-ото народно събрание. На изборите за евродепутати партията се представи по-добре благодарение на личния висок рейтинг на Меглена Кунева като водач на листата и партията изпрати два евродепутата, след отказването на Кунева от спечеления мандат в европарламента.

На конгреса в събота в петдесетминутно слово Сакскобургготски заяви, че няма да изостави проекта НДСВ, няма да напусне политиката и България, защото това е мисията на живота му. Пред делегатите той каза: "Днес ще се случи нещо, което отдавна очаквах - да предам щафетата на по-младите, такъв момент неминуемо настъпва, и аз го приемам спокойно".

Симеон обяви, че партията трябва да остане центристка, разкритикува сегашната власт за реваншисткото й поведение, което, по думите му, е лош съветник, опроверга, че се е върнал да получи имотите на царската фамилия, и повтори, че единствената идея, заради която е тук, е да служи на родината си.

"

"През изминалите години някои "доброжелатели" все ме изпращаха с еднопосочен билет за Мадрид и това видимо им доставяше удоволствие. От тази трибуна искам да им припомня, че съм роден в България, и като български гражданин логично е да остана тук - в родината, до края на дните си. С Божия воля, така и смятам да направя", обяви накрая Симеон Сакскобургготски, аплодиран от съпартийците си.

Работата на днешния извънреден конгрес на НДСВ завърши с избор на членове на Националния и на Контролния съвет.

Националният съвет се състои от 70 души, като бяха гласувани 69 члена, а по право влиза председателят на партията.

В Контролния съвет най-много гласове получи председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-ото народно събрание Минчо Спасов.

Останалите членове са Теодора Дренска, Снежана Гроздилова, Мартин Шишков и Мария Ангелиева.

По никакъв повод т. нар. царски имоти не са поставяни като условие за едно или друго управленско решение - нито от страна на НДСВ, нито от страна на партньорите", каза той, като подчерта, че водените от него и сестра му дела са от чисто частен характер.

-------------------------------------------------------

В Политическия съвет на НДСВ влязоха много местни лидери
С цел засилването на работата с местните структури и приближаване на НДСВ до хората по места, в най-тясното и оперативно ръководство - Политическия съвет, влязоха много местни координатори на формацията. Липсата на диалог и близост до проблемите на местно ниво беше и една от критиките на вече бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, отправен по време на конгреса на формацията. Затова и новият председател посочи за най-близкото си ръководство шефове на местни структури, като около поволивана от Политическия съвет е съставен от координатори на структури из страната. В новия съвет влязаха и познати лица като Милен Велчев, Огнян Герджиков, Илия Лингорски, Николай Василев, Илчо Дуганов, Мия Мореро, Любомир Дацов, Биляна Раева.


Тагове:   НДСВ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041935
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930