Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 22:15 - Борисов "препоръча" на мобилните оператори да свалят цените
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 811 Коментари: 1 Гласове:
2



Въпросите за сваляне на цените на дребно на мобилните услуги и продължаващо намаляването на цените на терминиране в мобилни и фиксирани мрежи е поставил премиерът Бойко Борисов пред "Виваком", "Глобул" и "Мобилтел", съобщиха от правителствената пресслужба.

Във вторник той се е срещнал с главните изпълнителни директори на Виваком Бернар Москени, на Глобул Харис Коцибос и на Мобилтел Андреас Майерхофер. На разговора е присъствал и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, на когото Борисов е препоръчал на регулатора да прилага стриктно европейската регулаторна рамка и добрите европейски практики.

Правителството не желае да се меси в свободния пазар, но за нас е изключително важно този процес да се развива по-бързо и в полза на обикновените хора, е подчертал министър-председателят.

Изявлението му идва месец преди влизането в сила на поредното поевтиняване на цената, която плаща един мобилен оператор на друг за достъпа до мрежата му. Според операторите именно цената на терминиране държи високи крайните тарифи, които потребителите плащат при разговорите си с абонати на конкурентните оператори. Това е и причината много от българите да разполагат с повече от една SIM-карти на различните телекоми, които иначе предлагат атрактивни цени за разговорите в техните мрежи.

Съгласно одобрения през март 2009 г. от Европейската комисия график за поевтиняване на мобилните разговори в България новото сваляне на цената на едро ще е от 1 януари 2010 г., а с намаляването от 1 юли догодина ще приключи изпълнението на плана.

От началото на 2010 г. мобилните оператори така или иначе ще са длъжни да свалят цените си на 20.5 ст. за вход в чуждата мрежа при силен трафик и 15 ст. - при слаб трафик. Това по оценки на експертите трябва да се отрази с около2.5 ст. в крайната цена за потребителите.

Шест месеца по-късно нивата за терминиране трябва да станат съответно 13 ст. и 11 ст.

Още при приемането на графика от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), той не бе харесан и от тримата оператори. Според телекомът с най-малък дял на пазара за мобилни услуги - “Виваком“, определиха процентът на сваляне на цените като недостатъчен, а най-големият оператор “Мобилтел“ и вторият “Глобул“ определиха намалението като прекомерно.

Факт е обаче, че дори и след 1 септември, когато бе предишното намаляване на цената на едро, крайните тарифи за потребителите при обаждания към конкурентните оператори не бяха променени и така телекомите увеличиха маржа между тарифите на едро и на дребно.

От “Виваком“ излязоха с изявление, в което се посочва, че тримата оператори са се разбрали с Борисов за допълнително намаляване на цените на дребно. В същото време обаче те посочват, че очакват от КРС да вземе “последващо решение, с което да приведе в действие договорката между правителството и операторите, като въведе схема за допълнително намаляване на цените на терминиране във фиксирани и мобилни мрежи между тях в съответствие с европейските правила“.

Това означава, че операторът е склонен да намали крайните си цени, но не за сметка на собствената си печалба, а ако регулаторът свали цените за терминиране. Промяна в одобрения от ЕК график за този вид тарифи обаче може да стане след дълга процедура по изготвяна не нови пазарни анализи и съгласуване с Брюксел. По-скоро в КРС са съсредоточени върху изработването на следващия план с цените на терминиране евентуално след 2011 г., твърдят запознати.




Гласувай:
2



1. zaw12929 - Дано!
01.12.2009 22:17
Дано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034299
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930