Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 23:30 - ДАНС остана без заместник-началници
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1180 Коментари: 1 Гласове:
0Заместник-председателят на ДАНС Николай Методиев е освободен от поста по негова молба, съобщи пресслужбата на Министерския съвет в сряда. Той бе назначен през ноември м.г. на мястото на уволнения Иван Драшков. Методиев е държавен агент първа степен. Преди да стане зам.-председател на спецагенцията, бе главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС. Има повече от 10 години стаж в службите за сигурност.

Драшков бе отстранен през октомври 2008 г. заради "уронване престижа" на ДАНС, участвайки в подписка срещу депутата от БСП Татяна Дончева. Уволненият заведе дело във Върховния административен съд срещу решението на правителството и съдът се произнесе в негова полза през октомври тази година.

Николай Методиев е от кръга около старото ръководство на ДАНС и напускането му може да се смята за закъсняло. След оставката на Петко Сертов от агенцията си тръгнаха всичките му съветници и другият зам.-председател Николай Николов.

На практика в момента шефът на ДАНС Цветлин Йовчев няма заместници. Този въпрос обаче ще бъде решен скоро, което означава, че е имената на заместниците са договорени.

Подалият оставка Методиев започва кариерата си през 1988 г. в т.нар. турски отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност. След преминаването си в НСС той оглавява "турския отдел".

Преди около месец покрай поредицата от скандали в ДАНС с изчезването на доклади премиерът Борисов призова служителите на бившия репресивен апарат на Комунистическата партия да напуснат агенцията.

Когато Методиев бе назначен за зам.-председател на ДАНС, източници от управляващата тогава тройна коалиция коментираха пред Mediapool, че той е приемлив за лидера на ДПС Ахмед Доган. Не без значение е фактът, че разработката "Лиана", която е водена за незаконно финансиране на ДПС, отлежава две години в касата на Методиев, докато той работеше в НСС.

Разработката "Лиана" е започната от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от т.нар. "дървена" мафия. "Лиана" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

Според различни източници в делото се споменават имената на лидера на ДПС Ахмед Доган, на бившия екоминистър Джевдет Чакъров (ДПС), на човек с малко име Касим, както и подсъдимата за злоупотребите във фонд "Земеделие" Ивелина Капралова.

Докато антимафиотите работеха по "Лиана", тогавашният вътрешен министър Румен Петков нареди делото да се поеме от НСС. Така на практика то започва да трупа прах в касата на Методиев. Тук трябва да се припомни и изказването на шефа на вътрешната парламентарна комисия в предишния парламент Минчо Спасов, който обяви, че от върховете на МВР е изтичала информация към разработваните лица.

Наскоро бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който сега ръководи митниците, заяви, че в разработката "Лиана" фигурират имената на трима бивши министри. Той разказа, че четири месеца антимафиотите са извършвали оперативна работа като са събрали данни за схеми и определени кръгове във властта.

По информация на Mediapool групата от бизнесмени, свързани с ДПС, са лобирали пред различни общини с цел печеленето на обществени поръчки от определени фирми. В този смисъл може да се търси прилика между разработката "Лиана" и мрежата от контакти на Красьо Черния. Според последните данни от SMS-те на Красьо става ясно, че той е поддържал контакти с кметове на общини и си е говорил с тях за конкретни обществени поръчки.

Въпреки че вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че не вижда голям ефект и резултат от разработката "Лиана", защото голяма част от засечените в нея лица вече не са на длъжности, които могат да генерират корупционни практики, неофициална информация сочи, че кръгът от бизнесмени е в полезрението на спецекипите за борба с корупцията и организираната престъпност.
 Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
01. анонимен - Ето какво се случва с Ивелина Капралова
22.12.2009 18:06
Начало / У нас / Защо ни е трудно да печелим пари по европроекти?

Защо ни е трудно да печелим пари по европроекти?22.12.2009, 14:14 (обновена 22.12.2009, 14:41)
Полина Тодорова
Коментари (12)
След броени дни България ще отбележи три години от присъединяването си към Европейския съюз.
Три години, през които страната ни се опитваше да докаже на големите от европейското семейство, че има основания да бъде част от него.

Простата равносметка за това време обаче доказва друго - милиони загубени евро, стотици дела за корупция, завършващи без ефективни присъди, десетки критични забележки от чиновниците в Брюксел и хиляди българи, недоволни от условията, в които живеят и работят.

Нароиха се фирми, чиято дейност трябваше да помогне на предприемчивите да печелят проекти за еврофинансиране - един от показателите, по който претърпяхме уникален крах.

Ефективна ли бе работата на тези посреднически фирми е въпрос, който може би тепърва ще ни вълнува, макар че може би отговорът е ясен.

С news.bg се свързаха служители от една такава компания - месеци наред оставени без заплати и осигуровки.
Фирмата, в която са работили, носи доста представителното име "Европейски център за управление на проекти - България".

Според казаното от вече бившите й служители обаче отношението, на което те стават свидетели, е далеч от европейския маниер на работа.

По думите им те са били принудени да напуснат, защото в един момент са спрели да получават заплатите си.
Разумно обяснение липсва, предупреждение за това също. Единственият аргумент от страна на ръководството е "пари няма", но се чака одобрение на проекти по различни Оперативни програми.

Пари очевидно наистина няма, защото в момента фирмата дължи за заплати и осигуровки сумата от 60 000 лв.

Въпросната фирма е създадена през 2006 г. Предметът й на дейност е консултантски услуги и по-конкретно изготвяне на проекти, които впоследствие кандидатстват за финансиране от предприсъединителните програми.

Първоначално фирмата съществува на името на Ивелина Капралова. Припомняме ви, че тя нашумя покрай заведено дело за пране на пари и измама по САПАРД. Капралова бе подсъдима с бившия зам.-шеф на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев по обвинения за придобиване на имущество чрез взети подкупи, за вземане на подкуп и за посредничество при вземане на подкупи.

Съдът намери Неделчев за невинен, а Капралова (член на ЦИК за президентските избори от квотата на ДПС) за виновна само по последното обвинение, но присъдата бе изменена в административно наказание 1000 лева глоба.

Наложената глоба самата Капралова коментира за news.bg с думите "в една война винаги има победители, победени и жертви. За всички беше ясно, че това беше политическа поръчка, а моята роля беше да бъда жертва".

Впоследствие фирмата бива прехвърлена на брат й. Служителите й обаче посочват, че реално през цялото време тя е ръководила компанията чрез генерално пълномощно.

За три години дейност фирмата има два одобрени проекта. Иначе е успяла да изготви десетки на средна стойност, по данни на служители, от 5 000 до 10 000 лв.

Постепенно обаче ЕЦУП спира да изплаща възнагражденията на служителите си. Така от средата на 2009 г. повечето напускат.

На документ компанията се ръководи и от изпълнителен директор, чиито правомощия по длъжностна характеристика са изцяло административни и без никакъв достъп до финансите на дружеството.

Той разказа още, че фирмата е започнала работа и с консорциум от дружества.

По думите му, като част от този консорциум, компанията дължи сумата от 160 000 лв., които трябва да бъдат изплатени до края на януари 2010г. По негови данни Капралова е изтеглила и кредит от банка в размер на 50 000 лв. Простата сметка показва, че към момента компанията има задължения, възлизащи на близо 300 000 лв.

По-интересното в случая е, че на 15 октомври тази година фирмата е продадена.

Проверка на news.bg показа, че новият собственик е 20-годишната Анита Цекова от Мездра, по думите на бившите служители - от ромски произход.

По информация на нашия източник момичето надали изобщо е запознато със задълженията на фирмата. News.bg се опита да се свърже с нея, но безуспешно.

Потърсихме и Ивелина Капралова за коментар. Тя потвърди, че неизплатени заплати и осигуровки има, но подчерта, че вината за това е на изпълнителния директор.
По думите й реална отговорност за неуспеха на компанията имат самите служители, които не са успели да вкарат пари във фирмата.

"Аз съм дала всичко за тази фирма. Аз давах парите, те ги разпределяха. Заплатите не са давани на част от хората, защото работата нямаше. Аз съм вадила в последните месеци, когато видях, че фирмата умира, от личните си пари, за да им давам бонуси", добави тя.

"Аз съм теглила заеми, за да им осигуря комфорта и условията им на работа...в момента и една стотинка да влезе, аз ще я разделя на 10 за тях."

На въпрос кой би искал да купи фирма с толкова много задължения, тя отговори: "100 000 лв. задължения на фона на 12 милиона от проекти, които са вътре...Един да се случи, е напълно достатъчен".

Не получихме отговор на въпроса за колко е продадена фирмата (по наша информация за около 6 000 лв.) и защо с получените пари не са разплатени заплатите на служителите.

Помолихме госпожица Капралова да ни даде контакт на новите собственици. Тя обясни, че не разполага с такъв.

Часове след нашия разговор обаче част от бившите служители получиха е-майл от нея, че новите собственици искат да се срещнат с тях, за да уредят взаимоотношенията си.

За случилото се бившите служители са подавали сигнал в Инспекцията по труда. Капралова е разследвана още от прокуратурата и НАП.

Становището на ИТ гласи, че седалището на фирмата се намира на столичната улица "Позитано". След проверка на инспекцията е установено, че "фирмата не е там". На новия собственик е изпратена призовка. Вместо него обаче се явява упълномощен представител.

Инспекцията по труда е издала предписание заплатите да се изплатят до 30.12.2009 г.

В случай, че "ЕЦУП - Бг" не изплати трудовите възнаграждения, служителите имат право да предявят съдебен иск срещу бившите си работодатели в тригодишен срок, се казва още в решението на ИТ.

По данни на бившите служители в момента Ивелина Капралова отново работи по линия на изготвяне на проекти. Чрез фирма на името на ...първата си братовчедка.

В което няма нищо лошо. Ако преди това успее по коректен начин да изплати задълженията си към служители, банки и прочие.

Само в такъв случай ще може категорично да опровергае определението, дадено от служителка в старата й фирма, а именно - "Това е просто поредната измамница в нашата държава".
Размер на шрифта: a a a
Последни от У нас
КТ "Подкрепа" съди кабелен оператор
Арестуваха за автокражби Лъвицата и Даката
Един от "Наглите" проговори срещу аверите си
Разследват ексвоенния министър за дивидента на ТЕРЕМ
Уволняват от ВСС при уронване на престижа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11452120
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 36911
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31