Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2009 21:18 - юджет-2010 приет след 17 часа дебати и сръдни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
0



След 17-часова дискусия парламентът прие окончателно на второ четене бюджета за следващата година. Заседанието, което започна в сряда сутринта, продължи до малко след 2.00 часа в четвъртък с процедурата на спиране на часовника. Нищо не задължаваше депутатите да се впуснат в многочасовия маратон, въпреки че по традиция приемането на държавния бюджет на второ четене обикновено се прави в един пленарен ден.

Дебатите през целия ден бяха съпътствани от политически демонстрации, включително напускане на пленарната зала. Първо това направи парламентарната група на РЗС, която се разсърди, че не бе прието предложението й да се ореже бюджетът на президента с 1 млн. лв. Това пък в четвъртък бе коментирано от премиера Бойко Борисов като опит да се скарат излишно институциите.

След това левицата възнегодува заради приемането на текст от закона, който позволява на правителството да намали без санкция на парламента нелихвените разходи и предоставените трансфери, ако това бъде наложено от изпълнението на приходната част на бюджета. По-късно вечерта на левицата й мина сръднята, тя се върна и остана до края на дебатите.

От ДПС се оплакаха, че се нарушава Кодексът на труда с извънредното им работно време, някои депутати се поизнизаха да си починат, но след това също се върнаха и продължиха участието си в обсъжданията.

Депутатски капризи накараха председателя на парламента Цецка Цачева да поиска от БНТ и БНР директно предаване на дебатите след 20 часа в сряда, когато по БНТ течеше футболен мач, чиито права за излъчване вече са платени. След края на мача зрителите на националната телевизия бяха сюрпризирани от включване от парламента, за да видят народните избраници, работещи над бюджета.

Борисов: На всички ни се иска по-блажен бюджет

В пленарната зала дойде и премиерът Бойко Борисов, което оживи одремалите се парламентаристи. Там бе и финансовият министър Симеон Дянков, който стоически издържа 17-те часа дебати, без да се намесва. Сдържаността на министъра вбеси депутата от ДПС Христо Бисеров и от трибуната той му отправи груби нападки.

След едночасово транслиране на заседанието, от ГЕРБ поискаха "да не отегчават повече хората" и предложиха изключване на камерите и микрофоните на държавните медии, което тутакси бе направено.

Приемането на бюджета бе отпразнувано в малките часове с по чаша вино. Премиерът поздрави народното представителство. "Честит ви бюджет", каза той. "Действително на всички нас ни се иска той да е с доста повече пари, да е по-блажен, както се изказаха от БСП, да не е постен, но нека да не си разваляме настроението, защото блажното го няма поради знаете какви причини - не е заради нас", заяви Борисов.

"Да се надяваме, че в бъдеще ще бъдем по-диалогични и взаимно ще се учим на взаимно уважение, демокрация и разбиране", завърши обръщението си той, като пожела на депутатите лека нощ и им припомни, че скоро пак трябва да стават за работа.

Крачка към еврозоната“

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков определи бюджета за догодина като единствения възможен и още една крачка за влизането на България в еврозоната.

Основната промяна в гласувания окончателно бюджет спрямо варианта му след първото четене е завишаването на приходната част със 70 млн. лв. от очакваните постъпления от увеличението на данъка върху хазарта. В разходната част тези пари отиват в бюджета на Министерството на здравеопазването – за нова техника за хемодиализа и за онколечението.

Така приходната част на бюджета стана 17.142 млрд. лв., а разходите на министерствата и структурите към тях  - 8.065 млрд. лв.

Втората промяна, предизвикала бурни реакции, бе отрязването на бюджета на БАН с 10 млн. лв. Тези пари се дават във фонд "Земеделие".

Депутатите оставиха непроменени еднократните помощи за раждане на близнаци - по 1200 лева, както и парите за раждане на дете. Страховете, че помощите ще бъдат орязани, бяха нееднократно опровергавани от финансовия министър Симеон Дянков още преди бюджетът да влезе в парламента.

Парламентът гласува 14.6 млн. лв. трансфер към общините за зимно поддържане на общинските пътища. Общата изравнителна субсидия за общините ще бъде близо 243 млн. лв., а субсидията за делегираните от държавата дейности – 1.877 млрд. лв. В преходните и заключителните разпоредби народните представители върнаха облекченията за млади семейства с ипотечни кредити, които бяха премахнати с промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица. Връщането на облекчението бе по изричната молба на премиера Бойко Борисов, въпреки че на практика то е слабо работещо.

Парламентът отхвърли предложението на правителството да отпадне безплатното пътуване в градския транспорт на служителите на МВР, ДАНС и служители на затворите.



Тагове:   нс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032450
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930