Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 16:52 - Американски фирми с интерес към наши ядрени проекти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



Американски фирми имат интерес към участие в български атомни проекти, съобщи специалният пратеник на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар след срещата си в петък с президента Георги Първанов. Преди това той разговаря и с премиера Бойко Борисов и го похвали за провежданата от правителството енергийна политика.

Интересите на американските фирми са в областта на ядреното гориво и хранилището за радиоактивни отпадъци, както и към изграждането на междусистемна газова връзка с Турция за разнообразяването на доставките на синьо гориво, обясни Морнингстар. Той обаче отказа да назове конкретни имена на компании с инвеститорски интерес в енергетиката ни.

Според неофициална информация наскоро обявените намерения на правителството да изгражда нов ядрен блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй“ са свързани именно с американски интереси. Такъв реактор засега е единствената ниша за доставка на ядрено гориво от американската “Уестингхаус“, тъй като АЕЦ “Козлодуй“ има договор до 2020 година с руската ТВЕЛ за доставка на свежо ядрено гориво. За бъдещата АЕЦ “Белене“ също ще се доставя руско гориво.

Наскоро страната ни подписа грант от 4.2 млн. евро от Международен фонд “Козлодуй“ за подготовка на технически проект и построяване на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци.

Морнингстар обсъди и с Първанов, и с Борисов енергийните проекти с участието на България като газопроводите “Южен поток“ и “Набуко“.

Държавният глава и американският дипломат са потвърдили приоритетната роля на проекта "Набуко" и готовността на България да продължи активно да работи за неговата реализация.

В разговора им специално внимание е било отделено на подписаните между България и Азербайджан споразумения за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на България, а също и за реализирането на проект за транспортиране на компресиран газ през Черно море до нашата страна, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Преди това Морнингстар похвали пред Бойко Борисов усилията на правителството на България да играе важна роля в енергийната политика на Европа.

Виждаме и оценяваме действията, които предприемате в енергийния сектор и които ще ви позволят да бъдете енергийно независими, е заявил Морнингстар пред министър-председателя, цитиран от правителствената пресслужба.

"Подхождате по правилния начин. Виждаме и оценяваме усилията ви. Вие г-н премиер, имате силен характер, воля и можете лично да допринесете България да има лидерско място в енергийната политика на региона", казал още специалният пратеник на САЩ.

На срещата с премиера са били дискутирани проектите "Южен поток" и "Набуко" - алтернативно трасе за доставката на природен газ, което ще свърже централноевропейските пазари със страните-производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия.

Високопоставеният американски дипломат е оценил усилията, които екипът на премиера Борисов предприема за справяне с корупцията, допълват от Министерски съвет.

От своя страна Борисов е благодарил за подкрепата и е подчертал, че предишното правителство е сключило договори, които не са финансово обезпечени. По този начин или се затруднява реализирането на проектите, или трябва да плащаме огромни неустойки, е подчертал премиерът.

Обсъден е бил още въпросът за отпадане на визите при пътуване на български граждани в САЩ.

Много съм доволен от срещата, която имах във Вашингтон с външния министър Румяна Желева преди дни, е подчертал пред премиера специалният пратеник Ричард Морнингстар. По-късно той ще разговаря и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998489
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031