Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 19:24 - Яне Янев остана без група в парламента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 696 Коментари: 1 Гласове:
2



Депутатът от "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Марио Тагарински е напуснал парламентарната група и става независим, съобщиха късно в петък от парламентарния пресцентър. Така ПГ на РЗС трябва да престане да съществува като самостоятелна група, тъй като остава с 9 народни представители, а по правилник се изискват минимум 10 депутати за формиране на група.

Тъй като правилникът на настоящото НС не допуска присъединяването на независими депутати към други групи, както и сливане и разделяне на съществуващи групи, и пред останалите девет души от ПГ на РЗС не остава друга възможност, освен да са независими.

Това означава, че лидерът на РЗС Яне Янев и останалите осем негови депутати няма да имат право на председателски и зам.-председателски постове в комисии. В момента Яне Янев оглавява на ротационен принцип антикорупционната комисия, очаквайки догодина да поеме тази за контрол на ДАНС.

От НС съобщиха, че Тагарински, който през последните години смени няколко партии и парламентарни групи, е депозирал заявлението за напускане на ПГ на РЗС до председателя на Народното събрание Цецка Цачева в 15.40 ч. в петък.

Самият Тагарински беше изключил мобилния си телефон, а негови колеги коментираха пред Mediapool, че научават от медиите за напускането му и че то е "изненада“ за тях.

"Г-н Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си за мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони. Това поведение, както и времето на напускане, странно съвпада с момента, в който ПГ на РЗС назова новата коалиция "ГЕРБ – Гоце” и влезе в спор по този повод с управляващата партия", се казва в декларация на РЗС по повод напускането на Тагарински.

"Смятаме, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС. Очевидно е, че тя пречи на тези, които искат да се запази двадесетгодишното посткомунистическо статукво. Първоначално се купуваха и продаваха избиратели и гласове, след това се премина към купуване на секционни комисии, за да стигне днес до купуване и продаване на народни представители", заявяват от РЗС.

Според партията на Янев напускането на Тагарински е "криминално", но причините за него няма да останат скрити.

"Тази сутрин вътрешният министър и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г. пророкува, намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи", посочват РЗС.

Според партията "такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии – методите на бившата ДС са живи и в действие".

Според РЗС сценарият с напускането на Тагарински потвърждава, че в България се "заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия".

"Двуглавият ГЕРБ с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президента Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт", посочват РЗС.



Лидерът на БСП Сергей Станишев преди седмица прогнозира, че партия "Ред, законност, справедливост" първа ще напусне негласната управленска коалиция. В интервю за Нова българска телевизия, журналистката му задава въпроса коя партия ще напусне първа управлението, на който Станишев отговаря: "Последната партия, която ще напусне управлението, е "Атака". Иван Костов и Синята коалиция вероятно ще останат близки до ГЕРБ възможно най-дълго време". По този начин Станишев негласно посочи, че именно партията на Яне Янев първа ще излезе от управлението на страната.

Тази сутрин дясната ръка на Бойко Борисов и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по БНТ, че има индикации за разпадане на парламентарната група на РЗС. На въпрос дали са ухажвани някои депутати от групата на Яне Янев да я напуснат, Цветанов не отговори категорично.



Тагове:   НС,


Гласувай:
2



1. анонимен - И в живота, и
04.12.2009 21:08
в политиката е така. Човек /политик / неусетно за него самия, но видимо от другите, постепенно и безвъзвратно губи здраве, ориентация, ум, приятели и т.н. и започва "да печели" болести, врагове, склероза /от всякакъв вид/.
Затова, не случайно, старите и умните хора казват да се живее умерено : без преяждане /от всякакъв вид/, умерено пиене, умерен секс, умерено претоварване / особено политическо/ .
Явно Янето малко е слушал по-възрастните и по-умните от него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046291
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930