Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2009 18:31 - Цветанов: Служител на военното поделение в Крумовград е изнасял противотанкови мини
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
0



Четирима са задържани тази нощ в районното управление на МВР в  Крумовград във връзка с вчерашния взрив в Комплекса за социални услуги в града, при който загинаха три деца на 13, 15 и 16 години, съобщи в неделя пресцентърът на МВР. Трима от задържаните са служители в комплекса.

Малко преди полунощ в районното управление е бил поканен за обяснения 54-годишен мъж, за когото се предполага, че има отношение към попадането на взривното устройство у децата. Мъжът се е самонаранил с джобно ножче, настанен е в кърджалийската болница, където е поставен под полицейска охрана. Четвъртият задържан по случая е неговата съпруга. Домът им е запечатан.

Същевременно на пресконференция в града социалният министър Тотю Младенов, който от снощи е в Крумовград, съобщи че задържаните са директорът на Комплекса за социални услуги, две от възпителките и парнаджията. Министър Младенов обяви, че ще се потърси наказателна отговорност на виновните и съобщи, че 100 случая в такива заведения са дадени на прокурор.

В неделя сутринта при окръжния прокурор Светлозар Лазаров е имало работна съвещание по случая, в което е участвал и директорът на Областната дирекция на МВР в Кърджали Тодор Терзиев. Със заповед на окръжния прокурор е сформиран екип от двама следователи и двама прокурори за работа по образуваното досъдебно производство по чл.123, ал.3 от Наказателния кодекс.

От МВР посочват, че продължават действията на изпратената група от дирекция "Оперативни технически операции" от София на мястото на произшествието. Очаква пристигането на още експерти от столицата за уточняване на обстоятелствата около трагедията.

Министър Тотю Младенов заяви, че се полагат неимоверни усилия, за да се нормализира ситуацията в Комплекса и уточни, че се работи с децата, с родителите и с персонала, който също е стресиран. Работата на професионалния екип от психолози ще продължи и другата седмица, каза заместник-министър Валентина Симеонова.

Трябва да се затегне контролът в социалните домове, заяви министърът и се обърна към всички кметове, като посочи, че ще бъде изготвена специална заповед, за да се затегне контролът в социалните домове и пропускателния режим.

Същевременно кметът на Крумовград Себихан Мехмед обясни, че по време на инцидента социалният дом е бил неохраняем, тъй като за такъв вид социални заведения, в които подрастващите трябва да се адаптират като в една спокойна семейна среда, общоприетата методика налагала на входа да няма пазачи или охранители. Кметът съобщи, че в града ще бъде обявен ден на траур за загиналите от взривно устройство на 5 декември три момчета. Решението кой ден от седмицата да бъде траурен ще бъде взето след като приключи аутопсията в кърджалийската болница и телата на децата бъдат върнати в Крумовград.

Загиналите Джингиз Рушен - 13 години, и Сунай Кеазим - 16 години, са от  крумовградските села Пелин и Зиморница, а Джингиз Джемал - 15- годишен, е от  момчилградското село Соколиново.


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи заявява, че МВР има информация за служител на военно поделение в Крумовград, който е изнасял противотанкови мини и други взриватели.
Още: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/06/826436_cvetanov_slujitel_na_voennoto_podelenie_v_krumovgrad_e/



Тагове:   взрив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025416
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930