Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2009 15:31 - Яне с ултиматум до Бойко и Марио
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 1 Гласове:
1



" Само един изход има от създалата се ситуация и той е до 9 ч. в сряда да се възстанови парламентарната група на "Ред, законност и справедливост"." Това заявил лидерът на РЗС Яне Янев на премиера Бойко Борисов по време на днешната им среща, след която РЗС даде извънредна пресконференция. Поводът и за двете събития  е изненадващото  подаване на молба в петък следобед от  Марио Тагарински за напускане на парламентарната група на РЗС. Последиците от това са не само разпадането на групата, тъй като остават в нея 9 депутати, а по правилник  трябва да са 10, но под въпрос може да се окаже  и председателското място на Янев в антикорупционната комисия.
"Никакво друго развитие на ситуацията освен посочения изход няма да приемем, ние сме в състояние да поведем тежка контраатака срещу всеки, който иска да ни спре да се разгърнем като сериозна политическа сила", продължи Янев, но не конкретизира евентуалните действия. Протестите им ще започнат, когато се убедят, че заговорът срещу РЗС продължава. В този момент звънна мобилният му телефон и той прекъсна изявлението си, обявявайки, че го търси премиерът. Разговорът му обаче протече в далеч по-миролюбива стилистика от негова страна  -  предимно с "да" и "разбрах този анонс".
Ние поставихме ребром въпроса дали ГЕРБ се нуждае от подкрепата на РЗС, дали уважава дясно-консервативния проект на България, дали се съобразява с позициите на РЗС както в международен, така и във вътрешен аспект, каза Янев. По думите му премиерът дал "дружелюбен знак" към РЗС и се  ангажирал с проблема "доколкото му позволяват възможностите".
Димитър Абаджиев разказа, че лично той предложил Тагарински да бъде водач на листата от Враца за парламентарните избори и сега дължал морално обяснение за напускането си. РЗС искат Тагарински или да оттегли заявлението си за напускане на групата, или да подаде ново заявление за напускане на парламента. Това той дължал на избирателите от своя район, посочи Абаджиев.

Междувременно Тагарински поискал и получил персонална охрана, тъй като се страхувал "от симпатизантите на РЗС", научил Янев от премиера. В рамките на деня група от РЗС начело с депутата Атанас Семов ще опита да се срещне с напусналия депутат, за да чуе лично от него мотивите за действията му. На въпрос дали пък Тагарински не се е уплашил, че са пратени да го търсят Хаджолов, Зайков (бивши служители на ДАНС, сега експерти към РЗС) и ген. Илиев, Янев отвърна, че тримата са били ангажирани  да установят "степента на риска" за Тагарински след изчезването му, а не да го плашат.

РЗС има потенциал да даде отпор на всеки, който ги забърква в сценарии чрез "такива мръсни и непочтени номера", посочи Янев и допълни, че в момента едва удържали своите структури да не тръгнат към София. Засега главните заподозрени за заговора срещу партията са от ГЕРБ, но въпреки това  РЗС щели да запазят обещания толеранс до шестия месец на управлението, каквото и да се случи, защото са "коректни и последователни", каза Янев. Той обаче беше категоричен, че няма да спрат да атакуват Георги Първанов, който се опитвал "подмолно да режисира редица процеси в държавата, без да има правомощия".

От многобройните въпроси към Янев се разбра, че според РЗС  парламентарната им група все още съществува, тъй като заявлението на Тагарински за напускане  не носело последици, докато не бъде обявено от председателя на Народното събрание. Пак председателят обявявал и разпадането на групата и превръщането на депутатите в независими. Оттук и условието на Янев към Борисов за "9 ч. в сряда"  може да се разбира като очакване да не бъде обявено разпадането на групата на първото пленарно заседание за седмицата, за което премиерът би могъл да повлияе на председателя на парламента.

Борисов: Утре някой може да поиска да се разведе и да дойде да ми каже да му върна жената
Министър-председателят Бойко Борисов изрази съжаление, че е намесен в историята с разпадането на групата на РЗС. "Аз съжалявам, че трябва да бъда намесен. Утре някой може да поиска да се разведе и да дойде да ми каже да му върна жената", каза Борисов в отговор на въпрос какво е личното му участие в случващото се. Думите му бяха цитирани от агенция "Фокус". На въпрос как коментира ултиматума, който РЗС поставя – до сряда в 9 ч. да бъде възстановена парламентарната им група, Бойко Борисов каза: "Съжалявам – много ясно и точно казвам: всеки, който ме познава, знае, че думата ултиматум при мен не върви." Борисов обясни, че когато е намерил удобен момент, е върнал обаждането на Янев, който го бил търсил многократно. "С мен има диалог, но прекомерно големи очаквания. Какво очакват от мен сега - един по един всеки депутат, който тръгне да бяга от група, да го връщам обратно?! Съжалявам, че така се поставят нещата. Освен да извадя един депутат от ГЕРБ и да го пратя в групата на РЗС. А то по правилник не може и това да стане", заяви премиерът. Посочи, че не се намесва във вътрешнопартийни дела на други формации, отговаря за депутатите от ГЕРБ, "гледа те да не се разбягат".


Тагове:   Марио,


Гласувай:
1



1. анонимен - Какво ми съжалява и се прави на хахо
07.12.2009 15:34
Уважаемия премиер. Ясно е че той стои. Започнаха задкулисните игри. Явно е привлякал поредната мижитюрка в своята жалка партия- в случая Тагарински!!!
Нямам думи просто!!! И аз писах по темата!!!
Поздрави:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024396
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930