Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 17:16 - Масларова вече не е шеф на социалната комисия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0



Народното събрание освободи в сряда депутата от БСП Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия в парламента. Причината е започналото през ноември наказателно преследване срещу бившия социален министър.

"За" освобождаването на Масларова гласуваха 112 депутати, а срещу предложението – 58 депутати от БСП и ДПС.

След гласуването депутатите от Коалиция за България напуснаха залата, лидерът им Сергей Станишев обяви, че от левицата ще се откажат от ръководството на всички парламентарни комисии, в които участват. Зам.-председателят на НС Георги Пирински обаче остава на поста. Според Станишев няма основания за освобождаването на Масларова. Той определи гласуваното решение като "политически абсурд и фарс", който нарушава правото на всяка парламентарна група да определя своите представители в ръководствата на парламентарните комисии.

"Нямаме намерението да бъдем един лист, който прикрива срамотиите на този парламент, и да легитимираме действията на управляващата коалиция", посочи Станишев.

Според него ГЕРБ няма право да влиза в ролята на морален съдник, тъй като партията е затънала в конфликт на интереси, а нейни представители са минали през 5 - 6 партии от БКП до ГЕРБ и прокарват лобистки закони.

След гласуването на решението Масларова обяви, че напуска социалната комисия, като посочи, че може да работи в социалната сфера и без да е член на комисията. Тя благодари на колегите си от Коалиция за България за моралната подкрепа, която й оказват с решението да се оттеглят от ръководствата на всички комисии. По думите й решението за напускането на ръководствата на парламентарните комисии е било взето от Коалиция за България с пълен консенсус.

Любен Корнезов (БСП) съобщи, че от левицата ще обжалват в Конституционния съд решението за освобождаването на Масларова от председателския пост. Той обясни, че има само три хипотези за освобождаването на председател на комисия – при обективна невъзможност да си изпълнява задълженията за срок от 6 месеца, системно неизпълнение на задълженията и нарушения, но нито една от тези хипотези не е налице.

В началото на ноември главният прокурор поиска Масларова да бъде разследвана за престъпление по служба. Според прокурорите тя е заобиколила закона за обществените поръчки с цел да набави облага за себе си и за лицето Венцислав Драганов в размер на 9 806 601 лева.

Става дума за "златния" ремонт на социалния дом в Стара Загора. За сградата бяха дадени 18.8 млн. лева или по 2450 лева на кв.м. Извършените експертизи показват, че ремонтните дейности не би трябвало да струват повече от 5 млн. лева.

По този повод Красимир Велчев (ГЕРБ) коментира, че ако един министър не може да взима правилни решения, визирайки ремонта на сградата в Стара Загора, няма как след време да бъде председател на контролния орган на това министерство.

Георги Пирински заяви, че при дебата депутатите смесват два въпроса - дали пред прокуратурата има препятствия да продължи досъдебното производство, докато Масларова е председател на комисията, и дали има основание тя да бъде отстранена предсрочно. Според него в мотивите за отстраняването на Масларова вносителите на предложението от Синята коалиция възпроизвеждат пледоариите на прокурора, като си присвояват ролята на съдници.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция от своя страна заяви, че сините биха внесли искане за освобождаване на депутат от ръководството на комисия, без значение дали той е от опозицията, или от управляващите. "Постоянните парламентарни комисии са органите, които оформят престижа на институциите", заяви Михайлова. "Ние не предлагаме Емилия Масларова да не бъде част от тази комисия или нейното място да не бъде заето от депутат от "Коалиция за България", каза още тя.



Тагове:   Масларова,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025177
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930