Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 17:13 - Слагат временен мораториум върху ВЕИ-проекти у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
0



Обмисля се въвеждане на временен мораториум върху проекти за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които са в начална фаза. Това съобщи в сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на конференция за старта на нисковъглеродна икономика в България.

Проектите ще бъдат спрени до изготвянето на национален план с подходящите зони за развитие на вятърни и соларни паркове, както и неговата екологична оценка. Предвижда се този план да е готов до средата на 2010 г, а екооценката ще отнеме още няколко месеца. След това инвеститорите с интерес във ВЕИ сектора ще бъдат насочвани приоритетно към определените зони.

Мярката се налага, за да се запази биоразнообразието, да не се нарушават защитени зони и да не се налага отчуждаване и промяна на предназначението на стотици декари земеделска земя.

“Оказва се, че има проблем с бума, свързан с намеренията за изграждане на вятърни генератори и фотоволтаични централи. Той не е само свързан с това, че досегашната практика е ВЕИ-проекти да се правят в НАТУРА-зони, но и има огромно количество преписки в Министерството на земеделието и храните за отчуждаване на земеделски земи и промяната предназначението им“, посочи Караджова.

Последните критики от страна на Европейската комисия, които доведоха и до стартирането на наказателни процедури срещу България, бяха за ВЕИ-проекти в защитени зони с неспазени процедури по издаване на екооценки.

Специално при исканията за отчуждаване на земи за фотоволтаични централи става въпрос за покриването на огромни терени със слънчеви панели и така се намаляват нивите, а България е страна по конвенцията за опустиняването и трябва да опазва земите си за изхранване, обясни екоминистърът.

Тя изрично подчерта, че обмислят моратариум само за онези проекти, които все още нямат необходимите разрешителни и все още са на фаза заявления и намерения. Караджова обаче призна, че към момента не се знае колко ВЕИ-проекта са вече одобрени и на каква фаза на развитие са. Това тепърва ще се анализира.

Предстои също така да се види колко земи са били отчуждени от Държавния поземлен фонд за производство на “зелена“ енергия, “за да се нареди пъзелът и да е ясно какво ще правим“.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков допълни, че целта на правителството е да приключи по най-екологосъобразния начин онези ВЕИ-проекти, които са в напреднал стадий на реализация.

“В момента сме като в автобусна блъсканица, когато всеки с лакти опитва да влезе в автобуса, за да не го изпусне, и накрая може да бъде ударен от контрольора за това, че не е успял в блъсканицата да си купи билет“, описа Трайков сегашното положение във ВЕИ-отрасъла.

Според него едва ли налагането на временен мораториум върху току що стартиралите проекти ще отблъсне инвеститорите, тъй като те и досега са имали достатъчно проблеми, които при това в сегашната ситуация може да стават по-сериозни.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001778
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031