Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 14:58 - Сътрудници на спецслужбите в печатните медии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 585 Коментари: 1 Гласове:
1



Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви днес на сайта си имената на хора от печатни медии (comdos.bg).

Проверени са били 328 души от 20 печатни издания - собствениците, директорите, зам.- директорите, главните редактори, зам.- главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики.

Оказало се, че 80 души не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона за досиетата.  В доклада на комисията се казва, че проверката на печатните издания продължава.

За първи път в такъв документ на Комисията се констатира "непълно и неточно изпълнение на задълженията от страна на органите по чл. 21, ал. 2 и ал. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия".

В публикувания списък са имената на журналисти, обявявани за родоначалници на новите български медии и на съвременната журналистика.

Сред тях е един от основателите на седмичника „168 часа" и създател на всекидневника „24 часа" Валери Георгиев Найденов, който преди това беше и първи зам.- главен редактор на в. „Дума". Той е вербуван през 1983 г. и с агентурен псевдоним „Сашо" е работил за  Първо, Шесто и Второ управление на Държавна сигурност.

Тошко (Тошо) Николов Тошев - един от собствениците, директор и главен редактор на в. „Труд", е бил вербуван под името „Бор" от 1975 до 1990 г. като „съдържател на явочна квартира" и е сътрудничил на Държавна сигурност към Софийското градско управление на МВР.

В редакцията на „Труд" и „Седмичен труд" до сега са били проверени 27 души. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

Проверени били само работещите по трудови правоотношения. За останалите лица проверката продължава, се казва в доклада на Комисията.

На Шесто управление на ДС са сътрудничили Анели Аспарухова Бачева-Баткова - от 1974 г. под името „Калина", за която има сведения за принадлежност към службите и след 10 ноември 1989 г., и Веселин Ангелов Марков - щатен служител на ДС.

Алексения Димитрова Куртева - агент „Владимир", Бойко Методиев Бойков - секретен сътрудник „Антон",Огнян Борисов Стефанов - съдържател на явочна квартира „Академик", Пенчо Златанов Ковачев - агент „Максим" и Лъчезар Любомиров Павлов са сътрудниците на службите в "168 ЧАСА" ЕООД.

Юрий Леонов Асланов е бил секретен сътрудник на Раузнавателното управление към Генералния щаб от 1985 г. под името „Виктор". Асланов е на длъжност политически коментатор във в. „Монитор" от 1 юни т.г. Той е собственик на социологическа агенция и член на Висшия съвет на БСП.

Във в. „Монитор", издание на „Нова българска медийна група холдинг", с агентурни имена на Държавна сигурност и други служби са сътрудничили и Вечеслав Ангелов Тунев - „Радев", агент и щатен служител, и Павел Апостолов Пашев - „Виктор" - секретен сътрудник (вече обявявани при проверките в БТА и БНР), Виктор Исак Самуилов - „Марица", съдържател на явочна квартира, Евгени Пенков Еков - „Виктор", агент, Красимир Миланов Георгиев - „Василев", агент.

Във в. „Земя" щатни в службите са били Горан Георгиев Готев (от 1965 г.) и собственикът Димитър Христов Иванов (от 1976).

Секретен сътрудник от 1974 г. е бил Чавдар Атанасов Добрев, вече обявяван като бивш народен представител.

Евгений Дончев Станчев - работил като агент от 1965 г. под името „Кирил", продължил да сътрудничи и след 10 ноември 1989 г., е най-известното име от в. „Поглед" - бивше издание на Съюза на българските журналисти, днес - частен седмичник.

Сътрудници на службите от този вестник са били също собствениците му Милен Атанасов Вълков - сега председател на СБЖ, бивш генерален директор на БТА (щатен служител), Милен Тодоров Гетов (информатор „Тодор") и Снежанка Цокова Тодорова-Федотова (агент „Виолета").

Веселин Георгиев Константинов - щатен служител на ДС, Георги Георгиев Марков - секретен сътрудник „Роман", Георги Петров Бакалов - агент „Борис" и Уляна Велизарова Попова-Петрова - агент „Велина" са другите имено от редакцията на това издание.



Гласувай:
1



1. анонимен - Е и
09.12.2009 15:42
КАКВО ОТ ТОВА ???
Ние сме възмутени -- те са горди ?

Сътрудник в ДС вече се приема като HONORIS CAUSA
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024391
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930