Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2009 21:54 - ДАНС има нов заместник-председател
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0



Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) има нов заместник-председател, стана ясно в четвъртък. Това е Константин Казаков, който е от поколението служители в системата за национална сигурност, влязло през 90-те години, и не е свързан с бившата ДС.

Според източници на Mediapool Казаков е от близкия доверен кръг на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, работил е по "руското направление" и името му не е било намесвано в скандали и интриги.

От началото на декември председателят на ДАНС остана без заместници, след като по негова молба бе освободен близкият до старото ръководство на ДАНС Николай Методиев. По-рано след оставката на бившия председател Петко Сертов от агенцията си тръгнаха всичките му съветници и другият зам.-председател Николай Николов.

Същевременно след заседание на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС в четвъртък нейният председател Иван Костов (Синята коалиция) съобщи, че структурата на агенцията е променена съществено, като са предвидени мерки срещу превишаване на правомощията на служителите за неспазването на законите на страната.

Костов посочи, че структурата на ДАНС сега е тежка и се изискват много качества от този, който управлява. Имало освободени служители от държавната агенция и предстоели още преструктурирания. Ще бъдат насочени ресурси към местата с висок риск, каза Костов.

Комисията е обсъдила системата за наказания за служители в ДАНС с цел възпрепятстване на изтичането на класифицирана информация. Служителите, които нарушават правилата за съхраняване, достъп и обработка на тази информация, ще получават административни санкции, като най-тежкото за тях е така нареченото дисциплинарно уволнение, без право на ползване на обезщетения, предвидени при напускане на агенцията.

Предвидени са мощни вътрешни контролни органи за сигурност в ДАНС. Две звена ще отговарят за сигналите за нарушения, каза Костов.

По време на заседанието, на което  са присъствали представители на ДАНС, е бил изслушан и доклад за външните рискове за националната сигурност. "Рискове има, но не мога да ги коментирам", заяви Костов. Той обаче посочи, че докладът е бил интересен.



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036107
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930