Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2009 22:13 - Европол: В ЕС се точи ДДС за милиарди чрез търговията с емисии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
1



Търговията с въглеродни емисии е най-новият любимец на организираната престъпност в Европа. Само за 18 месеца измамници са успели да нанесат щети за около 5 млрд. евро, като са използвали класически схеми за източване на ДДС. Следващият им потенциален обект са търговията с електричество и природен газ.

Това съобщи европейската полицейска служба Европол, която обаче не посочва кои страни са пострадали. Агенцията отбелязва, че в някои страни от ЕС "около 90% от целия обем на активността на пазара с въглеродни емисии са измами".

Косвено се визират Холандия, Франция, Великобритания, Испания, където след въвеждане на строг контрол върху тази търговия активността се е сринала с 90%. Броени дни преди форума на ООН за климата в Копенхаген и Дания промени данъчните си правила и регистрационния режим за въглеродна търговия, за да избегне измами и допълнителни загуби. По данни на Европол потенциалът на европейския въглероден пазар е 90 млрд. евро годишно.

Европейската система за търговия с т.нар. въглеродни кредити работи от 2005 г. и се състои от 6 платформи в Западна Европа. Под въпрос е поставено доверието към тази система, заяви Роб Уайнрайт, директор на отдела за тежки престъпления в Европол.

Разкритието е неприятна новина за преговарящите в Копенхаген от името на ЕС, които се опитват да разширят подобни платформи по целия свят, коментира лондонският в. "Дейли телеграф". Идеята е с приходите от търговията с права за въглеродни емисии да се финансират глобални проекти за борба с предизвикани от човека климатични промени.

Измамите на въглеродния пазар са засечени в края на 2008 г. и са достигнали кулминацията си през май. Преди това подобни схеми за точене на ДДС имаше при търговията с компютърни чипове, при мобилните телефонни услуги и цигарите.

Климатичната мафия


Статия "Климатичната мафия" на сп."Шпигел" разказа в понеделник, че в Германия почти 40 фирми се разследват от десетки данъчни служби за измами в търговията с въглеродни кредити. Потенциалните щети за бюджета на страната са за стотици милиони евро.

Това е и голямо предизвикателство към министъра на околната среда Норберт Рьотген, който е на поста си от малко повече от месец. Причината е, че въпросните фирми поддържат сметки в Агенцията за търговия с емисии (DEHSt), контролирана от министерството на Рьотген.

В момента кредит за право едно предприятие да изхвърли в атмосферата 1 тон въглероден диоксид се оценява на специализираните борси на около 14 евро. Само през първата половина на тази година търговията с такива кредити в Европа е достигнала обем от 40 млрд. евро.

Няма как толкова много пари да не привлекат и спекуланти. Големи банки и хедж фондове спекулират на борсите, но малки компании се насочват към опити за данъчни измами. Базираната в бон Федерална данъчна служба смята, че малките играчи ощетяват бюджета на Германия с няколко милиона евро всеки ден, твърди "Шпигел".

Списанието цитира брокер в Лондон, според когото през последните месеци почти всеки участник в търговията с въглеродни кредити е бил потърсен от "съмнителни бизнесмени". В повечето случаи те се опитват бързо да купят и продадат много големи количества кредити и само с едно щракване на мишката на компютъра да се напечелят като използват модела на ДДС измамите при трансгранична търговия. Това е особено привлекателно, когато става дума за държави в с висока ставка на този данък.

Обикновено става дума за миниатюрни фирми със странни имена и обявен предметна дейност с максимално широк обхват. "Шпигел" разказва за компания от Северен Рейн - Вестфалия, предложила на германски банки да им продава кредити за по няколко хиляди тона въглероден двуокис на ден. Според Търговския регистър на Германия тя се занимава със сделки с всевъзможни стоки - автомобили, мебели, домакинско оборудване, храни, а от октомври - и с "въглеродни емисии".

Когато журналистите потърсили някого от фирмата, там първо се направили на изненадани, че от тяхно име се върши подобна дейност. После обяснили, че търгуват на едро с платове. Накрая, дали телефон на "един англичанин Майкъл", който търгува с емисиите. Такъв човек не бил открит.

Наистина много следи водят към Великобритания, където данъчните власти смятат, че измамите в този нов сегмент възлизат на 2-3 млрд. евро. Първият голям удар срещу "климатичната мафия" там бе нанесен на 19 август. Тогава полицията претърси 27 къщи и арестува няколко души по подозрение за източване на 42 млн. евро от хазната.

Спешни контрамерки

Малко преди това Великобритания, Франция и Холандия въведоха строг контрол, премахнаха ДДС за тези сделки или прехвърлиха отговорността за плащането му от продавача към купувача.

На 3 декември работна група на Европейската комисия представи проект за общоевропейска директива за подобно прехвърляне на отговорността по ДДС при търговия с въглеродни кредити. Очаква се в първите месеци на 2010г. одобрението си да даде и Европарламентът.
   
Също на 3 декември - в самото навечерие на срещата в Копенхаген, парламентът на дания спешно прие поправка в закона, за да предотврати ДДС измамите при търговия с въглеродни кредити. Тогава Ройтерс съобщи, че полицията и данъчните в няколко държави разследват измами за стотици милиони евро с въглеродни квоти, идващи от Дания.

Арести във Великобритания за въглеродни измами

Обединеното кралство беше сред страните в ЕС, които най-бързо се усетиха за възможните измами в търговията с въглеродни емисии, пише в. "Дейли телеграф". След като през лятото Лондон промени правилата, следователи тръгнаха по стъпките на измамниците, а в резултат 7 души бяха задържани. Британските власти обаче твърдят, че лондонската платформа за въглеродна търговия - ICE European Climate Exchange, където търгуват големи банки и енергийни компании, не е засегната от измамите, тъй като тя не предлага сделки с включване на ДДС. Британски търговци все пак могат да излъжат данъчните власти, като купуват и продават въглеродни емисии на други въглеродни борси, посочва "Дейли телеграф".

ЕС дава 1.5 млрд. евро за вятърна енергия и улавяне на CO2

Европейската комисия одобри 15 проекта за производство на електртичество от офшорни вятърни паркове и за улавяне на въглероден диоксид, които ще бъдат финансирани с 1.5 млрд. евро, предаде електронното издание EU Observer. Парите са част от приетата по-рано тази година програма за възстановяване не икономиката.

След няколко месеца закъснение са били избрани осем вятърни централи в Северно и една в Балтийско море, за които са заделени 565 млн. евро. Инсталациите за улавяне и съхранение на CO2 в топлоелектрически централи и заводи за преработка на стомана (carbon capture and storage, CCS), които ще получат финансова подкрепа малко над 1 млрд. евро, са разполжени в различни централи в Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Великобритания.

Законодателният пакет за стимулиране и възстановяване на европейската икономика, чиято обща стойност възлиза на 4 млрд. евро, акцентира върху развитие на три области: вятърните централи, разположени във водни басейни, CCS-проектите и подобряване на енергийните доставки, особено в по-бедните страни членки, чрез изграждане на електрически и газови далекопроводи. За газовите и електропреносните връзки е заделен "лъвския пай" от бюджета за възстановяване – 2.4 млрд. евро.

Българска фирма ще участва в европейски проект за улавяне на CO2

Българската фирма "Тотема", производител на техника за топлоелектрически централи, ще участва в един от експерименталните проекти за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ, финансирани от Европейския съюз. Това стана ясно миналата седмица, когато Европейската комисия обяви изпълнителите на шестте демонстрационни инсталации по технологията carbon capture & storage (CCS), които ще получат общо 1.05 млрд. евро.

Централите, които ще бъдат снабдени със CCS, са британската "Хатфийлд" в Северна Англия, "Йеншвалде" на компанията "Ватенфал" в Германия, "Компостия" в Испания на фирмата "Ендеса", "Маасвлакте" в Холандия и "Белчатов" в Полша. Всяка от тях ще получи до 180 млн. евро за развитие на новата технология. Очаква се италианският ТЕЦ в Порто Толе да получи 100 млн. евро.

"Тотема" е консултант в изграждането на испанската инсталация и проектант на горелки за нея, научи Б&Е.

Целта на Брюксел е да се въведат повече такива проекти, които помагат в борбата с високите емисии на парникови газове и климатичните промени, за да стане CCS технологията икономически изгодна. Миналата година в германския ТЕЦ "Шварце пумпе" беше пуснат в експлоатация първият пилотен CCS проект в Европа. Досега обаче в света няма инсталация в индустриален мащаб, която да улавя и съхранява поземно въглероден диоксид, коментира в. "Гардиън".

Държавите - членки на ЕС, имат срок до другата седмица да отхвърлят намерението на ЕК, преди то да бъде подложено на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент. Вероятността парламентът да одобри средствата за демонстрационните проекти е голяма, заяви за EurActiv британският евродепутат Крис Дейвис, който лобира за прокарването на CCS в законодателството.

За да постигне 50% намаление на парниковите емисии до средата на века, на човечеството ще са необходими около 3000 инсталации за улавяне на CO2, изчислява в нов доклад Международната агенция по енергетика, цитирана от Point Carbon. За целта ще трябва да се инвестират между $ 2.5 и 3 трилиона, смятат експертите на агенцията. По-рано МАЕ предлагаше до 2020 г. да бъдат изградени 20 - 30 проекта, а до 2030 г. - поне 100. Сега препоръката на агенцията завишава бройката - 100 инсталации за CCS до 2020 г, и около 850 до 2030 г.

Рилският манастир ще строи собствена ВЕЦ

До Рилския манастир ще се изгради водноелектрическа централа (ВЕЦ), като проектът се финансира от Международния фонд "Козлодуй", създаден за инвестиции в алтернативни енергийни източници.

Споразумението за финансиране на проекта е подписано днес от министъра на икономиката Трайчо Трайков, Золтан Киш, старши проектен мениджър на Европейската банка за възстановяване и развитие, администрираща помощта от фонда, и игумена на Рилския манастир епископ Евлогий.

Проектът е за 2.9 млн. евро и с него ще се осигури допълнителна мощност за енергоснабдяването на светата обител, обясниха експерти. Това е първият църковен проект в енергийната област, който финансира ЕБВР.

С продажбите от неизползваната от манастира енергия ще се осигурят средства за ремонти и толпоизолации на сградите към манастира плюс други обществени сгради в община Рила, предвижда проектът.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

Рилският манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Обителта е посрещнала над 900 хил. посетители през миналата година, а музеят работи без почивен ден.

МФК е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕК за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй". Управлението на средствата от българска страна се осъществява от министерството на икономиката. До момента договорените средства от фонда са 512.6 млн. евро. В областта на ядрената енергетика са подписани осем споразумения на стойност 292.3 млн. евро. Още 220.3 млн. евро са отпуснати по 23 споразумения в сектор неядрена енергетика. За периода 2010 – 2013 година са договорени допълнително 300 млн. евро от ЕК.

Източник: Дневник
МФК е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕК за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй". Управлението на средствата от българска страна се осъществява от министерството на икономиката. До момента договорените средства от фонда са 512.6 млн. евро. В областта на ядрената енергетика са подписани осем споразумения на стойност 292.3 млн. евро. Още 220.3 млн. евро са отпуснати по 23 споразумения в сектор неядрена енергетика. За периода 2010 – 2013 година са договорени допълнително 300 млн. евро от ЕК.


Тагове:   ДДС,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031