Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2009 22:38 - Обама прие Нобеловата награда за мир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
1



Президентът на САЩ Барак Обама получи от председателя на Нобеловия комитет Турбьорн Яглан наградата за мир за 2009 г.

image

Снимка: Associated Press


"Би било небрежно да не отбележа значителната дискусия, която вашето великодушно решение предизвика. От части, това е защото аз съм в самото начало, а не в края на моите усилия на световната сцена," заяви Обама в речта си след получаването на престижната награда.

"Най-сериозния спор около това, че получавам нобеловата награда, идва от факта, че съм главнокомандващ на страна, замесена в две войни. Една от тези войни е към своя край. Другата - конфликт, който Америка не е искала," каза Обама пред събралото се множество.

"Изправен съм пред света, такъв какъвто е, и не мога да стоя безучастен, когато американският народ е изправен пред заплахи. Преговорите няма да убедят лидерите на Ал Кайда да се разоръжат. Не е цинично да се каже, че силата е понякога необходима – това е признание за историята, човешките недостатъци и границите на разума. Повдигам този въпрос, защото за много страни има двойствено отношение към сегашните военни действия, без значение по каква причина.

Понякога, това е придружено от рефлексното подозрително отношение към САЩ, единствената световна военна суперсила. Но светът трябва да помни, че не просто международните институции, не само договорите и декларациите донесоха стабилитет на поствоенния свят. Каквито и грешки да сме направили, простата истина е, че вече шест десетилетия Съединенит американски щати помагат за подобряването на световната сигурност, вече шест десетилетия, с кръвта на своите граждани и силата на оръжията си.

Така че, да, инструментите на войната наистина имат роля за опазване на мира. И все пак тази истина съществува съвместно с още една – без значение дали е оправдана, войната обещава човешки трагедии. Смелостта и саможертвата на войниците е пълна със слава и изразява предаността пред родината, каузата и братята по оръжие. Но самата война никога не е славна и никога не бива да парадираме, че е такава", коментира първият чернокож президент на САЩ.

"Вярвам, че използването на сила може да бъде оправдано по хуманитарни подбуди, както беше на Балканите, или по другите места, белязани от войни. Бездействието разкъсва нашето съзнание и може да доведе до прекалено скъпи интервенции в по-късен етап. Затова отговорните нации трябва да приемат ролята, чрез която военните с ясен мандат да опазват мира."

САЩ никога няма се откаже от ангажимента си към глобалната сигурност, заяви още Барак Обама. Той обаче предупреди, че в свят, в който заплахите са много по-разпространени и мироопазващите мисии – по-комплексни – Америка не може да действа сама. "Това е така за Афганистан. Това е вярно и в провалените държави като Сомалия, където тероризмът и пиратството са придружени от глад и човешко страдание. За жалост, това ще продължи да бъде така в нестабилните региони и през следващите години", констатира Обама.

Лидерите и военнослужещите от натовските страни, както и другите ни приятели и съюзници, демонстрираха тази истина чрез капацитета и куража, който показват в Афганистан. Но в много държави съществува разединение между тези, които служат и колебанията на широката общественост. Разбирам, че войната е непопулярна. Но знайте това: вярата, че мирът е желан, рядко е достатъчна за неговото постигане. Мирът изисква отговорност. Мирът налага жертви. Затова НАТО продължава да е незаменим. Затова трябва да засилим ролята на ООН и регионалните мироопазващи мисии, а не да оставяме тази задача на няколко държави," предупреди американският президент.

Обама заяви още, че държи на постигането на ново споразумение за ядрено разоръжаване. "Това е централната тема на моята външна политика и работя заедно с президента Медведев за намаляването на ядрените арсенали на САЩ и Русия," коментира той.

Засягайки темата за Иран и Северна Корея, Обама предупреди, че от всички зависи тези две страни да не си играят със системата на международните отношения. "Тези, които твърдят, че уважават международното право, не могат да си затварят очите, когато законите са потъпквани. Тези, които ги е грижа за собствената им сигурност, не могат да игнорират заплахата от надпревара във въоръжаването в Близкия изток и Източна Азия. Тези, които търсят мир, не могат да стоят безучастно, докато държавите се въоръжават за ядрена война."

"Същите принципи важат за тези, които нарушават международните закони, издевателствувайки над собствените си народи. Щом има геноцид в Дарфур, систематични изнасилвания в Конго или репресии в Бирма, трябва да има и последствия. И колкото по-близки са позициите ни, толкова по-малка ще е вероятността, да трябва да избираме между въоръжена намеса или съучастие в подтисничество.

"Америка винаги ще бъде гласът на универсалните ценности. Ние сме свидетели на тихото дстойнство на рефморатори като Аун Сан Су Чи, смелостта на зимбавийците, които пускаха бюлетини въпреки заплахите за побои, хилядите които шестваха тихо по улиците на Иран. Това е знак за лидерите на тамошните власти да се страхуват от аспирациите на своя народ повече, отколкото от силата на коя да е друга държава. И е задължение на всички свободни хора и свободни народи да покажат на тези движения, че надеждата и историята са на тяхна страна," каза още Обама.

Не бе пропусната и темата за глобалното затопляне: "Светът трябва да се обедини срещу климатичните промени. Науката е категорична, че ако бездействаме, ще се изправим пред още засушавания, глад и масови размествания, които да предизвикват още конфликти за идните десетилетия. По тази причина не само учени и активисти призовават за бързи и агресивни мерки – дори военните ръководители в моята страна, както и други, разбират, че общата ни сигурност е заложена на карта."



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044636
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930