Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2009 21:58 - Румяна Желева е избрана за зам.-председател на ЕНП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
1



Външният министър Румяна Желева бе избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП). На провеждащия се в Бон конгрес на ЕНП, която в четвъртък гласува десетте заместници на председателя Вилфрид Мартенс, тя получи подкрепата на 218 делегати.

Желева се класира десета от общо 16 кандидати. След избора тя коментира пред журналисти, че това е голямо признание за България и за политиката на ГЕРБ като управляваща партия. Желева, която се очаква да бъде утвърдена и за еврокомисар, сподели още, че се "чувства като някой, който е успял в поредно състезание".

Тя ще е вторият български зам.-председател на ЕНП след Надежда Михайлова, която зае този пост през 1999 г., докато беше външен министър в правителството на СДС.

По-рано пред конгреса на ЕНП се изказа премиерът Бойко Борисов, който призова представителите на ЕНП да съдействат за възстановяването на европейските плащания за България и за допускане на страната в еврозоната.

Той заяви, че замразяването на еврофондовете по време на предишното управление се е отразило крайно на негативно на българската икономика.

"В момента очакванията на народа са много големи и аз истински се надявам ,че показвайки в този момент изключителна дисциплина в борбата с корупцията и организираната престъпност, и въобще за всичко, което в момента правим в България, заслужаваме да ни бъде оказана помощ", каза Борисов.

Другата му молба е да се даде възможност да бъдем допуснати в еврозоната. "Ако е възможно, да въведем еврото в България след две години и половина до три години", призова Борисов. Той обясни, че във фискалния резерв имаме над 8 милиарда евро, които ще бъдат освободени с отмяната на валутния борд при влизането в еврозоната. "Това са пари, които ще могат да бъдат реално използвани и за инфраструктурни проекти, и за модернизиране на страната", заяви още българският министър-председател.

"Ако ни се помогне в тези две сфери, гарантирам ви, че България ще бъде една средноевропейска държава и не само няма да бъде заплаха за ЕС и да дърпа икономиката назад, а точно обратно – ще бъде пример за стабилността на Балканите. И в момента имаме прекрасна комуникация с колегите от Гърция, Македония, Албания. Сърбия и Черна гора", каза в заключение Борисов.



Тагове:   МВнР,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047299
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930