Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2009 12:17 - В София започват българо-руски енергийни преговори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 640 Коментари: 1 Гласове:
2



Българо-руската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще проведе 13-ото си заседание днес и утре в София. Дискусиите ще се проведат в столичния хотел „Кемпински Зографски” под председателството на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.
В дневния ред на сесията са включени за обсъждане въпроси от основните области на двустранното сътрудничество – взаимна търговия, енергетика, туризъм, транспорт, строителство, селско стопанство, сътрудничество в областта на информационните и комуникационни технологии, военнно-техническо сътрудничество и други.
Днес ще се проведат заседанията на работните групи, които са закрити.



„Финам”, Русия: България „погребва” „Бургас-Александруполис” със знанието на Русия
България ще вземе решение за участието си в проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”, след като проучи какви биха били екологичните последици. Това проучване може да продължи година и половина, заяви премиерът Бойко Борисов.
След смяната на властта България нееднократно заявяваше за възможността да преразгледа договореностите си с Русия за реализацията на съвместни проекти в областта на енергетиката. В момента Москва и София имат три съвместни големи енергийни проекта – „Бургас-Александруполис”, „Южен поток” и АЕЦ „Белене”. Всички договорености по тези проекти са подписани с предишното правителство. Въпреки острите думи по отношение на всички руски енергийни проекти, на пряка критика е подложен единствено „Бургас-Александруполис”, отбелязва руското издание „Финам”.
„До момента няма конкретни претенции към „Южен поток” и АЕЦ „Белене”. По отношение на „Бургас-Александруплис” вече има конкретни искания и те са свързани с екологията. При това нищо не пречеше на София да постави същите претенции и към другите проекти, тъй като газопроводът, а и атомната електроцентрала, потенциално заплашват екологията не по-малко от петролопровода.
Реализацията на петролопровода отново беше отложена. Не е изключено, че екологичната експертиза за пореден път ще „погребе” проекта”, коментира анализаторът Александър Щок.


Агенция “Фокус”
Българо-руската комисия ще обсъжда енергийните проекти

Българо-руската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще проведе 13-ото си заседание днес и утре в София, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Дискусиите ще се проведат в столичния хотел „Кемпински Зографски” под председателството на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.
В дневния ред на сесията са включени за обсъждане въпроси от основните области на двустранното сътрудничество – взаимна търговия, енергетика, туризъм, транспорт, строителство, селско стопанство, сътрудничество в областта на информационните и комуникационни технологии, военнно-техническо сътрудничество и други.
Днес ще се проведат заседанията на работните групи, които са закрити. Утре около обяд е предвидено подписване на двустранните документи – протокол от работата на комисията, меморандум за взаимно разбирателство в областта на метрологията и договор за строителство на хидротехнически съоръжения на язовир „Индже войвода”. След подписването е предвидена пресконференция.


„РБК Дейли”: Строителството на петролопровода Бургас-Александруполис може да бъде отложено
България ще реши, стрували ли си да участва в проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, след проучване на неговото влияние върху екологията, съобщи българският премиер Бойко Борисов, пише руският вестник „РБК Дейли”. Борисов отбеляза, че проучването може да отнеме до 18 месеца. Експерти не изключват, че София „погребва” Бургас-Александруполис с разрешение на Русия, за която е по-изгоден алтернативния петролопровод Самсун-Джейхан. По думите на Борисов, ако доклада на министерството на екологията не потвърди, че петролопровода Бургас-Александруполис е законен и съответства на стандартите на страната, то той е неизгоден за България.


Гърция се нуждае от „Бургас-Александруполис”, заяви гръцки зам.-министър
Гърция е заинтересована от бързата и ефективна реализация на проекта за строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис”. Това заяви гръцкият заместник-министър на външните работи Спирос Кувелис след края на срещата си с руския министър на транспорта Игор Левитин, предаде ПРАЙМ-ТАСС.
„Ние обсъдихме енергийни въпроси, като особен акцент бе поставен на петролопровода „Бургас-Александруполис". Гръцката страна потвърди своя интерес от бързото и ефективно осъществяване на този проект, който има голямо значение за развитието на енергетиката в страната”, каза Кувелис.
Заместник-министърът на външните работи на Гърция съобщи, че е бил обсъден и проектът „Южен поток”.
http://www.focus-news.net/?id=h2768



Гласувай:
2



1. bowman - ...
10.12.2009 14:24
Ще се обсъждат техните проекти, интереси ...
Или България е суверенна или да сдават постовете нащите преговарящи.
Бирата е с пари! В България също !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044704
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930