Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2009 22:24 - Започват преговори за доставки на синьо гориво без посредници
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.12.2009 22:30


България и Русия започват преговори за нов договор за доставка на природен газ без посредници за страната ни след 2011 г. За това са се разбрали двете страни по време на смесената междуправителствена комисия, научи в. „Класа“ от участник в преговорите. Разговори за нови доставки между „Булгаргаз“ и „Газпром“ ще има още през първото тримесечие на 2010 г. Предложение за нови договори бе изпратено на „Газпром“ още през юни тази година, но не бе получен отговор от руската страна. Целта на страната ни е да се премахнат посредниците при доставката на гориво, а новият договор трябва да влезе в сила от 2011 г. Руската страна с неохота е приела българското искане, обясниха източниците.
България не се отказва от нито един от енергийните си проекти с Русия, предаде вчера ИТАР-ТАСС, цитирайки руски източници от междуправителствената комисия. За по-добра защита на българските интереси се извършва процес на преструктуриране по всеки от трите проекта – АЕЦ „Белене“, петролопровода „Бургас - Александруполис“ и газопровода „Южен поток“. От агенцията добавиха, че изпълнението на проектите ще бъде отложено за период от няколко месеца до 1,5 - 2 години.
„Остават свободни позициите за финансов консултант и стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“. По най-оптимистичните оценки изпълнението на проекта ще се забави с една година, което ще доведе до оскъпяването му. Предстоят и сложни преговори по новите технически параметри на газопровода "Южен поток", чийто капацитет вероятно ще бъде удвоен“, пише ИТАР-ТАСС.
Русия има интерес и към изграждането на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй“, съобщи ден по-рано вицепрезидентът на „Атомстройекспорт“ Генадий Тепкян. В момента компанията е изпълнител на строежа на АЕЦ „Белене“. Освен Русия, интерес към нов блок на площадката в „Козлодуй“ имат и американски компании, каза преди седмица специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар.

 


Създават смесена компания за ферибота Варна - Кавказ

Обсъжда се възможността да се създаде съвместно предприятие за логистика на ферибота по линията Варна - Кавказ. Разговори по предложението се водят в рамките на 9-ото заседание на българо-руска работна група по транспорт към междуправителствената комисия, която се провежда в София. Ръководител на делегацията от българска страна е заместник-транспортният министър Първан Русинов.

image

Русия предложи на страната ни да участва в сервизното обслужване на нефтените танкери, каза вчера Александър Тараканов (в средата).

България няма да има свои танкери за "Бургас - Александруполис"

България няма особен шанс да пренася в Черно море нефт за петролопровода „Бургас - Александруполис“, каза вчера генералният директор на Trans-Balkan Pipeline (TBP) Александър Тараканов. Той участва в 13-ата смесена българо-руска правителствена икономическа комисия. По думите му превозът на нефт в Черно море се извършва на силно регулиран пазар, разпределен между компаниите, и няма как страната ни тепърва да вземе участие в него. Възможност за допълнителни приходи за страната ни обаче е вариантът танкерите да се ремонтират в българските пристанища Бургас и Варна, както и корабите да наемат български екипажи. Проблем с ремонтите по наши пристанища може да има, защото портовете ни са плитки и в тях не могат да акостират големи петролни танкери. Очаква се петролът да се пренася от Новоросийск до Бургас със 150 – 200 000- тонни танкери.
Акционери в проекта са България, Гърция и Русия, като Москва е собственик на 51% от тръбата. Русия се ангажира и да запълни тръбата с необходимите 35 млн. т нефт годишно. Според Тараканов половината от петрола по тръбата ще е руска, другата половина – от Казахстан.
В момента руската страна преговаря с компанията „Нова шип“ за транспортирането на петрола от порт Новоросийск до Бургас. Целта ни е да се плаща възможно най-ниска такса за превозите по море, за да бъде по-конкурентен петролопроводът, каза Тараканов. Все още не е окончателно решен и въпросът колко ще бъде транзитната такса, от която се очаква да идва и основната печалба за страната ни. Предложението е тя да бъде един долар за всеки превозен тон нефт, но това не е регламентирано никъде официално.
Тараканов изрази недоумение защо България не си е платила вноските за 2009 г. в компанията-оператор на бъдещата тръба. Страната ни дължи около 5 млн. евро вноски на TBP, които трябва да бъдат платени до края на годината. Ако това не се случи, ще пропадне проектът за петролопровода. „В случай на нужда Русия е готова да плати вноските на страната ви, а България да върне впоследствие парите с лихвите“, каза Тараканов.
На започналата Българо-руска икономическа комисия отново бе предложено нефтът за петролопровода да се разтоварва на буйове в морето. Съоръженията ще бъдат разположени на между 8 и 12 км навътре в морето извън пристанище „Росенец“. В момента се водят и преговори TBP да използва част от съоръженията на рафинерията „Лукойл“ за нуждите на тръбата, каза Тараканов. Той добави, че още през април са изпратили на българската страна всички документи, свързани с подготвяния ОВОС на проекта. От българска страна обаче настояват в проекта да има алтернатива на буйовата система на разтоварване, за да може екооценката да е пълна.
Очаква се строителството на тръбата да струва около 1,5 млрд. евро, каза вчера Дмитрий Евстратов от руския нефтен доставчик „Транснефт“. Той добави, че петролопроводът ще изплати вложените инвестиции за 12 години, а дивиденти от печалбата ще се изплащат на акционерите от самото начало на експлоатация. Според Евстратов забавянето на плащането на вноските от страната ни поражда проблеми с плащането на суми на консултантите по проекта. Така е възможно фирмите, работещи по проекта на тръбата, да подадат искове срещу TBP.

Източник: Класа



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930