Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 19:51 - Яне Янев: Шестима от министрите са в конфликт на интереси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев изпълни заканата си и оповести, цитиран от БТА, че шестима министри от  правителството на ГЕРБ са в конфликт на интереси с длъжността на министър. Малко по-късно от ведомствата на засегнатите министри започнаха да пристигат опровержения.

Очакваше се на заседанието на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в четвъртък да бъдат разгледани сигналите за министрите, но междувременно Янев се раздели с шефския пост в комисията, а заседанието се отложи.
 
Днес Янев посочи, че министрите с конфликт на интереси  са на околната среда и водите Нона Караджова, на външните работи Румяна Желева, на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, на културата Вежди Рашидов, на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Янев съобщи още, че 14 министри са подали декларациите си за конфликт на интереси извън предвидения  в закона 7-дневен срок. По думите му в част от тези декларации имало и неверни данни. От РЗС ще подготвят сигнал до Върховната касационна прокуратура с искане за проверка на  данни те в подадените от министрите декларации.

Според представителите на РЗС тези министри към встъпването си в длъжност са били членове на търговски дружества или нестопански организации. Янев посочи, че Румяна Желева заедно с мъжа си изплаща заем от 160 000 лева, като не е уточнила от кого са взети тези пари. Според него наказанието за пропуснатия срок за подаване на декларацията е административно - от 1000 до 3000 лева, но за неверните данни се носи наказателна отговорност по чл. 313 от НК.

От РЗС смятат, че шестимата министри са избрани в противоречие със закона и трябва да бъдат освободени от постовете си. По думите на Янев единствено министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков няма проблем с декларацията си. Премиерът Бойко Борисов  подал документа със закъснение, но при него няма констатиран конфликт на интереси, каза Янев. Експертите на РЗС продължавали с проверката на министрите от кабинета за конфликт на интереси.

Янев обяви, че разпадането на ПГ на РЗС е резултат от включването на точката за декларациите на 14-те министри в заседанието на председателстваната от Янев комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, което е станало миналия петък в 14 часа.

Министър Росен Плевнелиев не е в нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ по повод обвиненията на Яне Янев. От министерството заявяват, че изнесените данни не отговарят на истината. Росен Плевнелиев не е в нарушение на закона, тъй като, както повелява чл. 13. ал. 2, в едномесечен срок от встъпването му в длъжност като министър на регионалното развитие е предприел необходимите действия и е излязъл от всички търговски дружества, в които е имал дялово участие.

Във връзка с днешните твърдения на лидера на РЗС пресцентърът на Министерството на културата също съобщи, че в законоустановения срок министърът на културата Вежди Рашидов е предприел всички необходими действия по прекратяване на участието си в търговски дружества и неправителствени организации.


"По мое мнение няма нито един конфликт на интереси при нито един министър, доколкото аз имам спомен", заяви  пред БиТиВи Димо Гяуров, който в четвъртък пое поста на отстранение Янев за шеф на антикорупционната комисия. Според Гяуров не ставало дума за конфликт на интереси, за забавяне на декларациите, които депутати и  министри са длъжни да подадат по Закона за конфликт на интереси. Може да са забавени не по тяхна вина, а по вина на администрацията, предположи Гяуров.



Тагове:   министри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024396
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930