Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 20:10 - САЩ очакват България да приеме затворници от Гуантанамо
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 957 Коментари: 3 Гласове:
2



САЩ предлагат на България да приеме затворници от Гуантанамо и очакват решението на премиера Бойко Борисов. Специалният пратеник на Съединените щати по закриването на Гуантанамо вече се е срещнал с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и е представил информация за конкретни лица, задържани в Гуантанамо и е помолил правителството да разгледа възможността за преселването на тези лица в България.

По неофициална информация става въпрос страната ни да приеме до трима човека. Още не е известно какъв ще е отговорът на премиера Борисов. 

След встъпването си в длъжност в началото на тази година Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо до една година. Съгласно неговото решение 60 арестанти трябва да бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от мъчения и убийство. Еврокомисарят за правата на човека Томас Хамерберг призова европейските правителства да приемат петдесетина бивши затворници от Гуантанамо, а Франция, Белгия, Италия вече обявиха такава готовност.

"Преселването на задържаните в Гуантанамо е жизнено важно за закриването на местата за задържане, разположени там. Помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама", се посочва в писмо на Даниел Фрийд до премиера Борисов от 7 декември, с което Mediapool разполага.

В средата на юни страните от ЕС постигнаха съгласие за условията, при които ще приемат на своя територия бивши затворници от центъра за задържане на предполагаеми терористи в американската военна база в Гуантанамо.

САЩ ще предадат на европейски страни онези затворници, които са обявени за "невинни" от американските власти. Вашингтон се ангажира да предостави информация за заподозрените в терористична дейност затворници на всяка приемна страна, както и в отделни случаи да поеме разходите по престоя им.

По информация на Mediapool подобно предложение е отправено и на кабинета на Станишев, но било отклонено.

Гуантанамо е град в югоизточната част на Куба. Американската база в Гуантанамо е използвана от военноморската флота на САЩ, като през 2001 г. е изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Третирането на затворниците предизвика скандал, след като стана известно, че някои от тях са били измъчвани по различни начини - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода.



Тагове:   общество,   сащ,


Гласувай:
2



1. cefulesteven - То хубаво, ако тук отношението ще е ...
11.12.2009 20:19
То хубаво, ако тук отношението ще е по-човешко. Хуманно е. Крайно време е да се закрие онова чистилище, но се боя, че е риск за всеки един от нас. Дали сме способни толкова добре да се пазим от терористи, като си нямаме ЦРУ, а от друга страна дали няма да се сформира някакъв наш аналог, който може да премине в полецийщина и над мирния гражданин, в ограничения на свободата ни, при този кабинет, мисля, че опасенията ми, не са чак толкова параноични.
цитирай
2. konstant7 - За Чий бе джанъм ?
12.12.2009 01:14
Щом американския съд ги е признал за "невинни" да им се извини , па да им наплати обезщетение , да им даде поданство и да им построи къщи в L.A.
Не да се чудят как да ги прецакат сега , а да си посипят главата с пепел и да реват както на 11.IX.
цитирай
3. mem - :-o
12.12.2009 01:25
Ами като са обявени за невинни какво правят в Гуантанамо?
Обама може и да ги разквартирова временно в Бондстийл...
Досадни американци. Ама наградени за мир ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998499
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031