Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2009 11:07 - Доган ще се раздели с лидерството на ДПС, някой ден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
0



След няколкомесечно мълчание лидерът на ДПС Ахмед Доган напомни, че не е излязъл от голямата политика и още повече - от голямото говорене, а само е отстъпил крачка встрани. Той обяви, че продължава да мисли за оттегляне, но партията му не е готова за това, и благодари на Всевишния и на избирателите, че ДПС е в опозиция, иначе "бяхме свършили".

image

Доган изнесе едночасов доклад пред 700 делегати на Седмата партийна конференция на Движението за права и свободи в столицата в събота. Сред гостите на откриването на конференцията бяха лидерът на БСП Сергей Станишев и бившият председател на Европейския либерален съюз Греъм Уотсън.

Доган отдели много внимание на състоянието на партията си, в която се е оформил "политически синдром за увличане по инвестиционни проекти", при което била загърбена ценностната система на движението. "Казано директно, инвестиционните политики на интереса започнаха да асимилират политическите и гражданските ценности", заяви той.

Лидерът на движението призова към "приземяване в реалния свят на обществото". "Вярно е, че успехът ни е много голям, но е вярно и това, че трябва да бъдем в опозиция, за да си разчистим задръстените канали за възприемане на живия живот", допълни той, отчитайки, че подкрепата за ДПС е била най-високата на последните парламентарни избори, което не е достатъчно за доброто идейно състояние на партията.

Доган отправи препоръка към хората си: "Градете съдбата си не въз основа на реалностите на днешния ден, а върху онзи образ на света, който ще се реализира след 20 години". Ако твърде много приличате на сегашното ДПС, бъдете убедени, че нещата не вървят на добре, допълни той. "ДПС се превърна в "кръвна група", "код", "матрица" и визия за бъдещето. Пожелавам ви да приличате на себе си, въпреки промените, които правите в себе си. Дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите", обърна се Ахмед Доган към съпартийците си.

 "А сега накъде?", беше основният въпрос, който зададе лидерът на ДПС Ахмед Доган в обстойния си отчет пред националната конференция на партията. Съдържанието и смисъла на този "въпрос-обвинение" на обществото показвал, че "демокрацията към днешна дата се оказва толкова уязвима, каквато беше през първите години на прехода", че има "политически дефицит на Националната Визия за бъдещето", отбеляза той.

Доган определи последните десет години като време, в което ДПС се е утвърдило като успешен политически проект, но "понякога позитивният политически опит също създава сериозни проблеми, тъй като бързо се превръща в инерция". Затова е необходимо членовете на партията да се върнат на изходна позиция, от която да тръгнат отново.

"Превърнах се в политически гръмоотвод"

С цветни сравнения той обясни, че в последно време говоренето срещу ДПС се е превърнало в антитурско говорене. "Това е опасна нагласа, която държавата възпроизвежда и поднася на малцинствата, поражда се ненавист, омраза и конфронтация", заяви Доган и допълни: "Стига толкова! ДПС не може да бъде нито мишена за всеки, нито доходоносна дъвка на медиите, нито изтривалка на виртуални партии".

Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии, каза Доган.

"Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната", посочи той. "Хора, които продадоха и разграбиха държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер". 

Всички знаете че съм философ по природа, либерал по душа и боец-демократ по характер и никой не може да ме стресне, заяви той.

"Пред мен стои важен казус – или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота", заяви Ахмед Доган.

Пред делегатите на конференцията той отново повтори, че мисли да се оттегли от поста си, но, според него, партията не е готова за това. "Но това трябва да се случи, дали сега или след година, няма особено значение, но трябва да стане", допълни той.

"Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив, осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря. Но идва време на раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт. Но това трябва да се случи. Дали сега или след една година, няма особено значение. Но това трябва да стане", каза той.

И препоръча на хората си: "Градете съдбата си не въз основа на реалностите на днешния ден, а върху онзи образ на света, който ще се реализира след 20 години. Ако твърде много приличате на сегашното ДПС, бъдете убедени, че нещата не вървят на добре", допълни той.

"Кабинетът "Станишев" беше успешен"

Доган каза, че през целия преход се е разигравала етническата карта и тя е била основен политически коз, но тя е била туширана "поради голямата заслуга на ДПС за мирния преход". След като страната ни се е почувствала по-сигурна в ЕС и НАТО, "национализмът е експлоадирал и е започнал да се проявява в най-уродливата си форма на ненавист и омраза към всичко, свързано с ДПС".

Ахмед Доган се спря и на управлението на НДСВ- ДПС в кабинета на Симеон Сакскобургготски и обявява, че този кабинет е направил, каквото е могъл, но е работил при нереалистични очаквания. Според него позитивите от това управление са разбиването на двуполюсния модел, появата на "коалиционната формула", "държавата е престанала да двоен стандарт към предприемачите", създали са се условия за развитие на средна класа.

По всички обществени и политически критерии кабинетът "Станишев" беше успешен, заяви Доган, правейки анализ на управлението на тройната коалиция, което, по думите му, е било най-успешното управление на прехода. А по икономически показатели - най-успешното правителство на прехода.

Политическата философия на тройната коалиция съчетаваше най-положителното в европейските практики. Тройната коалиция се роди много трудно, защото трябваше да се съчетаят контрастни модели и стратегии, посочи той.

Въпреки че коалиционните формати са основни практики в демократичния свят, в България думата "коалиция" има възможно на-долнопробното значение, като търгашество и продажничество, заяви Доган. "В такава информационна среда либерално-социалната коалиция заработи и направи пробив, както в либералния вектор с новите данъчни политики за стимулиране на инвестиционния процес, така и в социалната сфера", каза лидерът на ДПС и допълни, че въпреки успехите в социален и икономически план избирателите не са разбрали това и не са го оценили.

"Демокрацията днес е толкова уязвима, както е преди 20 години"

Сега демокрацията се оказа толкова уязвима, каквато беше през първите години на прехода, заяви още Доган, минавайки в доклада си на оценка на политическото и общественото настояще на България.

Според него в момента има политически дефицит на национална визия за бъдещето. "Това, което бие на очи, е шокиращо: с идеята за "нежна революция" на д-р Желев, "пътят към Европа", политически плурализъм, свобода на словото, артикулация на темата за правата и свободите на човека, фиксирани в основните клаузи на новата конституция, в основни линии се провежда политическата реформа на държавата и социално-икономическата структура на обществото. И с това се изчерпва необходимостта от национална визия за развитието на страната", каза Доган.

АЕЦ "Белене" е патриотична авантюра за 6 млрд. евро

Минавайки на анализа си за мястото на България в ЕС, Доган повтори и тезата си за неотменимото място на Турция в ЕС.

"Преди 20 години, за да подчертая значимостта на българо-турските взаимоотношения за демократичната визия на страните, подхвърлих, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Явно съм бил прав. След 20 години бих искал да кажа, че пътят на Европейския съюз към себе си и към глобалния свят минава през Дарданелите и Чанаккале. Защото в Чанаккале на Дарданелите е заложена новата историческа матрица на новата толерантност и на новата европейска идентичност: това е философията на синтеза на ценностите и културите. И именно тук е ключът и изходът за спасяване на новият глобален мултикултурен свят", посочи той. Така Доган направи паралел със символичния град Чанаккале и битката между Турция от една страна и Великобритания и Франция от друга по време на Първата световна война. Тогава представителите на Антантата биват изтласкани от войските на Ататюрк и губят над 500 хил. души. Ататюрк обаче поставя в Чанаккале паметна плоча "за всички, загинали на това място" и градът се превръща в символ на толерантността.

На няколко пъти Доган отбеляза, че отсъства и визия за мястото на България в европейското политическо, икономическо и ценностно пространство. "Фрапиращ пример за отсъствие на такава визия, по думите му, били интерпретациите за българските приоритети в енергийния сектор.

5-6 години се водиха безплодни дебати за затварянето на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй", каза той. Страната ни, според него, е трябвало да иска не рестартирането или парични компенсации за затварянето на блоковете на централата, а съдействие за изграждането на 7-ми и 8-ми блок или пък за съдействие за изграждане на големи хидроенергийни проекти, от които държавата има нужда. Приоритет е трябвало да бъде и управлението на водните ресурси.

Той определи проекта за АЕЦ "Белене" като патриотична авантюра за 6 млрд. евро, която не демонстрира ясни политики за енергийната стратегия на бъдещето.

"А постоянните внушения, че сме или ще бъдем енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само че не са верни, но и глупави", заяви Доган.

"Защо България има около 10 хиляди мегавата енергийна мощност, от които само 5-6 хил. са ефективни? Инсталираната енергийна мощност на ЕС е над 1.250 хил. мегавата. Т.е. да си въобразяваме, че с 0.5% от европейската инсталирана мощност ще бъдем страна диспечер, е по-скоро израз на недоразумение, а не на реална преценка на възможности и ресурси", каза още той.

"Същата диспечерска мания се повтори и във връзка с идейните проекти за газопроводите "Набуко" и "Южен поток". Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим", отбеляза Ахмед Доган пред делегатите на конференцията на ДПС.

На няколко пъти речта му пред делегатите беше прекъсвана от ръкопляскания. Направи впечатление, че нито веднъж Доган не спомена под някаква форма сегашната управляваща партия ГЕРБ.

Преизбраха Доган със 769 гласа от 769 възможни

Лидерът на ДПС Ахмед Доган беше преизбран за председател на партията на Седмата национална отчетно – изборна конференция, отбелязваща 20-годишнината от създаването на политическата сила, предаде БГНЕС.

Доган е получил единодушната подкрепа на делегатите – 769 гласа от 769 възможни. С преизбирането си той ще отпразнува и 20-годишнината, откакто води партията.

Лютви Местан: Има реални и формални лидери

Заместник-председателят на движението за права свободи Лютви Местан отказа да коментира думите на лидера на партията Ахмед Доган, че „идва време на раздяла на родителя с рожбата си“. „Мислех си, че ще ме питате за посланията. Няма нищо драматично“, каза Местан и добави: „Мисля, че е крайно време да се прозре максимата, че има реални и формални лидери“. Според него, формалните лидери никога не стават реални и тях времето ги изяжда, защото те губят своята актуалност. „Когато един реален лидер не просто е в крак с времето си, а успява да дава изпреварващи модели на политика, той не губи своята актуалност и г-н Доган може да ви струва едно от изключенията в българския политически живот, но Европа дава свидетелство и за други лидери, които са били десетилетия начело на своите партии“, обясни той. Той даде пример с Хелмут Кол, който десетилетия наред оглавяваше Германските християндемократи.

За Местан, единственият критерий дали един лидер може да бъде начело на една организация, е, той да има жизненост, неговата актуалност, умението му не просто да бъде в крак с времето, а и леко да изпреварва своето време. Запитан дали определението „бацил“, което лидерът на ДПС даде на партията си е в крак с времето, той отговори: „Ще ви моля, тези въпроси, трябва да ги задаваме с малко повече предварителна подготовка, най-малкото да се провери речниковото значение на думата и дали тя е натоварена непременно с отрицателен знак или е неутрална по значение“. Според него, „бацил“ е дума, която разкрива своето значение в съответен контекст. „В конкретния случай не е възможно да извадите една дума от контекста, да я натоварите с отрицателна конотация и на тази база да правите определени политически изводи“, коментира той.

Видео: http://video.v2.bgnes.com/view/5617



Тагове:   ДПС,   Доган,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034901
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930