Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 19:24 - Австрия и Хърватия готови да влязат в “Южен поток“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0



Австрия и Хърватия са започнали консултации за присъединяването си към проекта за строеж на газопровода “Южен поток“, предаде във вторник RusEnergy.

Според външния министър на Австрия Михаел Шпинделегер двете страни може да уредят сътрудничеството по реализацията на “Южен поток“. “Проектът ще играе много важна роля в бъдеще“, каза той пред активисти от Обществото на австрийско-руската дружба.

“Австрия, заедно с партньорите си, смята да строи газопровода “Набуко“, за да диверсифицира маршрута на газовите доставки в Европа, но в този план съм длъжен да кажа открито, че ние сме заинтересовани и от “Южен поток“, който предоставя още една възможност за осигуряване на енергодоставките“, каза Михаел Шпинделегер

Той припомни, че през ноември съветът на министрите на Австрия взе решение да даде позитивен сигнал за преговори с Русия за “Южен поток“. Конкретните преговори вече са започнали, каза австрийският министър.

В същото време руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че са се състояли консултации с Хърватия за присъединяването й към “Южен поток“, които ще продължат в началото на 2010 г. “Предполагам, че с помощта на тези преговори ще можем да предприемем подписване на междуправителствено споразумение със Загреб“, каза Шматко.

Той отбеляза, че България и другите партньори са заели много активна позиция за даването на проекта статут на приоритетна трансевропейска мрежа

“През 2010 г. ще бъде оформена цялата нормативно-правна базар за работата над проекта и ние ще видим прелом на отношението на страните от Европейския съюз към проекта“, прогнозира руският министър.

“Комерсант“ отбеляза, че в Загреб са заинтересувани от увеличението на доставките на руски газ, но Москва е дала да се разбере, че това е възможно само през “Южен поток“.

Според източници от хърватската дипломация, решението за присъединяване към “Южен поток“ вече е взето и не става въпрос само за това, че Загреб не желае да изостава от съседките си, а защото през ноември 2010 г. изтичат газовите й договори с Русия. Страната задоволява своите нужди 60 на сто от собствени находища, останалите количества от около 1.2 млрд. куб. м купува от “Газпром“.

В същото време от министерството на икономиката заявили готовността на Румъния да замести България в проекта за газопровода, предаде БНР.

Информацията идва след като в събота зам.-изпълнителният директор на “Газпром“ Александър Медведев заяви, че Русия има и други варианти за трасе на “Южен поток“, ако България реши да не участва в проекта. Той припомни, че Румъния е заинтересована от участие.

Информациите, че Русия е готова да замени България с Румъния в “Южен поток“, се тиражират от октомври миналата година. Тогава дори се твърдеше, че прокарването на тръбата през територията на северната ни съседка ще струва с 12 на сто по-евтино и затова било предпочитан вариант за “Газпром“.

Сега от румънска страна дори са готови с трасето през тяхна територия, като плановете им са газовата тръба от Новоросийск да стига до Констанца вместо до Варна и в западната част на страната да има разклонение към Сърбия и Унгария.

При това положение обаче тръбата трябва да минава през териториални води на Украйна, което Русия на всяка цена иска да избегне, и на Молдова, а не както е предвидено сега – през турската част на Черно море. Освен това при обявения от румънците вариант се покрива само единият лъч от трасето на газопровода. Неясно остава как ще се доставя природния газ до Италия, която е основен партньор на “Газпром“ в изграждането на подводната част на тръбата. При варианта с българско трасе това ще става през Гърция и после под Адриатическо море.



Тагове:   Австрия,   Южен поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034951
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930