Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2009 19:10 - Референдум за новините на турски по БНТ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 13787 Коментари: 33 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще подкрепи "Атака" при инициирането на национален референдум дали да има новини на турски език по БНТ1. Това обяви той във вторник по време на съвместна пресконференция в Народното събрание с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Двете партии имат общо 137 депутати и могат самостоятелно да решат въпроса в НС.

От ПГ на "Атака", която разполага с 21 народни представители, вече са внесли 48 депутатски подписа в подкрепа на искането. В отговор на въпрос на Mediapool Волен Сидеров не съобщи депутати от кои други групи са подкрепили инициативата.

"Подкрепата на ГЕРБ е достатъчна", обясни той.

Офанзивата срещу излъчването на кратката новинарска емисия на турски език бе временно замразена след като директорът на БНТ1 Уляна Пръмова заяви, че няма намерение да я сваля. Освен това депутатите се отказаха да записват такъв специален текст при ревизията на медийния закон, който обаче все още не е минал в комисиите и всякакви промени са възможни.

Неотдавна министър-председателят каза, че е поръчал социологическо проучване по въпроса с новините на турски.

Тримесечната кампания на "Атака", която засега е единствената партия, безусловно подкрепяща всяко решение на ГЕРБ, в крайна сметка стигна до решението за референдум.

На практика мнозинството от българските граждани ще трябва да решат въпрос, касаещ права на малцинството.

Допитването до народа "за" или "против" новините на турски език ще е третият национален референдум в историята на България. Той ще бъде първи след демократичните промени от 1989 година. На референдум през 1946 г. в условията на съветско присъствие се взема решение за премахване на монархията, а през 1971 г., когато комунизмът вече е окончателно "победил", в конституцията се вписва прословутия "член 1", който легитимира БКП като единствената "ръководна сила в обществото и държавата".

Бойко Борисов заяви, че докато стигне до решението за референдума, посветен на новините на турски, са "водени много внимателни и задълбочени разговори, защото сферата е много деликатна и тя не трябва да бъде използвана за политически цели".

До този момент единствено "Атака" и други патриотично - националистически формации са си поставили като цел спирането на новините на турски. В последните 3 месеца по улиците на големите градове се събират подписи за забраната им.

"Могат да ни атакуват само, ако вземем решение, че спираме новините на турски език, но референдумът е най-демократичният начин да се определи общественото мнение, само така можем да бъдем абсолютно сигурни в желанието на българския народ", обясни Борисов.

Според него референдумът може да каже и че хората искат да има новини на турски език по БНТ като в такъв случай емисията ще остане.

Волен Сидеров от своя страна заяви, че според "Атака" в държавните институции и в медиите на държавна издръжка трябва да се използва само официалният език. По думите му, ако някоя общност иска предаване на майчин език, може да използва кабелните телевизии.

Той също така изтъкна, че "новините на турски език са с почти нулева гледаемост и е скъпо да се поддържа такава емисия".

Процедурата по свикването на референдум започва с внасянето на най-малко 60 депутатски подписа с предложение Народното събрание да се произнесе по въпроса.

С гласуване се решава да се проведе ли допитването и как точно да бъде формулиран въпросът. За да се стигне до решение, е нужно обикновено мнозинство. След това президентът е задължен в срок от минимум два и максимум три месеца да свика референдума.

Референдум и за "Белене"

Час преди ГЕРБ и "Атака" да обявят какъв референдум ще свикват, СДС призова на национално допитване да бъде поставен въпросът за строителството на АЕЦ "Белене". Лидерът на партията Мартин Димитров заяви, че това е достатъчно важна тема и преди да кажат своето мнение, хората трябва да бъдат информирани.

"Българските граждани трябва да са наясно, че АЕЦ "Белене" не се строи, за да не спира тока, а защото някои искат България да бъде енергиен център на Балканите. Ако обаче си направим едно ново "Кремиковци", тези, които са си взели комисионните, няма да имат проблем, огромната цена обаче ще бъде платена от данъкоплатците", заяви Димитров.

Според него управляващото мнозинство е взело правилното решение да съобщи истинската цена на проекта около 10 млрд. евро. Димитров заяви, че точно това е довело до предложението на Москва да финансира със собствени ресурси централата.

"Това обаче поставя въпроса кой ще поеме гаранции да изкупува тока от "Белене" през следващите 30 години. Вероятно това ще бъде българският данъкоплатец. Не трябва да се забравя, че централата ще бъде построена по остаряла технология с реактор, който е от поколение "2+", а сега се строят реактори от четвърто поколение", добави лидерът на СДС.

Той заяви, че преди да се вземе финалното решение трябва да се уточни и кой ще плати цената около затварянето на централата след приключване на експлоатационния й срок. "При реализиране на този проект зависимостта на България от Русия ще стане още по-голяма и именно това е целта на руската страна", каза Димитров.

По думите му няма проблем заедно с темата "Белене" на обсъждане да бъде поставени и други въпроси.



Тагове:   новини,   медия,   референдум,


Гласувай:
1



1. анонимен - няма
16.12.2009 11:58
Воленчо е следващия след Яне ,и той ще духа студената супа,.....
цитирай
2. анонимен - :)
17.12.2009 14:31
kwo im pre4i toya turski ezik ne gi razbiram vseki den samo po nqkolko minuti kwo 6e im stane?
цитирай
3. анонимен - Въпрос на далновидност
18.12.2009 22:53
Че не е редно да има новини на турски език по Националния канал, не е.
Във Великобритания също имат подобен проблем, но са го реили цивилизовано, човешки - BBC предава регионалните си програми на съответния език - в Шотландия, BBC излъчва определен брой предавания на шотландски и т.н.
Нищо не пречи на Държавата да разпореди регионалните канали на БНТ за Кърджали и Разградско да излъчват определена част от предаванията на турски, но така, както е формулирана програмата в момента е незаконно - Националната телевизия излъчва на официалния език. Така пише в Конституцията...

Състоянието на БНТ щеше да е законно в случая, ако турския беше обявен за официален език, редом с българския, каквото е положението в Шотландия, например...
цитирай
4. анонимен - referendum za novinite na turski ezik po bnt
19.12.2009 02:08
mislia 4e volen siderov ima pravo.naistin ako balgarskite grajdani s mai4in ezik turski,mogat mogat da izpolzvat kabelnite televizii i da gledat kakvoto jelait.Jiveem ot pochti 10 god v London i tuk ima mnogo uk grajdani ot cial sviat,no novoni po uk televizia ima samo na angliiski ezik.
цитирай
5. анонимен - NA NAS BALGARITE PRE4I ,NE NA TIAH BALGARIA ZA BALGARITE!
19.12.2009 09:38
анонимен написа:
kwo im pre4i toya turski ezik ne gi razbiram vseki den samo po nqkolko minuti kwo 6e im stane?

цитирай
6. анонимен - наистина Далновидност
19.12.2009 13:46
Съгласен с №3
нека има регионални канали с излъчване и на втория най- използван език!!
цитирай
7. анонимен - Идиот
19.12.2009 14:37
Срещат те 5 човека ,набиват те ,ако искат може и да те оправят и ще кажем ,че е правилно и демократично защото те са мнозинство.Това са правили хората когато са били още племена-по-многобройните и по-силните са се налагали над по-малобройните.Това е било преди милиони години .Сега обаче е 21-век.Всичката тая дандания с тоя референдум само цели отново противопоставяне на хората на верска и етническа основа,което е опасно.Вместо да се решават реални проблеми ,които са общи и за турско и български говорящите се зачеква нещо съвсем различно.Хората остават без работа ,без елементарни условия за живот,кризата тепърва ще ни удари сериозно и ето го решението-референдум за 10 минути новини ,които било много скъпо да се поддържат.Да попитам Болен Сидеров-говорещите турски език освободени ли са от данъци и нямат ли дял в издръжката на националната телевизия
цитирай
8. анонимен - отвличане на вниманието
19.12.2009 15:48
С раздухването на етническия въпрос и т.н. се цели отвличане на вниманието на народа от истинските проблеми в държавата - всички знаем кои са!
цитирай
9. анонимен - ...
20.12.2009 13:56
анонимен написа:
mislia 4e volen siderov ima pravo.naistin ako balgarskite grajdani s mai4in ezik turski,mogat mogat da izpolzvat kabelnite televizii i da gledat kakvoto jelait.Jiveem ot pochti 10 god v London i tuk ima mnogo uk grajdani ot cial sviat,no novoni po uk televizia ima samo na angliiski ezik.



ama vestnici imate na turski a ???
цитирай
10. анонимен - съгласен.....
20.12.2009 17:48
аз съм съгласен да има референдум.а защо в турция не дават новини на Български,това там няма да стане никога.
цитирай
11. анонимен - турчин
21.12.2009 00:10
тези новини никой или почти никой от турците не ги слуша и гледа. винаги нещо което е забранено привлича хората - нима така не стана с ходенето в джамиите!? сега колко ходят след като няма забрани? и не само за турците е така а изобщо за всички хора по света. толкова важни неща има за забраняване ( корупция бандитизъм кражби и т. н. ) НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ ХОРАТА С ПРОСТОТИИ АМИ РЕШАВАЙТЕ ВАЖНИ ПРОБЛЕМИ
цитирай
12. анонимен - бойко бяга от отговорност
21.12.2009 13:04
Няма нужда от референдум!Народното събрание може да ги свали!Защото то ги разреши,нали!?:)
цитирай
13. анонимен - Da namerqt rabota na horata a ne da mi ...
21.12.2009 15:33
Da namerqt rabota na horata a ne da mi preavqt referendumi!!!Razhodi za ni6to!!!Kato se znae rezultata ot tqh!!!Razbira se edinstveniq golqm problem v BG sa novimite na turski ezik!!!
цитирай
14. анонимен - sivest
21.12.2009 18:08
neka da sme korektni 6tom i tiq grajdani pla6tat danitsi i se izdirja BNT ot danitsite vsi4ki BG.grajdani .molq napravete REFERENDUM.IREZULTATI SA 85 sre6tu 15sa za molq naprvete taka 4e 15protseta ot vremeto na BNT da e na turski ako imate sivest i ste korekni.....molq
цитирай
15. анонимен - ЗАБРАНА НА ВСИ4КО ТУРСКО В БЪЛГАРИЯ
21.12.2009 21:17

КАКВИ НОВИНИ-ТУРСКИ ,
КАКВИ ПРАВА ТУРСКИ.
КАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ.

ВСИ4КО ТУРСКО В БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАКОННО.

ЗАБРАНА НА ВСИ4КО ТУРСКО В БЪЛГАРИЯ.

СЕГА НОВИНИ
,УТРЕ АВТОНОМИЯ,
ВДРУГИДЕН ---ВТОРО--КОСОВО.
СЛЕД ТОВА БЪЛГАРИЯ КАТО КИПЪР,...НА ДВЕ РАЗДЕЛЕНА.
А ТОВА Е ЦЕЛТА НА ТУРЦИТЕ

НИКАКВИ КОМПРОМИСИ .
НИКАКВИ ИГРИ НА ТОЛЕРАНТНОСТ
НИКАВИ ИГРИ И ЕКСПЕРИМЕНТИ СЪС НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ ,.. БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ .И ..ДЪРЖАВНОСТ.

КОИТО НЕ МУ ХАРЕСВА В БЪЛГАРИЯ БЕГОМ В АНАДОЛА.

КОИ ИМ ДАВА ПРАВО НА РЕЗАНИТЕ МАНГАЛИ,ПРЕТЕНЦИИ ДА ИМАТ И УСЛОВИЯ ДА ПОСТАВЯТ В БЪЛГАРИЯ.

ЗАБРАНА НА ВСИ4КО ТУРСКО В БЪЛГАРИЯ
цитирай
16. анонимен - Тоз пък
22.12.2009 00:15
Я си пий хаповете бе!
Няма нужда от националистически възгласи - стига ви, че сега сте в лоното на властта (и това доживяхме)...

Важно е да се подходи рационално и да адекватно към проблема, а не да се позволява на сульо (Боленчо) и сульо (Ахмедчо) да дуят устни по медиите и да мятат бензин в огъня...
цитирай
17. анонимен - Проблема идва не от това че трябва да ...
22.12.2009 13:02
Проблема идва не от това че трябва да се махнат новините, а от това че са били пуснати въобще.
цитирай
18. анонимен - Законно е
22.12.2009 14:03
Според лиценза издаден на националната телевизия включва и излъчване на новини на турски език. Законно е, измислили са го, но дано НАИСТИНА ги премахнат. В България се говори на Български език.
Като искат турски да си отиват в Турция, България не ги иска определено, и действията го показват.
цитирай
19. анонимен - ЗАБРАНА НА ВСИ4КО ТУРСКО В БЪЛГАРИЯ
22.12.2009 14:49
NE DA NARAVYAT REFERANDUM ZA OKRAZİTE PO OTDELNO KOYİ İSKAT DA SE PRESAEDİNYAT KAM HUBAVATA REPUBLİKA TURTSİYA İNA4E TUN SHE İZMREM OT GLAT SUVAJENİE KAM VSİ4Kİ OT BG
цитирай
20. анонимен - Стрес
23.12.2009 14:04
След 500 години турско робство, турската реч предизвиква стрес у българите
цитирай
21. анонимен - aman от .....
23.12.2009 16:00
igdesigners написа:
Че не е редно да има новини на турски език по Националния канал, не е. ....
Националната телевизия излъчва на официалния език. Така пише в Конституцията...

Не виждам какво повече може да се каже по темата. Имат право да слушат новини на родния си език, и то не само турците, а всички малцинствени групи .... НО НЕ ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ !!!! Да им дадат ефир да си слушат 24 часа на родния език. Това е етническа толерантност. То след още година, две и англичаните ще си искат техните 20 мин. на английски език обаче пак по БНТ ... Ми то така този новинарски блок ще стане 24 часов след известно време ...
цитирай
22. анонимен - nek ima novini na turski ezik ina ...
24.12.2009 15:59
nek ima novini na turski ezik ina romski
цитирай
23. анонимен - стига
24.12.2009 16:47
Когато Турция пусне новини на Български, тогава да има и на турски. Нямат ли си кабеларки ? че мърсят БГ ефир. И за всички дето се пънете, пишете на кирилица това е вашата азбука. Някой може и да са националисти, ама пишат правилно за разлика от вас господа демократи
цитирай
24. анонимен - A nie evreite ne tribvat niakvi novini daite ni bankite
26.12.2009 03:37
Bravo na sideroff nikakvi novini na turski da se zapochne sas novinite sled tova konslageri sled tova kosovo i kogato se iizbiat bulgari i tursi pomejdu si nie shte ostanem da gospodsvame
цитирай
25. анонимен - новините на турски език
26.12.2009 09:42
То е ясно- не по националната тв.Номер 3 е прав.
цитирай
26. анонимен - haberler
26.12.2009 11:54
Та искам аз да запитам, кога станаха калайджии, кога им почерня задника...
Нещо много бързо забравиха българския език...тя и Кичка Бодурова като се върна от щатите така го беше забравила, ама бързо си го припомни...
НЯМА турчин в България, който да не знае български....и за това съм ПРОТИВ турския, а и всякакви други езици по националната телевизия. "Национална", това ще рече българска...на който не му изнася да си търси друга държавица...
цитирай
27. анонимен - новини
28.12.2009 07:16
какво ви пречи толкова някакви 20 минути.всичко друго на тоя болен мозък му е наред ще прави референдум за какво му е.аз живея в usa тук има хора от цял свят никои не го интересува на какъв язик говриш .важното е да си плащаш данъците,да имаш работа .зашто в България политиците не се заемат с нещо наистина полезно .няма ли умни хора който да поведат този народ към нещо по добро а се водят по акъла на този побъркан ,,Болен'' идиот.
цитирай
28. анонимен - ti lud li si be 14
28.12.2009 10:15
[quote=анонимен]neka da sme korektni 6tom i tiq grajdani pla6tat danitsi i se izdirja BNT ot danitsite vsi4ki BG.grajdani .molq napravete REFERENDUM.IREZULTATI SA 85 sre6tu 15sa za molq naprvete taka 4e 15protseta ot vremeto na BNT da e na turski ako imate sivest i ste korekni.....molq[/quot
я се гръмни бе,какво се молиш.я си ходи в турция да слушаш турски новини.не ви щем данъците ,а искаме да се махнете,стоите на социални осигуровки и само мътите водите.марш от БЪЛГАРИЯ гнусни рязани пушки
цитирай
29. анонимен - гошо
29.12.2009 15:27
Доган, Емел, и другите главатари на ДПС да отделят от откраднатите пари по времето когато бъркаха в бюджета ненаказано и да организират регионални телевизии на турски език. В Франция живеят милиони араби, виетнамци китайци цигани и какви ли още не. Представетеси колко време трябва да има новини на всеки език. А ДПС намира пари за джамии, да намерят и за телевизия. Да се спази коституцията и да се ползва официалния език.
цитирай
30. анонимен - REFERENDUMA E BEZMISLEN ZA6TOTO V ...
30.12.2009 09:37
REFERENDUMA E BEZMISLEN ZA6TOTO V NACIONALNIA EFIR MOJE DA IMA SAMO RUBRIKA ZA SUBITIATA I NOVINITE PREZ DENIA ZA MALKOTO XORA ,KOITO NE RAZBIRAT BULGARSKI NO SLED 23;00 h i zadaljitelno sas subtitri na bulgarski,a predi tiax da se izlu4va kratak urok ot turski na bulgarski za da se nau4at, TOVA MOJE DA STANE ZA 1-2 GODINI SLED KOETO DA SE IZ4ISTI EFIRA OT DRUGOEZI4NI PREDAVANIA PO NACIONALNATA TELEVIZIA!!!!
цитирай
31. анонимен - PREDLAGAM VMESTO DA DAVAME PARI ZA ...
30.12.2009 09:44
PREDLAGAM VMESTO DA DAVAME PARI ZA REFERENDUM NOVINITE NA TURSKI DA SE IZMESTIAT SLED 23:00 h,NO PREDI TIAX DA SE IZLU4VA OBRAZOVATELEN KURS OT TURSKI NA BULGARSKI EZIK V PRODALJENIE NA 1-2 GODINII SLED TOVA DA NIAMA OPRAVDANIA 4E NE SE ZNAE OSNOVNIA EZIK V BULGARIA!!!!!
цитирай
32. анонимен - От ума си теглим
31.12.2009 22:12
Връщат ни го много културно.Новините на турски свече са бял кахър.Първо никой не ги гледа.Второ сега ние гледаме денонощно сапунките и се възнасяме по турските адети даже вече кръщаваме и децата на героя Ахмед.Е сега какво ще правим?Там дето насила не става со кротце и со благо че ни кажат как да си комшулуваме и общуваме.Не се плашете чак толкова.Европа е с нас.Тя винаги е била насреща ни ,както искате го разбирайте.Америка ще ни "помогне"да се спогодим някяк си с комшиите.Просто ще ни кажат кротичко,шшт. няма накъде,глобализация върви ,така че умната и т.н. не ми се дрънка повече.

цитирай
33. godlieb - A BULLET!
01.01.2010 12:27
НЕ ПРЕЧИ НИКОМУ - ОСВЕН НА ВОЛЕН СИДЕРОВ. ПРЕДАВАНИЯ НА ТУРСКИ ЕЗИК ИМА ОЩЕ ОТ ПЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ - ПО РАДИО СОФИЯ И РАДИО ВАРНА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995389
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031