Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 19:35 - Промени в АПК: Защитават подалите сигнали за корупция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 1 Гласове:
0



Държавата ще бъде задължена да осигури защита на хората, подали сигнали срещу длъжностни лица за извършени престъпления. Това е записано в промените в Административно-процесуалния кодекс (АПК), изготвени от Министерството на правосъдието. Протекцията ще бъде осигурявана до приключването на цялата процедура по проверката на подадения сигнал.

Органите, получили информация за корупция, няма да имат право да разгласяват самоличността на подателя. Предвидени са глоби от 200 до 3000 лева, ако това се случи.

Предложения за въвеждане на защита на подалите такива сигнали се правят вече няколко години от неправителствените организации като "Прозрачност без граници". Последните социологически проучвания показаха, че българите нямат мотивация да подават сигнали, защото се страхуват от негативни последици за самите тях или не вярват, че ще последва реакция.

Особено наплашени са служителите в държавните и местните администрации.

Едновременно с тези промени в АПК, Министерството на правосъдието оповести и предложенията си за ревизия на Закона за администрацията. Той предвижда за цялата държавна администрация директно да е отговорен министър-председателят. Част от тези правомощия обаче се преотстъпват на главния секретар на Министерския съвет (в момента това е Росен Желязков – б.р.).

Именно той ще трябва да внася в правителството докладите за дейността на държавната администрация. Досега тези функции се изпълняваха от Министерството на държавната администрация, което беше закрито от Бойко Борисов. Инспекторатът към тази структура също минава към Министерския съвет.

Според проекта за промени в закона се разширяват и правомощията на този инспекторат. Той ще бъде задължен да подава директно сигнали до прокуратурата, ако при проверките се установят данни за извършени престъпления. Структурата ще трябва да изготви и методология за оценка на ефективността на администрацията. Тя ще се утвърждава от премиера.




Гласувай:
0



1. kasnaprolet9999 - Много правилно,
21.12.2009 22:07
До сега ни провеждаха курсове, за което имам и сертификат. Обясняваха ни как смедлъжни ако видим нещо незаконосъобразно да подадем сигнал и в същото време е необходимо да предсавим доказателства, че това е извършено, иначе сме атакуеми и може да ни осъдят, така цялото упражнение отива на кино. Много често тези действия стават без заповед, с устно нареждане и нямаш свидетели, с които да докажеш, или ако имаш, те са не по-малко уплашени от теб. Ако не ги изпълниш, намират начин да те отстранят или да те пратят в седма глуха.Пряко не можеш да се бориш с корупцията, защото ще ти отрежат главата до кръста. Единсктвеният начин е анонимността, но до този момент това беше нерегламентирано. Аз съм за! Лошото е, че това може да доведе до злоупотреби, доносничиство и т.н. Но нима до сега нямаше злоупотреби от страна на властоимащите? Трябва да се избере по-малкото зло, така мисла, пък ако се сложат няколко добри измислени сита за измамниците, може и да се получи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030554
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930