Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 19:54 - Тютюнопроизводители блокираха АМ Тракия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
0



Сложна схема за погасяване на протестите на тютюнопроизводителите, които в понеделник блокираха магистрала Тракия в участъка Карлово-Пловдив заради неизплатени и намалени премии, измисли министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след продължили няколко часа преговори с демонстрантите.

Предложението на агроминистъра е с пари от “Булгартабак“ да се изплатят през март-април 2010 г. допълнителни премии на тютюнопроизводителите, но парите ще се възстановят на тютюневия холдинг от националните доплащания към евросубсидиите, които тютюнопроизводителите ще получат през октомври. Очакванията на правителството са към средата на следващата година да има преизпълнение на приходите в бюджета и от записаните под черта 150 млн. лв. допълнителни плащания от хазната за фермерите да се върнат парите на “Булгартабак“.

Предлаганият механизъм ще се обсъди отново във вторник в София, допълни Найденов.

Не е ясно обаче откъде “Булгартабак“ ще намери парите за допълнителни премии и как цялата схема ще се впише в подготвяната приватизация на компанията, за която преди дни стартира конкурс за избор на консултант с надеждата до средата на годината вече да има отворена процедура за инвеститор.

Правителството ще намери средства да плати на тютюнопроизводителите и за 2010 г., въпреки че зад протестите им се крият политически сили и сметки, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.
"Това ДПС го заявиха преди няколко седмици в парламента и БСП ги подкрепиха и сега ги карат хората да отиват да протестират. Пратил съм министър Найденов, Дянков чака в готовност. Ние парите ще им осигурим. Но съм пратил министрите да им обяснят, че благодарение на ДПС и на тяхната политика, пари за тях няма. Защото когато от Европа са ни казвали от коя година спира дотацията на тютюна, те не само че не са правили нищо през предишните години, не само не са обяснили на тези хора, че те няма да садят тютюн след толкова години. Сиреч тези тютюнопроизводители днеска ще научат как са били лъгани. На тези хорица, дето са ги накарали днес да стоят в студа на магистралата, аз ще им намеря пари, няма да ги оставя да умрат от глад", заяви Бойко Борисов.

Агроминистърът каза, че няма никаква възможност за изплащане преди Коледа на исканите от тютюнопроизводителите 180 млн. лв. Освен че няма пари в бюджета, който е с дефицит от половин милиард лева, няма и законова възможност за изплащане на повече от предвидените в бюджет 2009 г. и одобрени от Европейската комисия 116 млн. лв. за отрасъла. От тях обаче предишното правителство раздало предизборно 108 млн. лв. и сега тютюнопроизводителите нямат пари за засаждането на новата реколта. Ако обаче страната ни даде повече от нотифицираните от Брюксел пари, ще й бъде наложена санкция. Единствено може да се изплатят оставащите 8 млн. лв. от планираната за тази година субсидия, заяви земеделският министър.

“Хората ме разбраха и за това утре ще разговаряме за бъдещето на сектора по отношение на следващата бюджетна година и изплащането на последната разрешена от ЕС премия за реколта 2009“, каза Найденов.

Според него тютюнопроизводителите са били заблуждавани, че допълнителни премии могат да получат и след тази година, която според тютюневата реформа от 2004 г. е последна.

Юристът на Асоциацията на тютюнопроизводителите Нина Ламбова съобщи, че протестиращите на автомагистрала "Тракия" тази вечер ще се оттеглят в посока Свиленград. В зависимост от резултатите на разговорите утре допълнително ще се вземе решение дали ще бъде блокиран граничен пункт "Капитан Андреево", обясни тя. Хората ще останат в протестна готовност, докато не получат писмено решение на МС за средствата, каза Ламбова.

Сутринта около 3000 тютюнопроизводители от няколко общини се събраха на пътя край село Труд, протестирайки срещу изплатените в по-малко от обещаното премии. Около обяд на преговори пристигна земеделският министър, който определи исканията им за изплащане на 180 млн. лв. в идните два дни като “крайни и невъзможни“.

Ако отпуснем над определените 116 млн. лв., тютюнопроизводителите ще трябва да върнат сумите, отделно ще изгубят възможността да кандидатстват за европейски субсидии по другите програми през следващите три години, обясни Найденов.

В Бюджет 2010 са заложени 80 млн. лв. за премии на тютюнопроизводителите и те ще бъдат изплатени през октомври по схемата за национални доплащания следващата година, поясни Найденов.

Той допълни, че българските евродепутати, в лицето на Мария Неделчева, са внесли в Европейския парламент искане да бъде отворена процедура, която ще разреши и след 2009 г. да продължи подпомагането на сектора у нас. По думите му се водят и интензивни разговори за програмата за развитие на селските райони, по която да се намери допълнителен ресурс.

Правителството търси и алтернатива на заетост на хората от отрасъла чрез тези проекти. Бъдещето на този отрасъл е определено с реформа през 2004 г. от Европейския съюз, според която 2009 г. не е последната, която разрешава подпомагане на отрасъла, каза Найденов. Той също изрази съмнение, че някой злоупотребява и спекулира с търпението на тези хора.

Основното искане на тютюнопроизводителите е да се върнат миналогодишните премии за производителите - за едролистните сортове 3.15 лева за килограм, а за дребнолистните - 4 лева. Според представители на бранша, тенденцията досега е била цената да се качва с по няколко стотинки на година, а сега тя е свалено с около 60-70%.

Демонстрантите излязоха с плакати “Държавата печели от тютюна", “Държавата за едни майка, за други мащеха" и се оплакаха, че нито от Министерски съвет, нито от министерствата на земеделието и на финансите са им обърнали внимание. По думите на Нина Ламбова, юрист на Съюза на тютюнопроизводителите, организирал протеста, целта е да се покаже на държавата “колко сме и колко можем да се включим в евентуално последващото гражданско неподчинение“.

Исканията на тютюнопроизводителите бяха подкрепени от Управителния съвет на РЗС, която призовава правителството да изплати премиите за тазгодишната реколта. От РЗС смятат за неприемливо държавата да бъде длъжник на българските производители, стопани и фирми в условията на тежка икономическа и финансова криза. Отлагането на плащанията и задълженията на държавата към тях в момента е форма на геноцид, се посочва в съобщението.

Ако тютюнопроизводителите се нуждаят от подкрепа, Политическият съвет на РЗС е готов да им съдейства под всякаква форма, включително за организиране на национален протестен митинг, се посочва в съобщение на политическата сила.



Тагове:   протест,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045464
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930