Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 10:25 - Георги Гергов: Всичко бих продал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2687 Коментари: 0 Гласове:
4Пловдивският богаташ се сприятелява с всяка власт. Сега той заряза БСП и почна да венцехвали Бойко Борисов.
По Коледа миналата година пловдивският олигарх Георги Гергов подари на служителите си два мерцедеса, DVD-а, GSM-и, дигитални видеокамери, съдомиялни и перални машини, преносими компютри, LCD-телевизори и почивки в комплекса си „Слънчев ден”...

“Нахрани” и журналистите с пътешествия до Париж и морски курорти.
Благодетелят и жена му се разтапяха от щастие, докато обдарените им благодаряха почти със сълзи на очи. Гергов беше щастлив - шлиферът на Дядо Господ беше не в ръцете му, а на раменете му – със състояние от 200 млн. лв., президентски приятел, член на Висшия съвет на управляващата БСП, основен спонсор на премиерската приятелка Елена Йончева, абсолютен господар на Пловдив – местните дори прекръстиха града си Герговград, цар на панаира – държавата не си искаше дивидентите, спомоществовател на общината и църквата – и кметът, и владиката го благославяха.

През 2008 г. бизнесменът стана и медиен магнат - купи телевизия "Евроком България" със средства на все още държавния Пловдивски панаир. Освен това бе удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на Аграрния университет, оглави Българската федерация по конен спорт, стана и почетен консул на Руската федерация в Пловдив.

Тази Коледа обаче може да не му е толкова щастлива.

Финансовият министър Симеон Дянков нареди обстойна проверка на хотелите му, икономическият министър Трайчо Трайков поиска Пловдивският панаир да изплати на държавата дивидентите, задържани в продължение на 5 години, никой не иска да купи морския му комплекс “Слънчев ден”, софийският хотел “Радисън”, който иска да придобие, се продава много скъпо, вестникарският му проект “Нов глас” се провали, телевизията му НБТ, бивша “Евроком България” не получи ефирен лиценз.

Олигархът се поболя, ходи в суперклиника в Австрия, където овладяха високото му кръвно налягане, пловдивчани дори го заподозряха, че се готви да емигрира някъде. В последните месеци, казват, се бил затворил в канцеларията си на панаира, никого не приемал, дори отказал на приятеля си Слави Трифонов да наеме за 15 хиляди лв. “Куку бенд” за коледните тържества в хотелите и фирмите си.

Оправдал се с финансови затруднения. Хората, които го познават обаче твърдят, че обяснението е блъф. Всъщност Гергов, верен на нрава си да плонжира пред всяка власт, не искал повече да го свързват със Слави, който си позволява да се гъбарка с Бойко Борисов. Вероятно в тези твърдения има голяма доза истина. Когато олигархът стана червен партиен функционер, медиите припомняха как по Костово вереме, макар и член на БСП, е бил седесар, а по царско – царист.

Олигархът и сега започна да се ориентира правилно, след като Борисов състави правителството. Още през август той даде няколко интервюта – основно на протежето си Бареков – в бТВ и в блога му, в които опиянително повтаряше, че ГЕРБ дава урок на БСП как трябва де се управлява. Натъртваше, че харесва Бойко, защото е мъж, че правителството му много правилно е подхванало бившите управляващи, че така е трябвало да постъпи и БСП навремето, но не го направила и сгрешила и пр. баданарки.

Запитан от Бареков ще оглави ли наистина пловдивската организация на БСП и защо се е навил, когато партията е вече в опозиция, Гергов гордо отговаря: “Ако ме издигнат, ще има тайно гласуване. Аз няма да си дам отвод. Разбира се, че няма да се откажа. Иначе ще си оставя билета и ще се махна от партията.” На конференцията обаче той си даде отвод и подари поста на Илия Баташки. Сега остава да си хвърли и партийния билет. Както казва самият той в едно по-ранно интервю – бизнесмен съм, бих продал всичко освен жената и децата.

Малко преди червеният олигарх да зареже партията кърмилница

обаче се случи нещо друго – в края на септември Борисов откри сесията на панаира в Пловдив, застанал рамо до рамо с Гергов. Въпреки че е съвсем нормално премиерът да е на такова събитие, пловдивският милионер го приел като лична индулгенция и тутакси обърнал резбата, твърдят пловдивчани. Ето цитати за събитието от интернет:

“Преди години имах приятел, високопоставен служител на изложението, който много внимателно следеше сценария при откриването. Твърдеше, че безпогрешно открива в церемонията задаващите се тенденции в управлението на изложението, политическите лобита, които властват в момента и не на последно място - бъдещите толерирани бизнесмени.

Днес... под ручка на трибуната се възкачиха самият премиер Бойко Борисов и Георги Гергов... Сияещи от радост и щастие... Потънаха в дружески, задушевен разговор с широки усмивки в противовест на мрачните физиономии на трибуната... Лелеяната справедливост за Пловдивския международен панаир се изнизваше тихо и щастливо в компанията на усмихнатите и лежерно разговарящи Бойко Борисов и Георги Гергов. „Пловдивската емблема”, начнала още във времето на Стамболов, вече е частна собственост – забравете!!! “

Дали са правилни тези наблюдения или не, ще разберем, когато свършат проверките на Герговите сделки. Твърди се, че не били спрели.

На 1 ноември Трайчо Трайков обяви, че икономическото министерство изпраща нотариална покана до ръководството на пловдивския панаир, за да плати дължимия на държавата дивидент от 1,3 млн. лв. Ако и след това парите не бъдат преведени, държавата щяла да си търси парите по съдебен ред.

Пет дни след това съобщение бивш икономически полицай депозира в МВР сигнал с копия до европейските институции за “извършени крупни финансови злоупотреби от лицето Георги Тодоров Гергов”. В него е описана схемата на приватизацията на панаира от Гергов. Изводът е, че олигархът дори не си е платил акциите, използвайки юридически машинации, и така е ощетил държавата с около 200 млн. лв.

На 15 ноември авторът на сигнала се появи по пловдивската телевизия “Тракия”, без да показва лицето си, и обясни: „Аз съм служител и работя в системата на МВР-Пловдив. При моята проверка съм открил множество законови нарушения, които са станали във връзка със създаването на публично частно партньорство между община Пловдив и Георги Гергов със създаването на фирма „Пълдин Тур Инвест“. Бизнесменът е ощетил държавата между 100 и 200 милиона лева, които са като неплатени данъци.

Трябвало е да ги плати при преминаване на имуществото от една фирма в друга, данъчните престъпления са много. По едно и също време два или повече имота стоят в няколко дружества, като по този начин се заобикаля законът и не се плаща данък за разликата от цената на придобиване и цената на продажба (апорт)“. Според полицая оценките на апортираните от Гергов имоти били услужливо стократно завишени от три вещи лица, предложени от самия бизнесмен на услужливите Пловдивски и Варненски окръжен съд. Мъжът сподели, че живее в постоянен страх за семейството си, затова е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което го информира за така наречения клуб по интереси около Георги Гергов.

По думите му в Пловдив са безсилни да се справят с положението, защото в кликата на бизнесмена влизат почти всички представители на силови институции в града. Полицаят е убеден, че няма да се намери човек който да документира незаконосъобразните действия на Гергов, тъй като всички служители в полицията – от началник нагоре, в последните няколко години са назначавани само с одобрението на бизнесмена. Полицаят разказва и за някаква

тайнствена ложа „Слънце“, която управлявала не само Пловдив, но и цяла Южна България.

„Налице е такава ложа, регистрирана е по Закона за лицата и семейството, документите са публични и всеки може да отиде на място и да провери. Доколкото ми е известно, се казва „Слънце“. Въпросната ложа, била тя масонска или не, изповядва същите ритуали, но не е призната като такава“, обяснява полицаят. Членове на ложата били бившият кмет Иван Чомаков (по чието време панаирът бе приватизиран, а сега той е служител на Гергов - б.а.), кметовете на Пазарджик, Кърджали и Хасково, повечето местни прокурори и съдии.

Какви ще са резултати от проверката на този сигнал, също ще разберем, като му дойде времето. Докато текат проверките обаче, Георги Гергов не си губи времето. В средата на ноември със застъпничеството на Пловдивския митрополит Николай (комуто олигархът подарява скъпи часовници и автомобили) Светият синод гласува да му даде под наем за 50 години 300 дка църковна земя в съседство с летището на с. Крумово. За този жест владиката получил поредния автомобил от Георги Гергов.

По документи возилото още се води на името на сина на бизнесмена – Цветомир. Тази сделка била стъпка към вземането на контролния пакет акции от летището, в което правителството на Станишев наля милиони. Въпреки солидната инвестиция на аеропорта са се осъществили само 8 полета през тази година.

"Някой съзнателно води летището към фалит, за да може Георги Гергов да го купи по-евтино" – коментират икономисти.

До Нова година олигархът се надява да получи и столичния хотел "Радисън САС", за който вече дал капаро от 330 000 евро. Щял да го плати с кредити. Интересно е да видим кой ще му ги отпусне, той вече дължи доста на две банки и не бил обслужвал заемите от месеци, говорят опонентите му. През март тази година собствениците искаха 80 млн. евро за хотела, но според добре осведомени източници цената била паднала на 50 милиона.

При всички тези действия основателно стои въпросът в немилост ли е Гергов или и при тази власт ще е на върха.

...............................
Шестакът Димитър Иванов: Семейството му е комунистическо


По повод влизането на Георги Гергов във Висшия съвет на БСП бившият шеф в Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов казва:
Гергов е от комунистическо семейство. Баща му е бил офицер в МВР. Жоро е минал през комсомола, бил е зоотехник, директор на свинекомплекс по времето на социализма. На него му е гласувано голямо политическо доверие. Аз нямам забележка към това, че Георги Гергов се е осъзнал и неговото социално чувство е надделяло над капиталистическото и е влязъл в БСП.

Въпросът е, че човек с битие като това на Жоро най-вероятно влиза във ВС на БСП с користни цели. Опита да извлече политически дивиденти в полза на иначе мащабния му частен бизнес. Аз знам какви са споровете в БСП и колко трудно се избират нови хора на ръководни постове. Бързото избиране на Гергов говори ако не за пряко купуване от негова страна на този пост, то поне за изява на благодарност от страна на пловдивската организация за негово предишно спонсорство и очакване за нови „субсидии“ при издигането му на такива високи постове.

...............................
Богаташката фамилия

Прякорът му е Свинаря, защото демокрацията го заварва управител на свинекомплекс в село Маноле. Роден е в село Джурилово на 12 декември 1956 г. Завършил е ветеринарномедицинския техникум в Стара Загора, работил като зоотехник и междувременно завършил агроинженерство в Пловдив.

Женен е за Вили повече от 30 години – още от гимназията. За сватбата разказва истории в стил Ромео и Жулиета - нейните родители били против, защото били репресирани от комунистите, пък Гергови били яки комунисти и година-две не говорили на дъщеря си. Имат двама сина – Тодор и Цветомир, които участват в семейния бизнес, трима внуци и една внучка.
Фамилията се движи с луксозни лимузини и джипове с еднакви номера, но истинската страст на Гергов и синове са конете, те се хвалят, че притежават най-скъпите жребци у нас.

...............................
Историята на първия и следващите милиони

Историята за първия милион на Георги Гергов е обвита в мъгла. През 1975 г. започва работа като ветеринарен техник в Комбината за хибридно свиневъдство в с. Маноле. През 1986 г. вече е негов директор. В селото не обичат нито него, нито родителите му - Тодор и Цвета. „Нямаха гащи на гъза си, а сега големци станаха! Я вижте каква хубава бяла къща е вдигнал Гочето на баща си. Навремето го начетоха с 300 000 лева, ама тогавашният министър Танев го спаси", разправят местните.

Гергов напуска държавното предприятие през 1991 г. и за кратко е съветник в Министерството на земеделието. През 1993 г. започва да търгува със зърно, а през 1995 г. купува от ликвидаторите свинекомплекса в с. Маноле. Купува фуражни заводи със свинеферми в Стара Загора, Бургас и Хасково с общо 40 000 животни. Изнася месо за Русия до 1996 - 1997 г. - по една влакова композиция всяка седмица. След загубата на руския пазар продава и трита завода.

По време на правителството на Иван Костов навлиза в туризма. Прави го чрез две приватизационни сделки. През март 1999 г. приватизира хотел „Ленинград", прекръсен по-късно на „Санкт Петербург". Георги Гергов плаща 1,58 милиона долара за 58% от хотела, като прилага класическа схема Работническо-мениджърско дружество.

В края на 1999 г. Гергов придобива чрез приватизация и 55% от курорта Слънчев ден срещу 8 милиона лева. Финансирането на сделката става чрез заем от „Росексимбанк", която по това време е собственост на Емил Кюлев. Покойният банкер е близък приятел на свинаря. Гергов и съпругата му бяха кумове на сватбата на Емил Кюлев с Весела през 1999 г.

В края на 2005 г. година "Слънчев ден" АД купи 99.59% от капитала на ЦУМ. Средствата бяха осигурени чрез кредит от Булбанк за 24.85 млн. лв. с краен срок на погасяване 31 декември 2018 г. по информация на фондовата борса. В съобщението беше посочено, че срещу заема "Съни тур" ООД, която е собственик на 55% от акциите на "Слънчев ден" АД, е ипотекирала туристическия комплекс. Притежател на "Съни тур" е Георги Гергов. По 20% от акциите в "Слънчев ден" държат синовете му Цветомир и Тодор Гергови, а останалите са собственост на физически лица и "Юг маркет", сочи справка в АПИС.

Освен ипотека на морския курорт "Съни тур" и банката са учредили особен залог върху търговското предприятие на "Слънчев ден" АД, движими вещи на дружеството и всички сегашни и бъдещи вземания на "Слънчев ден". Учредена е ипотека и върху банковите сметки на туристическото дружество, беше посочено в съобщението на фондовата борса. Гергов много обича да ипотеките. Както казва един негов враг: “Би ипотекирал и жена си, ако можеше”.

Ипотекираните имоти на “Слънчев ден” пък после влизат в капитала на Пловдивския панаир, в който Гергов успя да получи мажоритарен пакет акции въпреки законовата забрана за това, не без помощта на Станишевото правителство и местната власт.

...............................

Слух: Развежда се заради Ивана!


image

Фолкветеранката Ивана е любимка на олигарха. Периодично му приписват горещи връзки с нея. За пръв път обаче преди месец се понесе слухът, че Вили Гергова е заплашила съпруга си с развод заради фолкпримата. Близки до семейството шушукат из града на тепетата, че законната половинка на олигарха му рекла, че ще се изнесе, ако не прекрати връзката, но той не направил нищо, за да я задържи. Това преляло чашата и тя щяла да направи постъпки за развод. Бизнесменът толкова силно бил залитнал по Ивана, че й звънял й по няколко пъти на ден и двамата често се усамотявали в президентския апартамент на грандхотел "Санк Петербург", който е собственост на олигарха.

ИЗТОЧНИК: http://www.blitz.bg/article/15515Гласувай:
4Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13215854
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Юни, 2024  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930